OPEC očekává, že světová poptávka po ropě se v příštím roce zvýší

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) očekává, že světová poptávka po ropě se v příštím roce zvýší, ale méně než letos. Ropný kartel to dnes uvedl ve své měsíční zprávě o situaci na trhu. Svůj odhad zakládá na pokroku v omezování opatření zavedených proti šíření pandemie covidu-19 v Číně, informují tiskové agentury.

Poptávka po ropě se podle OPEC v příštím roce zvýší o 2,7 milionu barelů denně. Prognózu letošního růstu organizace ponechala beze změny na 3,36 milionu barelů denně.

Spotřeba ropy se ještě v roce 2020 začala zvyšovat po propadu způsobeného pandemií. Letos by měla překročit úroveň roku 2019, a to navzdory dopadům války na Ukrajině, prudkému růstu cen i přísným protipandemickým opatřením v Číně, uvedl OPEC.

"Očekává se, že předpokládaný zdravý globální ekonomický růst v roce 2023 spolu se zlepšením geopolitického vývoje i postupem Číny v omezování pandemie covidu-19 zvýší spotřebu ropy," uvedl OPEC.

První výhled poptávky organizace na příští rok je optimističtější než prognóza Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Ta v červnovém odhadu uvedla, že poptávka po ropě příští rok meziročně vzroste o 2,2 procenta, respektive o 2,2 milionu barelů ropy denně.

OPEC ve své prognóze vychází z předpokladu, že válka na Ukrajině nebude eskalovat a že rizika jako inflace se příliš neodrazí v růstu světové ekonomiky. Organizace také zachovala svůj odhad letošního růstu globální ekonomiky na 3,5 procenta, příští rok podle ní ekonomika vzroste o 3,2 procenta. Upozorňuje ale, že potenciál růstu je poměrně omezený a že s výhledem se pojí nejistota.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa

Aktuálně se děje

před 50 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy