Tisk: Bývalý provozní šéf Wirecardu uprchl do Běloruska či Ruska

Někdejší provozní ředitel zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard Jan Marsalek uprchl do Běloruska či do Ruska, informoval magazín Der Spiegel. Podle deníku Handelsblatt se nyní nachází u Moskvy pod dohledem ruské tajné služby.

Místo pobytu zmizelého rakouského manažera bylo dosud předmětem spekulací, nejvíce se hovořilo o Mauritiu, Filipínách či jiné asijské zemi.

Německá firma Wirecard minulý měsíc vyhlásila insolvenci poté, co se ukázalo, že jí chybí zhruba 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard Kč), které vykazovala ve svém účetnictví. Podle auditorské společnosti EY jsou chybějící peníze důsledkem sofistikovaného globálního podvodu. Německé úřady vyšetřují společnost kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Der Spiegel uvedl, že Marsalek odletěl ještě 18. června - tedy v den svého odvolání z funkce - do běloruského Minsku a že se stále nachází někde v Bělorusku či Rusku. Magazín získal své informace na základě společných rešerší v cestovních registrech s investigativním webem Bellingcat.

Deník Handelsblatt s odvoláním na zdroje z podnikatelských, diplomatických a justičních kruhů napsal, že Marsalek odletěl nejdříve do Běloruska a že nyní už několik týdnů pobývá pod dohledem ruské vojenské tajné služby GRU kdesi západně od Moskvy. Kvůli nynějšímu politickému konfliktu mezi Alexandrem Lukašenkem a ruským vedením prý bylo pro GRU příliš riskantní nechávat manažera v Bělorusku, a proto jej převezla do Ruska.

Marsalek podle deníku před svým útěkem převedl do Ruska z Dubaje, odkud Wirecarda prováděla podezřelé finanční operace, značné částky peněz ve formě bitcoinů.

Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřuje se na zpracování plateb a finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Pád firmy zasáhl i klienty v České republice.

Související

Wirecard, ilustrační foto

Evropské aktivity zkrachovalé Wirecard převezme banka Santander

Evropské aktivity zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard převezme velká španělská banka Santander. Přejde k ní i 500 pracovníků německé firmy. V pondělí to oznámil insolvenční správce Wirecard Michael Jaffé. Nadějný hráč na rychle rostoucím trhu finančních služeb vyhlásil insolvenci v červnu poté, co vyšel najevo rozsáhlý účetní skandál.
Wirecard, ilustrační foto

Kauza Wirecard: Němečtí zákonodárci začali vyšetřovat kolaps firmy

Němečtí zákonodárci dnes zahájili parlamentní vyšetřování pádu finanční společnosti Wirecard. Informovala o tom agentura Reuters. Vyšetřování podle ní přinutí vládu poskytnout více informací ohledně toho, proč se úřadům skandál kolem firmy Wirecard nepodařilo včas odvrátit.

Více souvisejících

Wirecard Jan Marsalek (kauza Wirecard) Německo Bělorusko Rusko Ekonomika GRU

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy