Australská centrální banka rekordně snížila úrokovou sazbu

Australská centrální banka (RBA) dnes snížila úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,75 procenta ve snaze podnítit hospodářský růst a snížit nezaměstnanost. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na oznámení banky.

Podobně jako dnes snížila RBA úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu už v červenci a červnu. Předtím banka úrokovou míru neměnila tři roky.

At its meeting today, the Board decided to lower the cash rate by 25 basis points to 0.75 per cent - https://t.co/RycrCzO55K

— RBA (@RBAInfo) October 1, 2019

Šéf RBA Philip Lowe uvedl, že si přeje, aby snížení úrokové sazby vedlo k povzbuzení ekonomiky do té míry, že nezaměstnanost klesne z nynějších 5,3 na 4,5 procenta.

Australské hospodářství roste už 28 let bez recese. V poslední letech se ovšem růst zpomalil, trh s nemovitostmi se utlumil a začala stoupat nezaměstnanost. Země se potýká s koncem těžebního boomu, jehož produkty dodávala zejména Číně a díky němuž Austrálie přestála světovou finanční krizi bez recese.

Související

Austrálie

Australská ekonomika sklouzla do recese, poprvé od roku 1991

Australská ekonomika ve druhém čtvrtletí rekordně klesla a poprvé od roku 1991 se propadla do recese, protože koronavirová omezení paralyzovala ekonomickou aktivitu. Nová onemocnění pak ohrožují možné brzké oživení a zvyšují tlak na vládu, aby pokračovala s podporou ekonomiky.
Australská měna

Centrální banky Japonska a Austrálie podpoří své ekonomiky

Centrální banky Austrálie a Japonska následovaly americkou centrální banku (Fed) a podnikly kroky na podporu svých ekonomik, které bojují s pandemií onemocnění způsobeného novým koronavirem. Japonská centrální banka rozšíří nákupy akcií, dluhopisů a dalších aktiv a poskytne roční půjčky s nulovým úrokem společnostem, které nemají dostatek hotovosti. Australská centrální banka pak napumpuje do napjatého finančního systému dodatečnou likviditu a tento týden představí další kroky.

Více souvisejících

Australská centrální banka (RBA) Austrálie Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy