Co vše si režisér dovolí – kauza scény znásilnění z Posledního tanga v Paříži opět ožívá

Hollywood – Před několika dny se na veřejnost dostalo tři roky pohřbené interview s oceňovaným italským režisérem Bernardem Bertoluccim, v němž se mimo jiné mluví o jedné z nejkontroverznějších scén v historii filmu, která svou intenzitou vyniká i v tak (nechvalně) naturalistickém díle, jako je Poslední tango v Paříži z roku 1972. Postava Jeanne, ztvárněná tehdy devatenáctiletou Mariou Schneider, je zde znásilněna Paulem v podání Marlona Branda. Zásadním prvkem pak zůstává, že začínající herečka tuto scénu nečekala, protože nebyla ve scénáři a Brando s Bertoluccim se na ní domluvili teprve ráno v den natáčení.

„Neřekl jsem jí, co mám v plánu, protože jsem chtěl reakci dívky, ne herečky,“ vyjádřil se ve zmíněném rozhovoru dnes šestasedmdesátiletý Bertolucci (Poslední císař; Svůdná krása). Dále tvrdí, že se cítí vinen a mrzí ho, že ho Maria Schneider (Noci šelem) až do své smrti v roce 2011 nenáviděla. Zároveň ale dodal, že svého rozhodnutí nelituje.

Celá záležitost je starou známou historií, kterou ale lidé (zvlášť proto, že se jedná o nepříjemné téma a protože zde mluvíme o vizionáři Bertoluccim a legendě jménem Brando) rádi zapomínají a o to radši se rozohní, když se o ní jednou za pár let někde objeví zmínka.

Bertolucci byl po celou svou kariéru velmi sdílný, co se týče své filmařské historie a Schneider se k celé věci také několikrát vyjádřila. Jako mladá a naivní si prý tehdy neuvědomila, že natáčení scény může odmítnout, protože po ní ve scénáři nebylo ani památky „Měla jsem tehdy zavolat svému agentovi nebo právníkovi,“ prohlásila v rozhovoru pro Daily Mail v roce 2007. Herečka celý svůj život bojovala se závislostí na drogách a psychickými potížemi, což dávala za vinu hlavně nečekané slávě – hvězdou se stala v podstatě přes noc – ale také Bertoluccimu samotnému. Znásilnění samozřejmě nebylo skutečné, ale ponížení, kterého se (díky tomuto filmu) budoucímu sex symbolu dostalo, ano. Proto se Schneider, která se od té doby pro film už nikdy nesvlékla, vyjadřovala v tom smyslu, že si jako znásilněná připadala.Těžko si z pár zprostředkovaných řádků představit rozsah této scény. Proto přikládáme videorozhovor, v němž mluví sám Bertolucci.

Co se týče tehdy téměř padesátiletého Marlona Branda (Kmotr, Julius Ceasar), kterému ztvárnění Paula vyneslo nominaci na Oscrara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, jeho úloha v celé kauze zůstává a pravděpodobně také zůstane neznámá. Jeden z průkopníků metodického herectví se v tomto případě od veřejných prohlášení držel dál. Je zajímavé, že zatímco Bertolucci tvrdí, že scénu, v níž je mimo jiné jako lubrikant použito máslo, vymysleli s hercem při snídani a že Maria Branda nenáviděla téměř stejně jako jeho, Francouzka s rumunskými kořeny ve zmíněném rozhovoru pro Daily Mail tvrdila, že Brandovu roli sice nelze podceňovat, ale prý se i on sám cítil Bertoluccim zneužitý. „A přitom to byl Marlon Brando!“ dodává. Brando se ji sice během scény snažil utěšit slovy, že to není doopravdy, zároveň se jí ale po jejím dotočení neomluvil. Přesto o něm herečka mluví jako o otcovské figuře a příteli. Držitel dvou Oscarů a bezpočtu nominací zemřel z celé trojice jako první (v roce 2004), jeho verze příběhu tak odešla spolu s ním.

K videu se vyjádřilo také mnoho současných herců. Své znechucení vyjádřili Jessica Chastain (Interstellar), Chris Evans (Captain America), Anna Kendrick (Ladíme!) nebo Evan Rachel Wood (Cizinec).

V pondělí se k vlně kritiky, která na něj v posledních dnech padla, vyjádřil sám Bernardo Bertolucci. Ve svém prohlášení tvrdí, že ho lidé nepochopili. Maria Schneider prý o plánované scéně znásilnění věděla (neboť ta byla ve scénáři), jedinou nečekanou novinkou mělo být použití kostky másla. Z deset let starého rozhovoru, v němž se tehdy čerstvá pětapadesátnice na toto téma rozpovídala jako nikdy předtím, není při bližším pohledu jasně patrné, co ze scény bylo improvizované, a co ne. Hereččina zpověď ale spíše působí dojmem, že je v rozporu s režisérovým včerejším upřesněním.

Film Poslední tango v Paříži byl pro svou obscénnost zakázán v mnoha zemích (někde zákazy platí dodnes), přesto se jedná o milník světové kinematografie a řadí se tak po bok možná prvního velkofilmu historie, rasistické propagandy Zrození národa (1915); hvězdně obsazeného „porna“ Caliguly (1979) natočeného na objednávku časopisem Penthouse nebo Apokalypsy (1979), v níž je přímo v záběru přepůlen mačetou živý vodní buvol.

Bernard Bertolucci film Poslední tango v Paříži

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy