Jak nahradit aplikace od Google? Huawei připustil, že ho poškozují sankce USA

Čínská společnost Huawei má problémy s nahrazením aplikací firmy Google ve svých mobilních telefonech. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekla viceprezidentka pro veřejné záležitosti v Huawei US Joy Tanová. Kvůli sankcím nesmějí americké firmy obchodovat s čínskou firmou.

Huawei byl schopen nalézt náhradu za většinu zařízení, které kupoval z USA. To však neplatí pro počítačové služby od firmy Google. Huawei může dál používat platformu Android, protože je to otevřený, tzv. open-source software, ale nemůže využívat služby, které umožňují, aby na této platformě fungovaly aplikace.

Huawei podle vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa představuje riziko pro národní bezpečnost, protože jeho vybavení by Peking mohl používat ke špionáži. Trump proto nařídil zákaz vývozu, který brání americkým společnostem prodávat firmě Huawei součástky a služby pocházející z USA. Zákaz je součástí širších snah Washingtonu omezit ekonomickou a politickou sílu Číny.

Společnost Huawei navzdory sankcím dál roste. Od ledna do září zvýšila meziročně tržby o 27 procent.

Současní majitelé telefonů Huawei se díky dočasné výjimce zatím mohou připojovat do obchodu s aplikacemi Google Play, mají přístup ke službě Google Maps i k dalším produktům, které poskytuje soubor aplikací Google Mobile Services. Tyto služby už ale nejsou k dispozici u nových modelů Huawei a firma se obává, že tak přijde o zahraniční klienty.

Huawei pracuje na alternativním operačním systému s názvem Harmony. Tanová však uvedla, že ještě potrvá dlouho, než bude tento systém schopen nahradit vše, co umožňuje Google.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei mobilní aplikace sankce mobily Ekonomika Čína Google

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy