OECD zlepšila výhled na letošní rok, před jednou věcí ale varuje

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu hlavních světových ekonomik na letošní rok na 2,6 procenta, zatímco v listopadu počítala s růstem o 2,2 procenta. Zdůvodnila to poklesem cen potravin a energií a uvolňováním opatření proti šíření covidu-19 v Číně. Varovala ale před křehkostí hospodářského oživení kvůli vysokým úrokovým sazbám. 

Vyplývá to z dlouhodobého hospodářského výhledu, který dnes organizace zveřejnila.

Loni globální ekonomika vzrostla o 3,2 procenta. V příštím roce by hospodářský růst měl díky odeznění dopadu vysokých cen energií na příjmy domácností zrychlit na 2,9 procenta, uvedla OECD. V listopadu odhadovala hospodářský růst na příští rok na 2,7 procenta.

OECD také předpovídá, že inflace ve skupině 20 hlavních ekonomik poklesne z loňských 8,1 na 5,9 procenta v letošním roce a dále se sníží na 4,5 procenta v roce 2024. Stále tak ale bude navzdory zvyšování úrokových sazeb ze strany mnoha centrálních bank výrazně nad jejich dlouhodobými inflačními cíli.

Plný dopad vyšších úrokových sazeb lze podle OECD jen těžko změřit. Organizace zároveň varovala, že zvýšené napětí mezi dlužníky by se mohlo pro některé banky změnit ve ztráty. Jako příklad uvedla OECD nedávný pád finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB) ve Spojených státech.

OECD předpokládá, že úrokové sazby centrálních bank dosáhnou vrcholu na 5,25 až 5,5 procenta ve Spojených státech a 4,25 procenta v eurozóně a v Británii. Pokles inflace by podle ní mohl v příštím roce umožnit mírné uvolňování měnové politiky centrálních bank.

OECD také díky poklesu cen energií zlepšila výhled růstu pro eurozónu. Letos pro dvacetičlenný blok očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,8 procenta a v roce příštím o 1,5 procenta. Dosud předpovídala růst o 0,5 a 1,4 procenta.

Ekonomika Spojených států podle OECD letos vykáže růst o 1,5 procenta a příští rok o 0,9 procenta. Čínská ekonomika přidá letos podle odhadu 5,3 procenta a příští rok 4,9 procenta.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 32 minutami

před 32 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy