Tesco se stahuje z Číny, prodalo podíl v partnerské firmě

Největší britský maloobchodní řetězec Tesco dokončil stahování z Číny. Za 275 milionů liber (8,3 miliardy Kč) prodal dvacetiprocentní podíl ve firmě vlastněné s čínským partnerem China Resources Holdings (CRH). Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení a dodala, že krok jí umožní soustředit se na její hlavní podnikání.

Tesco vstoupilo na čínský trh v roce 2004, ale mělo problém se na něm prosadit, píše agentura Reuters. Uzavřelo proto v roce 2014 partnerství s CRH. Společný podnik tehdy spojil 131 čínských prodejen Teska s více než 3000 obchody CRE.

Tesco se už stáhlo z Japonska, ze Spojených států a z Jižní Koreje. Nyní firma přezkoumává své zbylé aktivity v Asii, což by podle agentury Reuters mohlo vyústit v odchod z Thajska a z Malajsie.

Tesco by pak kromě Británie zůstalo přítomno jen v Irsku a ve střední Evropě - v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Odchod z Asie by mohl být jedním z posledních skutků šéfa firmy Davea Lewise, který v čele společnosti stojí od roku 2014. V říjnu jej nahradí Ken Murphy.

Na český trh Tesco vstoupilo v roce 1996. V účetním roce 2018/2019, který skončil 28. února 2019, zde firma meziročně téměř zdvojnásobila zisk na 2,53 miliardy korun. Tržby řetězce mírně klesly, a to o dvě procenta na zhruba 44,56 miliardy.

Související

Ilustrační fotografie.

V Mariánských Lázních hořelo Tesco, požár se obešel bez zranění

Hasiči v noci na dnešek likvidovali v Mariánských Lázních na Chebsku požár obchodního domu Tesco. Plameny zasáhly menší část pláště budovy, rozšířily se i dál do skladu. Požár se hasičům podařilo kolem 05:00 dostat pod kontrolu. Při události se nikdo nezranil. Příčinu požáru hasiči vyšetřují, informoval ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Vzniklou škodu zjišťují, bude podle nich dosahovat několika milionů korun.

Více souvisejících

Tesco Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy