Akcie v Asii dál strmě klesají, nejvíce od krize v roce 2008

Akcie v Asii dál výrazně klesají a čelí nejhoršímu týdnu od finanční krize z roku 2008. Investory znepokojují zprávy o šíření koronaviru, nových případů už více přibývá v jiných zemích než v Číně. V Asii zejména v Jižní Koreji, další případy se ale objevují i v Evropě. Propady na burzách se dnes prohloubily i v reakci na čtvrteční výprodej na akciových trzích v USA.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes odepsal 3,67 procenta na 21.142,96 bodu. Dostal se tak nejníže od začátku loňského září. Za celý týden klesl o 9,6 procenta - nejvíce za čtyři roky. Za celý měsíc odepsal 8,9 procenta, což je nejvíce za více než rok.

Nejhorší měsíc od loňského května zažily čínské akcie. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite ztratil během dneška 3,71 procenta, což je nejhlubší propad od 3. února, kdy se nový koronavirus začal rychle šířit celou Čínou. Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng odepsal 2,42 procenta. Čínské akcie nicméně vykazují nižší ztráty než jiné asijské země v důsledku prorůstových opatření vlády.

Řada asijských akciových indexů je ale v korekci, která nastává ve chvíli, kdy indexy klesnou ze svého maxima o deset procent. Do korekce se dostaly ve čtvrtek rovněž americké akcie a hlouběji do ní dnes zabředly akcie evropské.

Hlavní index australské burzy S&P/ASX 200 hned ráno odepsal více než 3,5 procenta a nakonec uzavřel se ztrátou 3,25 procenta na 6441,20 bodu. Ocitl se tak nejníže za šest měsíců.

Zprávy o množících se případech nového koronaviru, zejména v Itálii, vyvolaly obavy z mnohem většího ekonomického dopadu, než se původně očekávalo, píše server BBC. "Trhy byly příliš optimistické a nyní mohou být až příliš pesimistické,“ řekla analytička Iris Pangová ze společnosti ING, která se specializuje na Čínu. "Asijské trhy reagovaly na COVID-19 pomalu, protože zpočátku věřily, že se jedná pouze o čínský problém - až do doby, kdy začaly prudce přibývat případy nákazy v Jižní Koreji a v Japonsku," dodala.

Výrazně oslabily také indické akciové trhy. Hlavní indexy Nifty a Sensex ztratily zhruba 2,5 procenta.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie Ekonomika burza Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy