Co se starou chatou? Rekonstrukce je vždy dobrý nápad, stačí vědět, jak na to

PR článek - Možná jste zdědili starou chatu někde v zahrádkářské kolonii a ta tam nyní leží ladem a pomalu se rozpadá. Takové dědictví nikdy příliš radosti neudělá, protože je to hlavně zodpovědnost, která se dost těžko zpeněžuje. V každém případě se ale nevyplatí čekat, až se stavba sama rozpadne, daleko lépe uděláte, když ji opravíte. A pak už se můžete sami rozhodnout – necháte si ji nebo ji nyní za pěkné peníze prodáte?

Rekonstrukce se vždy vyplatí

Ani starší dřevěnou konstrukci není třeba bourat, ale je nutné zkontrolovat základy a konstrukci, instalovat obkladové panely a ideálně také zateplit. Pokud jde o malý domek, nebude izolace ani nijak drahá, ale výrazně zvýší obytný komfort. Postupujte obezřetně a pečlivě plánujte:

Připravte si projekt a rozpočet. Udělejte si časový plán a počítejte se zpožděním. Domluvte si zkušené řemeslníky nebo pomocníky. Buďte připraveni řešit nenadálé problémy. Až k základní kostře

Připravte se na to, že prvním krokem bude sundat všechno, co se dá, tak, abyste se dostali až na základní konstrukci a zkontrolovali, v jakém stavu jsou nosné trámy. Pokud jsou některé poškozené či zničené plísní, je třeba je vyměnit. Rozhodně se vyplatí dát si také práci s vhodnou hydroizolací. Nezapomeňte ani na výměnu oken. Zvolit můžete levnější plastovou variantu ve vhodné barvě, aby ladila s dřevěnou konstrukcí. A nezapomeňte vybrat parapety, které vám poskytnou dost prostoru třeba pro truhlíky s květinami.

Zateplení zvýší hodnotu stavby

Pokud chatku zateplíte, bude ji možné užívat celoročně, a to je rozhodně velká výhoda i pro případný prodej. Jedním z nejlepších materiálů je určitě minerální vata. Tu můžete dát za dřevěné lišty. Dobře se s ní pracuje a můžete ji použít i na těžko přístupných místech. Poté vše potáhněte textilní fólií. Poslední fází rekonstrukce samotného objektu je dřevěný obklad. Hodit se budou třeba palubky nebo OSB desky. Ošetřete je také vhodným lakem, který dřevo ochrání proti vlhkosti a také plísním či dřevokazným škůdcům. Poslední vrstvou by měl být finální obklad z tvrdého dřeva.

Voda i odpad jsou dnes už standard

Myslete i na to, že dnes už lidé i od zahradní chatky očekávají možnost dojít si na „normální záchod“ a třeba se i osprchovat. Je tedy dobré přemýšlet nad možností zavedení pitné vody a také odpadu. Nákup levné jímky již dnes není takový problém a hodnotu nemovitosti to výrazně zvýší. Vždy samozřejmě záleží na možnostech stavby a pozemku, ale vyplatí se nad tím uvažovat.

V neposlední řadě se zaměřte i na vnitřní vybavení. Lidé dnes umí ocenit zachovalé retro, takže se nebojte zrekonstruovat starý nábytek. Stačí třeba zvolit molitan desky na nové čalounění gauče či křesel a nově natřít starší dřevěný nábytek. K tomu pár chytře zvolených doplňků a chatka ihned prokoukne.

Práci si můžete dát i se zahradou, ale v podstatě postačí upravit trávník, případně popřemýšlet nad nějakou menší terasou, kde by se dalo v létě pohodlně sedět a odpočívat. Pokud nebudete mít čas na chatu pravidelně jezdit, rozhodně neuvažujte nad záhonky, stejně by na nich nic nepřežilo.

Prodat nebo pronajímat?

Když máte nyní hotovo, určitě se vám chatka už trochu přirostla k srdci. Zvažte tedy dobře, zda chcete objekt skutečně prodat, anebo jej využijete. Záleží na dojezdové vzdálenosti z vašeho bydliště a na vašich časových možnostech, ale uvědomte si, že právě taková chatka je snem řady lidí a vy ji máte nyní doslova na zlatém podnose. Můžete ji využít nejen k víkendovému odpočinku, ale zvážit můžete třeba i krátkodobý pronájem, který vám přinese i nějakou tu korunu navíc do rodinného rozpočtu. Můžete třeba k chatce pořídit elektrické čtyřkolky nebo menší zahradní bazén a návštěvníci se k vám budou jen hrnout. Dobře vše zvažte, ať vaše tvrdá práce na rekonstrukci nepřijde vniveč.

Související

Více souvisejících

pr článek chaty/chalupy vodovody a kanalizace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy