Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla méně, než se čekalo

Japonská ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla do recese, potvrdila dnes vláda. Pokles však byl nižší, než počítal první rychlý odhad. V celoročním přepočtu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 2,2 procenta, rychlý odhad uváděl poklesem 3,4 procenta. Za lepšími čísly stojí lepší poptávka v soukromém sektoru.

Ve srovnání s předchozím kvartálem se HDP snížil po revizi o 0,6 procenta. Předchozí údaj uváděl pokles 0,9 procenta.

Analytici varují, že nejistota nadále přetrvává a údaje za duben až červen mohou zůstat nepříznivé. Řada dubnových údajů, včetně vývozu, produkce průmyslového sektoru a nezaměstnanosti, ukázala, že Japonsko čelí v tomto čtvrtletí kvůli koronaviru nejhoršímu poválečnému poklesu.

Kapitálové výdaje v prvních třech měsících roku stouply o 1,9 procenta místo předpokládaného poklesu o půl procenta, informuje agentura AP. Soukromá spotřeba, která se na výkonu japonské ekonomiky podílí více než polovinou, se ale snížila o 0,8 procenta místo 0,7 procenta. Solidní poptávku po denních nezbytnostech překonal pokles výdajů za služby.

Hlavní ekonom SMBC Nikko Securities Jošimasa Marujama uvedl, že revize HDP směrem vzhůru není překvapením. Vzhledem k opětovnému otevírání ekonomik po celém světě se dá podle něj čekat v druhé polovině roku oživení, kterému by mohla dále pomoci odložená poptávka.

"Japonská ekonomika velmi rychle oživí, ale potom začne znovu slábnout a zastaví se," uvedl. Další problémy podle něj nezmizí, i když se vliv nemoci covid-19 podaří dostat pod kontrolu.

Japonská ekonomika již v posledních letech stagnovala. Situaci zhoršil obchodní spor mezi USA a Čínou, jejími nejdůležitějšími obchodními partnery, a zvýšení daně z prodeje. K tomu se přidala pandemie covidu-19.

V posledních třech měsících loňského roku ekonomika závislá na vývozu klesla v celoročním přepočtu o 7,2 procenta. O čtvrtletí dříve růst stagnoval.

Analytici očekávají, že za duben až červen ekonomika klesne o více než 20 procent. Premiér Šinzó Abe v tomto období vyhlásil stav nouze a požádal občany, aby zůstali doma, a podniky, aby zavřely. Tyto kroky měly zastavit šíření koronaviru. Nouzový stav byl zrušen koncem května.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy