Slovenská ekonomika po propadu stoupla dvouciferně, analytici krotí optimismus

Slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 11,7 procenta po propadu o 8,3 procenta ve druhém kvartálu. Tempo meziročního poklesu hrubého domácího produktu (HDP), který letos ovlivňuje zejména pandemie nemoci covid-19, pak zmírnilo na 2,4 z 12,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve svém prvním odhadu to dnes oznámil slovenský statistický úřad.

"Meziroční vývoj přidané hodnoty naznačuje postupný návrat k předchozímu trendu před pandemickou situací způsobenou koronavirem. Zvýšená aktivita v posledním měsíci druhého čtvrtletí v klíčových odvětvích průmyslu, zejména ve výrobě automobilů, pokračovala i ve třetím čtvrtletí," uvedli statistici.

Zaměstnanost na Slovensku se třetím čtvrtletím v řadě snížila. Ve třetím kvartálu klesla meziročně o 2,5 procenta po poklesu o 2,6 procenta v předchozím čtvrtletí. Podle dřívějších údajů z úřadů práce nezaměstnanost v zemi po propuknutí covidu-19 letos na jaře začala stoupat. V září se pak snížila druhý měsíc po sobě, zůstala ale vyšší než před koronavirovou krizí.

Analytička bankovního domu Slovenská sporiteľňa Katarína Muchová v komentáři napsala, že slovenské ekonomice, zejména průmyslu, zahraničnímu obchodu a maloobchodu, pomohlo dřívější uvolňování karanténních omezení. Nová opatření, která byla zavedena v souvislosti s druhou vlnou koronaviru na podzim, podle ní oživení ekonomiky ke konci roku utlumí.

Ekonom UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák uvedl, že druhá vlna pandemie covidu-19 má na Slovensku výraznější průběh než první vlna na jaře. Navzdory tomu negativní ekonomické dopady nemusejí být podle něj prozatím až tak významné, a to i s ohledem na dosud příznivější vývoj průmyslu. Nová vlna koronaviru ovšem patrně posune silnější ekonomické oživení na druhou polovinu příštího roku.

Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky Slovenska statistický úřad oznámí na začátku prosince. Úřad už ale upozornil, že s ohledem na situaci kolem covidu-19 mohou být data revidována ve větší míře než obvykle. Důvodem je vyšší podíl odhadů statistiků o vývoji ekonomiky kvůli omezené dostupnosti údajů.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Slovensko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy