Film Havel by mohly uvést globální streamovací služby, režisér Horák jedná s obchodníky

Režisér Slávek Horák jedná s globálními streamovacími službami o uvedení snímku Havel. Řekl to v rozhovoru s ČTK. Horák se tak snaží najít nejlepší cestu, jak svůj film v době pandemie nového typu koronaviru dostat k co nejvíce divákům.

"Teď jednáme s obchodníky a streamovacími službami," uvedl Horák. "Jsou to jednání na dlouhé týdny a my jsme teprve na začátku," poznamenal režisér, jehož film o disidentovi a bývalém československém a českém prezidentovi v pátek zahájil Letní filmovou školu v Uherském Hradišti.

Film Havel měl slavnostní premiéru 23. července v pražském kině Lucerna. V České republice ho podle webu Unie filmových distributorů (UFD) za dva týdny navštívilo přes 64.000 diváků a vydělal skoro deset milionů korun. Premiéru si už odbyl také na Slovensku.

Na snímku se podílel také uherskohradišťský rodák a dramaturg Jan Gogola starší, který s Horákem spolupracoval už na snímku Domácí péče. Pro režiséra je spolupráce s dramaturgem naprosto zásadní. "Když scénář uvnitř nefunguje, tak ten film nikdy nebude fungovat," podotkl. Podle něj dramaturg pomáhá, aby film držel pohromadě. "Já bych byl rád třeba za tři čtyři dramaturgy, každého z jiné generace, každého s jiným úhlem pohledu," dodal.

Podle Gogoly, který se jako univerzitní profesor podílí na výuce začínajících dramaturgů a mezi jehož studenty patřil i Horák, záleží hodně na vztahu s režisérem: "Je to individuální záležitost. Já musím říct, že Slávkovi jsem u Domácí péče podle mého názoru pomohl daleko víc než u Havla," řekl.

Horák se s Gogolou poprvé setkal na Filmové škole Zlín. Po jejím absolvování šel režisér studovat pražskou FAMU, kterou ale po dvou semestrech opustil. Horák po studiu pracoval jako asistent režie u filmu Kolja. S Gogolem jako dramaturgem natočil v roce 2015 snímek Domácí péče, za který Horák získal nominaci na Českého lva. Spolupráci si zopakovali u snímku Havel. Gogola momentálně vyučuje na pražské FAMU a brněnské JAMU.

Související

Z filmu Havel

Film Havel od režiséra Horáka dostal v Římě filmovou cenu

Film Havel režiséra Slávka Horáka dostal o víkendu cenu za nejlepší celovečerní film na 19. ročníku Římského festivalu nezávislých filmů (Riff). Informuje o tom agentura ANSA. Mezinárodní porota festivalu, který se letos uskutečnil výlučně on-line formou, ocenila, že se film vyhýbá zaběhnutým postupům, jež jsou typické pro životopisné snímky.

Více souvisejících

film Havel Slávek Horák (režisér) kultura

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černého kašle nadále přibývá po stovkách případů. Experti mají jedno doporučení

V Česku během uplynulého kalendářního týdne přibylo 827 případů černého kašle, vyplývá z nejnovějších dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Letos se už potvrdilo 3101 případů tohoto onemocnění. Odborníci v současnosti doporučují zejména očkování těhotných žen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy