Koronavirus táhne čínskou ekonomiku ke dnu. Továrny zavřené, hrozba i pro Evropu

Řada továren v Číně zůstává po novoročním volnu, které bylo prodlouženo kvůli epidemii nového koronaviru, zavřená i dnes. Místní úřady se tím snaží zamezit šíření nákazy. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec. Automobilky se potýkají s nedostatkem součástek od čínských dodavatelů. Podle odhadu Citibank se kvůli zmíněným omezením do práce v úterý bude moct vrátit jen 30 procent čínské pracovní síly.

Foxconn, největší smluvní výrobce elektroniky na světě a dodavatel Applu, dostal povolení úřadů znovu po dvou týdnech otevřít obří závod v Čeng-čou na severu země. Nemůže ale zatím obnovit provoz v továrně v jihočínském městě Šen-čen, kde se mají vyrábět letošní modely iPhonů. Do závodu v Čeng-čou se dnes ovšem vrátilo sotva 16.000 lidí, tedy méně než deset procent zaměstnanců, napsala agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje.

Mnoho zaměstnanců čínských společností se před volnem u příležitosti oslav lunárního Nového roku vracelo do domovských měst. Uzavírky celých regionů a měst nyní ztěžují přesuny po Číně. Analytici Citibank odhadují, že v úterý se do práce bude moct dostavit pouze 30 procent zaměstnanců.

Uzavírku svých závodů prodloužilo několik velkých automobilek. Francouzská PSA Group a japonská Nissan Motor uvedly, že jejich výrobní linky budou stát do pátku. Němečtí výrobci Volkswagen a BMW a japonské automobilky Toyota a Honda Motor chtějí výrobu v Číně znovu nastartovat příští týden. Francouzský výrobce součástek pro auta Valeo nechá své tři závody ve městě Wu-chan, epicentru nákazy, zavřené nejméně do 13. února.

Provoz dnes v Číně naopak obnovují americké automobilky Tesla, Daimler a Ford Motor.

Čínská provincie Chu-pej s metropolí Wu-chan zůstávají odříznuté od okolního světa. Závody zde mají mimo jiné japonská Honda (jeden dokonce ve Wu-chanu), americká automobilka General Motors (GM) a čínská Dongfeng Motor. GM dnes oznámila, že výrobu v Číně obnoví 15. února.

Hyundai Motor minulý týden uvedla, že zastaví na několik dní výrobu v Jižní Koreji, protože kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru nemá díly z Číny. Dodavatelé jihokorejské automobilky sice od té doby provoz obnovili, ale objem je podle Hyundai zanedbatelný. Kia Motors ze stejného důvodu zavřela tři jihokorejské továrny; jedna z nich obnoví provoz v úterý.

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) varovala, že kvůli nedostatku dílů z Číny by mohla pozastavit výrobu v Evropě. Japonská Suzuki v pátek uvedla, že zvažuje odebírat součástky jinde než v Číně. Chce se tak vyhnout narušení výroby v Indii, která je jejím největším trhem.

Co se týče čínských závodů jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics, dnes se rozjely výrobní linky v továrně na domácí spotřebiče. Výroba čipů v městě Si-an v centrální Číně běží, zatímco výroba televizí v Tchien-ťin u Pekingu bude znovu spuštěna 17. února, informoval dnes mluvčí společnosti.

Čínský internetový gigant Tencent Holdings požádal zaměstnance, aby do 21. února dále pracovali z domova.

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, ruší kvůli nařízení místních úřadů všechny rezervace v Pekingu až do března. Zákazníkům vrátí peníze.

Související

Více souvisejících

Čína Ekonomika Foxconn PSA Group automobilový průmysl Fiat Chrysler (FCA) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy