Jaro v kuchyni, to jsou čerstvé bylinky a první plody, k nimž patří třeba ředkvičky nebo listová zelenina. Že je vhodné tyto zdroje vitamínů a zdraví prospěšných látek po dlouhé zimě zařadit do jídelníčku, to věděli již naši předci, ať už ve středověku nebo před 200 či 100 lety. Inspiraci na jarní jídelníček proto můžeme čerpat ze starých kuchařek, třeba těch středověkých nebo slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. Tyto recepty jsou zdravé, výživné a navíc snadné i levné.
Již naši předci v období pravěku poznali, že listy některých rostlin dobře chutnají, a tak je začali sbírat a využívat při přípravě pokrmů. Je možné předpokládat, že jedli kopřivy, špenát nebo třeba šťovík. Všechny tyto vyjmenované rostliny se používaly často v kuchyni ještě v minulém století. Zejména v lidovém prostředí dávali rodiče svým dětem hned na jaře, kdy se začaly probouzet rostliny, jíst syrový šťovík. Věřilo se totiž, že jim po zimě dodá nezbytné vitamíny. V 19. století se šťovík nejen sbíral, ale také ve velkém pěstoval a často byl k dostání na trzích. Kuchařky ho pak přidávaly do polévek, salátů, nebo ho upravovaly jako přílohu k masu na způsob špenátu.
V 19. století bylo oblíbené i ztracené vejce se šťovíkem, které ještě v roce 1917 zpopularizoval Čeněk Zíbrt, který tehdy starý recept publikoval. Ke ztracenému vejci se vařila zvláštní šťovíková omáčka. Na másle se podusilo pár lístků šťovíku, zasypaly se moukou a přelily hrachovou vodou a pár lžícemi mléka. Omáčka se povařila do zhoustnutí a pak se s ní polévalo vejce.
Z pera Magdaleny Dobromily Rettigové i výše zmíněného Zíbrta se dochoval prakticky totožný recept na šťovík se smaženými játrami:
„Přeber a dobře očisti mladý zahradní šťovík, vyper ho v několika vodách, konečně ho vhoď do vařící vody a nech ho trochu ovařit, pak ho oceď a na prkénku jako špenát dobře usekej; nech na kastrolu rozpálit čtyry loty másla, vlož do něho ten šťovík, a když mezi častým mícháním trochu vysmahne, vmíchej do něho lžíci mouky, několik lžic kyselé smetany a posléz asi dva žloutky s trochou studené vody rozdělané; potom dej šťovík na místu a oblož ho buď smaženými játrami nebo klobásou.“
Také špenát má v české kuchyni dlouhou tradici, špenátové recepty najdeme již v kuchařských knihách ze 17. století. Některé z nich jsou poněkud netradiční, třeba na špenátový dort nebo na špenátové koblihy, které se dělaly takto:
„Přeber špenát, spař ho, potom ho drobně nasekej a dus na másle. Potom ho sundej z ohně, vraž do něho jedno vejce i s bílkem, přidej strouhanou žemli a strouhaný sýr a koření, jaké chceš. Dobře to spolu smíchej. Potom vezmi dobrou bílou mouku, žloutek a dvě lžíce teplé vody, trochu rozpuštěného másla a vypracuj těsto, rozválej ho co nejtenčeji, dávej na něj hromádky špenátu, překryj a tvořítkem vykrajuj koblihy. Ty pak házej do vřelé vody a vař je tak dlouho jako vejce na tvrdo. Potom je vyndávej děravou lžící, nech dobře vykapat a dávej na teplou mísu vysypanou strouhanou žemlí a tvarohem. Polejvej máslem a syp strouhanou žemlí a tvarohem, jak mnoho míti chceš.“
Nezvyklé pokrmy ze špenátu chystala také Magdalena Dobromila Rettigová, kupříkladu špenátový puding:
„Přeber dobře špenát, vyper ho v několika vodách, pak ho drobince usekej, utři kousek nového másla, dej do něho ten špenát, vraz k němu 4 celé vejce, přidej trochu květu, trochu soli a strouhané žemličky tolik, aby to bylo husté tak jako jiný puding, namoč čistý šat ve studené vodě, vlej to do něho, zavaž to a nech to ve slané vodě hodinu vařit; pak to vyklop na mísu, posyp ostrouhanou žemličkovou kůrkou, polej rozpáleným máslem a dej to na stůl.“
V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové je zaznamenán i recept na nákyp špenátový. Listy špenátu bylo potřeba nejprve utlouct v hmoždíři, aby pustily šťávu. Tato šťáva se pak zapracovala do míchaných vajíček. Ke směsi se následně přidalo máslo, žloutky, nastrouhané mandle, trochu cukru a muškátového květu. Vše se dobře promíchalo a dalo péct.
Dále Rettigová špenát připravovala jako přílohu k masu, doporučovala ho ke smaženým telecím nožičkám. Listy čerstvého špenátu namočila do slané vody, poté ho scedila a nadrobno nakrájela. Na sádle dozlatova osmažila cibulku, přidala na zahuštění trochu mouky, pak špenát. Vše zalila trochou silného hovězího vývaru a okořenila muškátovým květem.
V minulosti se těšily velké oblibě polévky z jarních bylinek. Nejenom, že byly chutné, výživné a plné vitamínů, ale také levné, protože suroviny na ně rostly volně v přírodě. Proto několik receptů na jarní bylinkové polévky zaznamenal v roce 1917 etnograf Čeněk Zíbrt do své knihy s názvem Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety. Základem polévek byla vždy směs bylin – konkrétní složení záviselo na tom, které druhy člověk zrovna sehnal. Bylinky se nechaly povařit ve vodě nebo hovězím vývaru, polévka se pak zahustila moukou či vajíčkem. Když nebyla nouze, dávalo se do polévky také máslo a koření. Podávat tyto jarní bylinkové polévky se doporučovalo se sušenými topinkami.
Jarní polévku z bylinek zařadila do své kuchařky i Magdalena Dobromila Rettigová:
„Na jaře sbírají se všelijaké bylinky, z nichžto se velmi chutná a zdravá polívka upravit může. Vezmi tedy openec, žebříček, jahodové, fialkové a kmínové lístky, chudobičky, cichorku, kerblík, zelenou petruželku, mladé zelené cibulky, řeřichu, polní salátek, všecko dobře očisti a v několika vodách vyper, pak to na prkénku drobně usekej a nech to ve slané vodě do měkka uvařit; potom v hrnéčku rozmíchej kus másla, tři vařečky mouky a tři žloutky se třemi lžícemi studené smetany, nalej na to té vařící polívky, rozkloktej to hodně, a vlej to do ostatní polívky, která se však již nesmí vařit, nýbrž vleje se do mísy na smaženou, na kostky rozkrájenou žemličku.“
Související

Svět kvůli Trumpovi bojkotuje americké produkty. Jde to i v Česku? Poradíme, jak na to

V Lidlu se zamysleli a vymysleli něco netradičního. O úspěchu rozhodnou lidé
potraviny jídlo , recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
včera

Jednání Putina s Witkoffem trvalo tři hodiny. Podle Kremlu bylo konstruktivní
včera

Kometa zvládla klíčový duel v Pardubicích, po výhře 4:2 je krok od titulu
včera

Schůzka s Trumpem nebude? Zelenskyj možná nepojede na pohřeb papeže Františka
včera

Je to černé na bílém Za Trumpovu obchodní válku nejvíce zaplatí USA? spočítal MMF
včera

Jsme ochotni uzavřít dohodu o ukončení války, prohlásil Lavrov
včera

Microsoft popsal, jak bude vypadat budoucnost: Každý zaměstnanec bude šéfem umělých agentů
včera

Krym zůstane Rusku, Zelenskyj to chápe, prohlásil Trump, zatímco Witkoff jedná s Putinem
včera

Součkovi hrozí konec v čele ČT. Radní se ho zřejmě pokusí odvolat
včera

USA předložily konečný návrh mírové dohody. Kyjev a Evropa s ním nesouhlasí, zveřejnily vlastní
včera

Skandál, který v USA nemá obdoby. Jak vznikl Signalgate? Ministr obrany obešel bezpečnostní protokoly Pentagonu
včera

Trumpových 15 vyvolených? Švýcaři prozradili, jak budou USA postupovat v řešení cel
včera

Koncesionářské poplatky vzrostou od května, platit je bude každý, kdo má internet, podepsal Pavel
včera

Trumpův mírový plán pro Ukrajinu se řeší v Moskvě. Witkoff jedná s Putinem o konci války
včera

Papež František porušil tradici. Proč nebude pohřben ve Vatikánu?
včera

Čína v tichosti zrušila odvetná cla ve výši 125 % na některé zboží z USA
včera

Trump přiznává, že je z chování Ruska nešťastný
včera

Kličko: Ukrajina možná bude muset vyměnit konec války za část svého území
včera

Sváteční počasí. Meteorologové už nabízejí předpověď na prvního máje
Aktualizováno 24. dubna 2025 23:17

"Ne ruskému právu." Lidé po celém Slovensku protestují proti kontroverzní novele inspirované Moskvou
24. dubna 2025 22:02
Lidé už dostávají klíčové informace k dani z nemovitostí. Lhůta je v červnu
Blíží se lhůta pro úhradu daně z nemovitosti. Finanční správa v tuto chvíli začala s rozesíláním informací o výši daně, informoval úřad ve středu na webových stránkách. Poplatníci by měli částku znát nejpozději na konci května.
Zdroj: Jan Hrabě