Aerolinky Qantas propustí pětinu zaměstnanců, další pracovníci mají nucenou dovolenou

Největší australská letecká společnost Qantas plánuje kvůli pandemii covidu-19 propustit nejméně 6000 zaměstnanců, což představuje zhruba 20 procent její celkové pracovní síly. Dalším 15.000 pracovníků prodlouží nucenou dovolenou, vyplývá z prohlášení firmy zveřejněného v noci na dnešek.

Qantas uvedl, že v příštích třech letech sníží své náklady o 15 miliard australských dolarů (245,2 miliardy Kč). Společnost také hodlá navýšit kapitál o 1,9 miliardy AUD, aby měla peníze na oživení a mohla případně využít nových příležitostí. V rámci úspor hodlá firma v nejbližším roce odstavit z provozu 100 svých letadel a zbaví se svých šesti zbývajících letadel Boeing 747.

Generální ředitel Alan Joyce uvedl, že aerolinky se musí stát menší, protože je čeká několik let mnohem nižších tržeb. Zaměstnanci na nucené dovolené podle něj budou čelit dlouhému přerušení kariéry u aerolinek.

"Akce, které podnikáme, budou mít obrovský dopad na tisíce našich lidí. Je to něco, co má vážný dopad na nás všechny," řekl Joyce. "Je to něco, o čem se nám nerozhoduje snadno. Ale výpadek miliard dolarů ve výnosech nám nedává moc na výběr, pokud chceme ochránit co nejvíce pracovních míst na delší dobu."

Joyce rovněž dodal, že aerolinky vstoupily do krize v lepší pozici, než většina konkurentů, a zůstává tak optimistický ohledně budoucnosti. I když dopady této krize budou patrné dlouhou dobu.

Qantas má kolem 29.000 zaměstnanců. Joyce očekává, že v příštích měsících bude práce jen pro 8000 z nich, do konce roku pak pro 15.000. Doufá, že s tím, jak se v příštích dvou letech znovu otevřou mezinárodní trasy, se počet zaměstnanců bude moci zvýšit na 21.000. Do července plánuje firma obnovit 40 procent domácích tras.

Australský premiér ScottMorrison uvedl, že chce pomoci bývalým zaměstnancům aerolinek nalézt novou práci jinde. Dodal, že vidí další vývoj australské ekonomiky optimisticky, zvláště poté, co Mezinárodní měnový fond uvedl, že se jí daří odolávat krizi lépe, než většině dalších rozvinutých zemí.

Akcie Qantas v letošním roce klesly o 40 procent. Podařilo se jim však velkou část letošních ztrát smazat, když v březnu ztrácely až 70 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Související

Více souvisejících

Qantas Airlines propouštění Austrálie Ekonomika letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 51 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy