Čína loni nesplnila cíl obchodní dohody se Spojenými státy

Čína loni nesplnila cíl obchodní dohody se Spojenými státy. V rámci první fáze obchodní dohody slíbila nakoupit zboží za 172 miliard USD (3,7 bilionu Kč), do konce prosince ale měla tento cíl splněný pouze na 58,1 procenta. Vyplývá to z výpočtů agentury Bloomberg vycházejících z údajů čínského celního úřadu. Loňský rok byl nicméně poznamenán problémy v souvislosti s pandemií a růstem napětí ve vztazích Číny s vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa.

V případě průmyslového zboží byl cíl splněn na 60,4 procenta, u zemědělského zboží pak na 64,4 procenta. Výrazně přitom zaostal dovoz v energetickém sektoru, který byl splněn na 39 procent.

Nesplnění cíle není překvapením, protože Čína podle měsíčních údajů celý rok zaostávala za svými závazky. Nejnovější údaje však ukazují, že Čína v prosinci zvýšila dovoz, zejména aut a zkapalněného zemního plynu, ani to ale nestačilo na splnění cílů.

Dohoda byla podepsána loni v lednu. Čína slíbila, že v příštích dvou letech koupí zemědělské produkty a další zboží a služby z USA za částku, která bude proti roku 2017 vyšší nejméně o 200 miliard USD. Dohoda nyní vstupuje do druhého roku své platnosti a všichni se zaměří na to, zda se americká vláda pod vedením nového prezidenta Joea Bidena pokusí o dohodě znovu jednat.

Biden minulý měsíc listu The New York Times řekl, že neplánuje okamžité kroky ohledně cel na dovoz čínského zboží za 360 miliard USD, která uvalil předchozí prezident. Nastupující úředníci rovněž naznačili, že nová vláda bude pokračovat v tvrdém přístupu k Číně. Janet Yellenová, která je kandidátkou na funkci ministryně financí, se zavázala bojovat proti podle ní podezřelým obchodním praktikám.

Obchodní dohoda nebyla pro Trumpa vítězstvím, jak slíbil. Deficit obchodu USA s Čínou loni vystoupil na 317 miliard USD. Podpořila ho poptávka po zdravotnickém zboží a přístrojích pro práci z domova. Výzkum některých ekonomů pak ukázal, že vyšší cla nezaplatily ani tak čínské firmy, jako spíš americké firmy a spotřebitelé.

Související

Více souvisejících

Čína USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy