Slovenská ekonomika zklamala, nejnovější údaje vyvolávají značné obavy

Slovenská ekonomika ve druhém letošním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,5 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Výsledek je lepší než srpnový odhad statistiků, podle kterého tempo růstu dosáhlo 0,4 procenta proti 0,7 procenta v prvním čtvrtletí.

V meziročním srovnání růst hrubého domácího produktu (HDP) ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalil a dostal se na téměř šestileté minimum. Tempo zvolnilo na dvě procenta z 3,7 procenta v prvním čtvrtletí. V srpnu statistický úřad odhadl tempo růstu HDP za druhé čtvrtletí na 1,9 procenta.

Výkon slovenské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zhoršil zejména kvůli propadu vývozu výrobků a služeb, stejně jako kvůli poklesu investic.

"Čísla ekonomiky ve druhém čtvrtletí zklamala. Nejistota kolem načasování a formy brexitu i rozsahu a načasování dalších protekcionistických opatření v globální ekonomice by šlo označit za hlavní rizika v externím prostředí, na kterém je malá otevřená ekonomika, jakou je i Slovensko, mimořádně závislá," komentoval zveřejněná čísla analytik bankovního domu UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Ekonomové slovenské centrální banky (NBS) v komentáři napsali, že ochlazení slovenské ekonomiky bylo proti jejich původním očekáváním výraznější. Dodali, že hlavním zdrojem růstu slovenského hospodářství byla domácí poptávka a tvorba zásob. Naopak zahraniční poptávku ovlivnil výrazný pokles exportu.

Ekonomika Slovenska rostla ve druhém čtvrtletí pomaleji než ekonomika České republiky, která meziročně vzrostla o 2,7 procenta. Proti prvnímu čtvrtletí růst české ekonomiky činil 0,7 procenta.

Průměrná mzda na Slovensku ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 9,7 procenta na 1101 eur (28.445 Kč). Platy na Slovensku jsou dlouhodobě nižší než v České republice, kde průměrný plat ve druhém kvartálu vzrostl o 7,2 procenta na 34.105 korun.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku podle metodiky slovenského statistického úřadu klesla ve druhém čtvrtletí na nové minimum 5,7 procenta z 5,8 procenta v prvním čtvrtletí. Znovu se snížil počet Slováků, kteří krátkodobě, což znamená méně než rok, pracovali v zahraničí nebo kteří do zaměstnání do ciziny pravidelně dojížděli.

Slovenský ministr financí Ladislav Kamenický už dříve varoval, že zpomalení hospodářského růstu ohrožuje cíl vlády hospodařit letos bez deficitu veřejných financí. Ministr také vybídl kolegy ve vládě k úsporám. Nezávislá rozpočtová rada upozornila, že rozpočtový schodek hrozí hlavně z důvodu nadhodnocených nedaňových příjmů a vyššího růstu výdajů v některých oblastech.

NBS v červnu opět zhoršila výhled růstu ekonomiky na letošní rok. Důvodem byla zejména předpokládaná slabší zahraniční poptávka. Na letošní rok NBS snížila odhad růstu ekonomiky na 3,3 procenta. Následně výhled zhoršilo i slovenské ministerstvo financí, které by novou prognózu mělo zveřejnit ještě v září.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy