OPEC+ o víkendu zřejmě před sankcemi vůči Rusku dál sníží těžbu ropy

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci, skupina označovaná OPEC+, by mohla v neděli zavést další omezení těžby ropy. Tyto země totiž zvažují dopady očekávaného zákazu vývozu ropy z Ruska a zavedení možného cenového stropu na ruskou ropu, uvedl server televize CNBC.

OPEC+ je skupina 23 těžebních zemí v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem. Skupina se sejde v neděli, aby rozhodla o další produkční politice. Zasedání se koná před zavedením sankcí na ruskou ropu, které mohou mít zásadní vliv na trh. Navíc slábne poptávka po ropě v Číně a narůstají obavy z recese.

Skupina OPEC+ se na začátku října dohodla na snížení těžby od listopadu o dva miliony barelů denně. Učinila tak navzdory výzvám ze strany Spojených států, aby těžila více, a přispěla tím ke snížení cen pohonných hmot a podpoře světové ekonomice. Agentura Bloomberg dnes uvedla, že podle jejího průzkumu kartel OPEC snížil těžbu o jeden milion barelů, Rusko však před začátkem platnosti sankcí těžbu zvyšovalo.

Americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ) nedávno napsal, že by skupina mohla zvýšit těžbu o 500.000 barelů denně. OPEC+ ale naznačil, že by mohl naopak přijít s hlubším omezením produkce, aby podpořil ceny ropy.

Analytička společnosti RBC Capital Markets Helima Croftová uvádí, že od zasedání OPEC+ se neočekává zvýšení těžby a že existuje vysoká pravděpodobnost hlubšího snížení těžby. Na trhu je podle ní mnoho nejistoty a delegáti musejí zohlednit, co se stane s Čínou a s těžbou ropy v Rusku.

Cena ropy Brent se dnes dopoledne pohybovala pod 88 dolary za barel, na začátku června ještě byla nad 120 USD za barel. Americká lehká ropa WTI se obchodovala pod 81 USD za barel, zatímco před půl rokem byla také nad 120 USD.

Snížení těžby očekávají i další analytici. Shodují se v tom, že důvodem bude klesající poptávka v Číně a nižší ceny ropy na trhu. Konečné rozhodnutí ale bude podle nich záviset i na tom, jakou změnu by na trh mohlo přinést zavedení sankcí na ruskou ropu.

Od 5. prosince vstoupí v platnost zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie po moři. Skupina vyspělých zemí G7 pak zvažuje stanovení maximální částky, která by se měla platit za ruskou ropu. Žádná formální dohoda o cenovém stropu zatím nebyla uzavřena, agentura Reuters ale ve čtvrtek dovedla, že vlády EU se předběžně dohodly na cenovém stropu 60 dolarů za barel. Kreml už dříve varoval, že pokus o zavedení cenového stropu na ruskou ropu způsobí více škody než užitku.

Související

Těžba ropy

Ropné velmoci z OPEC+ oznámily dobrovolné snížení těžby

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ překvapivě oznámili dobrovolné snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Cílem tohoto kroku je podle nich podpořit stabilitu trhu s ropou. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy, protože se očekávalo, že skupina se bude držet snížení o dva miliony barelů denně, na kterém se dohodla koncem loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

opec ropa

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy