Jaro v kuchyni, to jsou čerstvé bylinky a první plody, k nimž patří třeba ředkvičky nebo listová zelenina. Že je vhodné tyto zdroje vitamínů a zdraví prospěšných látek po dlouhé zimě zařadit do jídelníčku, to věděli již naši předci, ať už ve středověku nebo před 200 či 100 lety. Inspiraci na jarní jídelníček proto můžeme čerpat ze starých kuchařek, třeba těch středověkých nebo slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. Tyto recepty jsou zdravé, výživné a navíc snadné i levné.
Již naši předci v období pravěku poznali, že listy některých rostlin dobře chutnají, a tak je začali sbírat a využívat při přípravě pokrmů. Je možné předpokládat, že jedli kopřivy, špenát nebo třeba šťovík. Všechny tyto vyjmenované rostliny se používaly často v kuchyni ještě v minulém století. Zejména v lidovém prostředí dávali rodiče svým dětem hned na jaře, kdy se začaly probouzet rostliny, jíst syrový šťovík. Věřilo se totiž, že jim po zimě dodá nezbytné vitamíny. V 19. století se šťovík nejen sbíral, ale také ve velkém pěstoval a často byl k dostání na trzích. Kuchařky ho pak přidávaly do polévek, salátů, nebo ho upravovaly jako přílohu k masu na způsob špenátu.
V 19. století bylo oblíbené i ztracené vejce se šťovíkem, které ještě v roce 1917 zpopularizoval Čeněk Zíbrt, který tehdy starý recept publikoval. Ke ztracenému vejci se vařila zvláštní šťovíková omáčka. Na másle se podusilo pár lístků šťovíku, zasypaly se moukou a přelily hrachovou vodou a pár lžícemi mléka. Omáčka se povařila do zhoustnutí a pak se s ní polévalo vejce.
Z pera Magdaleny Dobromily Rettigové i výše zmíněného Zíbrta se dochoval prakticky totožný recept na šťovík se smaženými játrami:
„Přeber a dobře očisti mladý zahradní šťovík, vyper ho v několika vodách, konečně ho vhoď do vařící vody a nech ho trochu ovařit, pak ho oceď a na prkénku jako špenát dobře usekej; nech na kastrolu rozpálit čtyry loty másla, vlož do něho ten šťovík, a když mezi častým mícháním trochu vysmahne, vmíchej do něho lžíci mouky, několik lžic kyselé smetany a posléz asi dva žloutky s trochou studené vody rozdělané; potom dej šťovík na místu a oblož ho buď smaženými játrami nebo klobásou.“
Také špenát má v české kuchyni dlouhou tradici, špenátové recepty najdeme již v kuchařských knihách ze 17. století. Některé z nich jsou poněkud netradiční, třeba na špenátový dort nebo na špenátové koblihy, které se dělaly takto:
„Přeber špenát, spař ho, potom ho drobně nasekej a dus na másle. Potom ho sundej z ohně, vraž do něho jedno vejce i s bílkem, přidej strouhanou žemli a strouhaný sýr a koření, jaké chceš. Dobře to spolu smíchej. Potom vezmi dobrou bílou mouku, žloutek a dvě lžíce teplé vody, trochu rozpuštěného másla a vypracuj těsto, rozválej ho co nejtenčeji, dávej na něj hromádky špenátu, překryj a tvořítkem vykrajuj koblihy. Ty pak házej do vřelé vody a vař je tak dlouho jako vejce na tvrdo. Potom je vyndávej děravou lžící, nech dobře vykapat a dávej na teplou mísu vysypanou strouhanou žemlí a tvarohem. Polejvej máslem a syp strouhanou žemlí a tvarohem, jak mnoho míti chceš.“
Nezvyklé pokrmy ze špenátu chystala také Magdalena Dobromila Rettigová, kupříkladu špenátový puding:
„Přeber dobře špenát, vyper ho v několika vodách, pak ho drobince usekej, utři kousek nového másla, dej do něho ten špenát, vraz k němu 4 celé vejce, přidej trochu květu, trochu soli a strouhané žemličky tolik, aby to bylo husté tak jako jiný puding, namoč čistý šat ve studené vodě, vlej to do něho, zavaž to a nech to ve slané vodě hodinu vařit; pak to vyklop na mísu, posyp ostrouhanou žemličkovou kůrkou, polej rozpáleným máslem a dej to na stůl.“
V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové je zaznamenán i recept na nákyp špenátový. Listy špenátu bylo potřeba nejprve utlouct v hmoždíři, aby pustily šťávu. Tato šťáva se pak zapracovala do míchaných vajíček. Ke směsi se následně přidalo máslo, žloutky, nastrouhané mandle, trochu cukru a muškátového květu. Vše se dobře promíchalo a dalo péct.
Dále Rettigová špenát připravovala jako přílohu k masu, doporučovala ho ke smaženým telecím nožičkám. Listy čerstvého špenátu namočila do slané vody, poté ho scedila a nadrobno nakrájela. Na sádle dozlatova osmažila cibulku, přidala na zahuštění trochu mouky, pak špenát. Vše zalila trochou silného hovězího vývaru a okořenila muškátovým květem.
V minulosti se těšily velké oblibě polévky z jarních bylinek. Nejenom, že byly chutné, výživné a plné vitamínů, ale také levné, protože suroviny na ně rostly volně v přírodě. Proto několik receptů na jarní bylinkové polévky zaznamenal v roce 1917 etnograf Čeněk Zíbrt do své knihy s názvem Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety. Základem polévek byla vždy směs bylin – konkrétní složení záviselo na tom, které druhy člověk zrovna sehnal. Bylinky se nechaly povařit ve vodě nebo hovězím vývaru, polévka se pak zahustila moukou či vajíčkem. Když nebyla nouze, dávalo se do polévky také máslo a koření. Podávat tyto jarní bylinkové polévky se doporučovalo se sušenými topinkami.
Jarní polévku z bylinek zařadila do své kuchařky i Magdalena Dobromila Rettigová:
„Na jaře sbírají se všelijaké bylinky, z nichžto se velmi chutná a zdravá polívka upravit může. Vezmi tedy openec, žebříček, jahodové, fialkové a kmínové lístky, chudobičky, cichorku, kerblík, zelenou petruželku, mladé zelené cibulky, řeřichu, polní salátek, všecko dobře očisti a v několika vodách vyper, pak to na prkénku drobně usekej a nech to ve slané vodě do měkka uvařit; potom v hrnéčku rozmíchej kus másla, tři vařečky mouky a tři žloutky se třemi lžícemi studené smetany, nalej na to té vařící polívky, rozkloktej to hodně, a vlej to do ostatní polívky, která se však již nesmí vařit, nýbrž vleje se do mísy na smaženou, na kostky rozkrájenou žemličku.“
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
potraviny jídlo , recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Islámský stát v tichosti opět sílí. Vytváří statisíce nových uprchlíků
před 2 hodinami
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
před 3 hodinami
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
před 5 hodinami
Počasí bude mrazivé i po svátcích, o víkendu se přidá sněžení
včera
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
včera
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
včera
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
včera
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
včera
Jihomoravští záchranáři jsou na pokraji sil: Místo nehod řeší rýmu a teploty
včera
Ruské jednotky v noci vtrhly do ukrajinské vesnice. Odvlekly desítky lidí
včera
Transatlantická roztržka graduje: USA zakázaly vstup do země strůjcům evropské digitální regulace
včera
Spor USA s Venezuelou má nečekaného vítěze. Zatím z něj těží pouze Čína
včera
V Turecku se zřítilo letadlo s libyjským náčelníkem generálního štábu. Nehodu nepřežil
včera
Průlom v mírových jednáních? Ukrajina zvažuje vznik ekonomické zóny na východě
včera
Ukrajinské město dalo světu nejslavnější vánoční koledu. Rusové ho srovnali se zemí
včera
Návrat terorismu, válka ve Venezuelu nebo souboj o AI? Co lze čekávat od roku 2026
včera
Předpověď počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?
23. prosince 2025 21:22
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
23. prosince 2025 19:58
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
23. prosince 2025 19:41
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
Vánoční příměří na západní frontě v roce 1914 patří k nejznámějším výjimkám moderního válečnictví. Na několik hodin tehdy ustoupily zbraně, propaganda i disciplína a prostor získal prostý lidský instinkt. O více než sto let později však podobná epizoda působí téměř nemyslitelně. Současné konflikty, včetně války na Ukrajině, jsou vedeny nepřetržitě, centralizovaně a v těsném propojení s politikou, médii a ideologií.
Zdroj: Jakub Jurek