Porsche postaví nový závod na Slovensku za 250 milionů eur

Německý výrobce sportovních aut Porsche, který stejně jako česká Škoda Auto patří do skupiny Volkswagen, postaví na Slovensku novou továrnu na karoserie. Informoval o tom dnes slovenský list Denník N. Automobilka má již v současnosti v zemi jeden závod a staví zde vývojové centrum.

Podle listu automobilka předložila projekt úřadům a požádala o povolení ke stavbě. Nový závod se má nacházet v regionu Pováží. Porsche plánuje v závodě vytvořit 1200 pracovních míst a investice má činit 250 milionů eur (6,5 miliardy Kč). Výroba má začít v roce 2027.

Porsche má v současnosti na Slovensku v Dubnici nad Váhom nástrojárnu, kde pracuje téměř 200 lidí. Od loňského roku staví u obce Horná Streda nové vývojové centrum linek pro automobilové karosérie, kde má najít uplatnění 500 inženýrů.

Slovensko je největším světovým výrobcem aut v přepočtu na obyvatele. Loni se zde vyrobilo 1,1 milionu aut. Na Slovensku mají továrny pro montáž aut firmy PSA, Jaguar Land Rover, Kia Motors a Volkswagen.

Související

volkswagen

Firmě Porsche ČR loni klesl obrat, letos přijde celá řada změn

Společnost Porsche ČR, která dováží do Česka auta koncernu VW, loni vykázala obrat 25,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o 1,7 procenta. Počet vozů předaných zákazníkům klesl u největšího tuzemského dovozce aut o sedm procent na 41.743 osobních a lehkých užitkových vozů. Na dnešní tikové konferenci to uvedl jednatel firmy Franz Pommer.

Více souvisejících

porsche Slovensko

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy