Hrozba ekonomické krize zažehnána? Na svět tvrdě dopadá koronavirus

Pravděpodobnost hospodářské recese ve Spojených státech polevila, novým rizikem pro vyhlídky americké ekonomiky se nicméně stala epidemie koronaviru. Uvedla to americká centrální banka (Fed) ve zprávě o měnové politice určené Kongresu.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden oznámilo, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se loni zvýšil o 2,3 procenta, tedy nejpomaleji od roku 2016. Podle dnešní zprávy Fedu bylo toto zpomalení důsledkem poklesu v americkém zpracovatelském sektoru a slabšího růstu světové ekonomiky.

Fed rovněž uvedl, že rizika pro vyhlídky americké ekonomiky v závěru loňského roku polevila, a to mimo jiné díky poklesu napětí v obchodních vztazích. Dodal nicméně, že nové riziko pro výhled představují možné důsledky epidemie koronaviru v Číně.

Peking a Washington v polovině prosince oznámily, že dosáhly první fáze obchodní dohody. Ta je zatím největším krokem k vyřešení celní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa, která rozbouřila finanční trhy a zpomalila globální hospodářský růst. V polovině ledna tuto dílčí dohodu ve Washingtonu oficiálně podepsali americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che.

Nový koronavirus by mohl snížit letošní prodej a výrobu automobilů v Číně o tři až pět procent, pokud bude jeho epidemie pokračovat i ve druhém čtvrtletí. Předpověděla to dnes poradenská společnost LMC Automotive.

Epidemie koronaviru podle LMC poškozuje spotřebitelskou důvěru a oddaluje nákupy. Má rovněž negativní dopad na výrobu automobilů a automobilových součástek.

Největší japonská automobilka Toyota Motor dnes oznámila, že její továrny v Číně zůstanou uzavřené až do konce příštího týdne. Původně přitom plánovala obnovit výrobu začátkem příštího týdne. Podobný odklad obnovení produkce v čínských závodech dnes ohlásily také jihokorejské automobilky Hyundai Motor a Kia Motors.

Hyundai se tento týden kvůli nedostatku součástek z Číny rozhodla na několik dnů zastavit také výrobu v Jižní Koreji. Stala se tak prvním výrobcem aut přerušujícím kvůli koronaviru produkci mimo Čínu.

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve čtvrtek varovala, že potíže s dodávkami součástek v důsledku epidemie nového koronaviru v Číně by mohly vést k přerušení výroby v jedné z jejích evropských továren.

Součástky vyráběné v Číně se používají při montáží milionů automobilů po celém světě. Čínská provincie Chu-pej, která je epicentrem nového koronaviru, je významným centrem pro výrobu automobilových součástek, upozornila agentura Reuters.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 26 minutami

před 28 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy