Každý známe klasické „friťáky“ a většina z nás je doma používá. Fritování se stalo oblíbenou formou přípravy jídla pro svou rychlost a jednoduchost. Pokud fritovací hrnec také rádi používáte, osvojte si tipy a triky, jak fritovat jako profesionál.
Fritování
Fritování je ve své podstatě příprava jídla zcela ponořeného do oleje při hodně vysokých teplotách. Aby bylo jídlo připraveno opravdu správně, je potřeba, aby bylo vkládáno do opravdu vroucího oleje, jenom tak se povrch pokrmu opeče prakticky okamžitě a nestane se, že by byl pokrm olejem nasáknut. Vysoká teplota také zajistí, že se vlhkost potravin změní na páru, čímž se dostatečně provaří směrem dovnitř. E-shop Okay.cz nabízí širokou nabídku fritovacích hrnců s nejlepšími vlastnostmi.
Příprava
Nejvhodnější je pokrm před vložením do fritovacího hrnce obalit v těstíčku, což je nejlepší „izolant“ pokrmu. Pokud připravujete například hranolky, které se neobalují, je vhodné je předem vysušit od přebytečné vody, aby fritovací hrnec nezačal prskat.
Smažení
V momentě, kdy je olej přiveden na dostatečnou teplotu, ideálně na 190 °C, vkládejte potraviny pomalu pomocí kovové lžíce. Dejte pozor na to, abyste fritovací hrnec nepřeplnili, jelikož musíte dbát na to, aby všechny potraviny byly ponořeny celkově a měly tak prostor na vykypění. Potraviny by před vložením do hrnce také měly mít pokojovou teplotu. Chlazené či mražené potraviny by teplotu oleje okamžitě snížily.
Pro obracení potravin v hrnci nikdy nepoužívejte špičaté náčiní, protože byste mohli jejich povrch propíchnout – a tím byste způsobili únik vlhkosti do oleje. Po vyjmutí potraviny hned osušte a podávejte. Fritované potraviny je totiž nejlepší podávat ještě horké, jedině tak si zachovají ty nejlepší vlastnosti a křupavost.
Související
Virtuální sídlo firmy: Efektivní řešení pro moderní podnikatele
Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost
Aktuálně se děje
před 24 minutami
EU se připravuje na obchodní válku. Podle ekonoma Kuchaře Trumpova cla pocítí hlavně Američané
před 34 minutami
ICC vydal zatykače na Netanjahua a Gallanta
před 1 hodinou
Nástup Trumpa znervózňuje všechny. Kyjev i Moskva se snaží získat výhodu ve válce, než převezme úřad
před 1 hodinou
Rusko vypálením ICBM vyslalo signál, že má technologie a je ochotné je použít, řekl Kraus pro EZ
před 1 hodinou
Polsko je naším prioritním cílem, prohlásila Zacharovová
před 1 hodinou
Nové varování meteorologů. Sněhu bude až 15 centimetrů, zesílí i vítr
před 2 hodinami
Hamás obvinil USA z genocidy v Pásmu Gazy. Izraeli vzkázal, kdy propustí rukojmí
před 2 hodinami
Jak se západní zbraně dostávají do Ruska, sankcím navzdory? Stačí jedna instagramová modelka
před 3 hodinami
Biden poslal Ukrajině další silnou zbraň. Je zakázaná a vysoce kontroverzní
před 3 hodinami
Co je mezikontinentální balistická raketa (ICBM)?
před 4 hodinami
Rusko odpálilo mezikontinentální balistickou raketu. Poprvé v historii
před 5 hodinami
Ukrajinská fronta by mohla brzy zkolabovat, varují odborníci
před 5 hodinami
Nasazení ATACMS a Storm Shadow na ruském území: Symbolické gesto, nebo zlom ve válce na Ukrajině?
před 7 hodinami
Páteční počasí může překvapit řidiče, varovali meteorologové
včera
Vláda uvolní peníze na pomoc sportu po povodních. Podpořila také podnikání s Ukrajinou
včera
Muži hrozilo za zapálení baru v Liberci doživotí. Trest je nakonec nižší
včera
Česko si pořídí další Leopardy. Armáda tak splní požadavky NATO
včera
Bláznivé počasí očima meteorologů. Na konci týdne přijde další zvrat
včera
Princ Harry na tetovacím křesle. Nové video má své vysvětlení
včera
RECENZE: Dekadentní Gladiátor II se ocitá mezi slastnou pokleslostí a nefunkčními emocemi
Kina se po dlouhém čekání dočkala vyhlíženého pokračování pro mnohé legendárního Gladiátora z roku 2000. I tentokrát za epickou sandálovou podívanou stojí obdivuhodně produktivní Ridley Scott. Vyrovnala se dvojka zbožštěné jedničce? A má tohle srovnání vůbec smysl?
Zdroj: Martin Pleštil