Avast varoval před lidmi, kteří zneužívají války na Ukrajině k získaní kryptoměn

Česká společnost Avast, která se zabývá kybernetickou bezpečností, dnes varovala před lidmi, kteří se snaží zneužít chaosu kolem ruské invaze na Ukrajinu k získaní kryptoměn.

Podvodníci se na sociálních sítích vydávají za Ukrajince v nouzi a žádají kryptoměny, napsala firma na svém blogu.

"V posledních 48 hodinách jsme zaznamenali řadu podvodníků, kteří z lidí vylákali peníze tím, že předstírali, že jsou Ukrajinci, kteří zoufale potřebují finanční pomoc," varuje počítačová firma. Na pozoru by se podle firmy měli lidé mít při okamžité zmínce bitcoinu i v případě, že uživatelská jména se skládají z náhodného sledu číslic a písmen.

Avast dále informoval, že zastavuje své služby ve východoukrajinských regionech Doněck a Luhansk, které označila za "nově embargovaná území". Ukrajina a Rusko generují dohromady asi jedno procento z celkových tržeb společnosti.

Českou společnost Avast koupila americká softwarová firma NortonLifeLock, dříve známá jako Symantec. Datum dokončení akvizice nedávno odložila na 4. dubna. Hodnota transakce se při jejím oznámení odhadovala až na 8,6 miliardy dolarů (188,7 miliardy Kč).

Rusko se druhý den své vojenské invaze na Ukrajinu soustředilo na Kyjev. Ověřené informace o tom, jak jeho jednotky postupují, je ale nadále těžké získat. Ruská armáda tvrdí, že se zmocnila strategického letiště Hostomel u Kyjeva, ukrajinské úřady to popírají. Metropole podle starosty Vitalije Klička vstoupila do obranné fáze. Mrtví na obou stranách se podle nepotvrzených zpráv počítají na stovky. Zatímco Západ přitvrzuje především ekonomické sankce vůči Moskvě, ruský prezident Vladimir Putin vyzval ukrajinskou armádu, aby se vzepřela vládě a provedla převrat.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Avast kryptoměna kryptoměna IOTA

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 24 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy