Zemřel zpěvák a herec Karel Fiala (†95), proslavil se jako Limonádový Joe

Ve věku 95 let dnes zemřel herec a zpěvák Karel Fiala, někdejší hvězda karlínské opery. Diváci jej mají ale spojeného zejména s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného filmu. O Fialově úmrtí dnes informoval server iRozhlas.cz a ČTK ji potvrdil jeho někdejší herecký kolega Ladislav Županič.

Na jevišti Hudebního divadla v Karlíně herec slavil největší úspěchy od 50. let minulého století. Během čtyř dekád tam snad nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí. Za celoživotní přínos muzikálu dostal v roce 2013 cenu Thálie.

"Volala mi paní Vlková, jeho manželka, že dnes ráno odešel," řekl na dotaz ČTK někdejší ředitel Hudebního divadla Karlín Županič. Fiala, se kterým se viděl naposledy počátkem letošního srpna, byl podle něj v poslední době už ve špatném zdravotním stavu.

Osudovou rolí byla pro Fialu ale role Limonádového Joea. Do té doby málo známý tenor se rázem stal hvězdou stříbrného plátna, za kterou se táhly davy fanynek. Role slavného pistolníka se měl původně zhostit Jiří Kodet, Fiala jako hvězda karlínské operety ale byl pro režiséra Oldřicha Lipského v roce 1964 tím pravým typem milovníka se sladkým úsměvem, kterého do své jedinečné parodie westernů na motivy knihy Jiřího Brdečky potřeboval.

Filmové zpracování "koňské opery" v kinech vidělo 4,5 milionu diváků, další miliony se bavily při nesčetných reprízách v televizi. Divadelní hra se dočkala čtyř desítek nastudování. Ve dvou se objevil i Fiala, když v roce 2001 v ABC poprvé ztvárnil otce Kolaloku.

Karel Fiala se narodil v roce 1925 v Ostravě v rodině kominického mistra. K úspěšné herecké a pěvecké kariéře se přitom dostal náhodou. Když za okupace nemohl dokončit gymnázium, začal se věnovat otcovu řemeslu. Střechy ale krátce po válce vyměnil za pražskou konzervatoř, talentovaného mladíka si totiž všiml profesor Ševčík z ostravské hudební školy, který jej připravil na přijímací zkoušky.

V roce 1952 Fiala absolvoval v Praze státní konzervatoř a po krátkém angažmá v Národním divadle zakotvil na dlouhá léta v Hudebním divadle Karlín.

Že se z Fialy navždy stal 'limonádník', je podle Županiče běžné

"Byl to hodný, rovný chlap. Měli jsme se hodně rádi," řekl Županič ČTK. S Fialou se viděl naposled letos v srpnu, kdy mu přišel popřát k 95. narozeninám. Fiala, který už v té době nebyl podle Županiče v dobrém zdravotním stavu, si při té příležitosti posteskl, že na něj herečtí kolegové zapomínají.

Karel Fiala se proslavil titulní rolí ve filmovém muzikálu Limonádový Joe aneb Koňská opera. Úspěch filmu, jejž natočil režisér Oldřich Lipský podle předlohy Jiřího Brdečky, byl ale pro Fialu trochu prokletím.

"Ten film se prodal skoro do celého světa, tím pádem takové ty věci jak dělal Labakana, Dařbujána a Pandrholu, tak se na to zapomnělo a všichni ho znali jenom jako 'limonádníka'," vysvětloval Županič, podle kterého je to v herecké branži poměrně běžné. "To se stane, že člověku dají hlavní roli, a takový ten potenciál se u něj v uvozovkách vyčerpá. Oni potom řeknou: Jo, to je ten 'limonádník," dodal Županič.

Režisér a scénárista Roman Vávra natočil v roce 1999 dokument o legendární rozhlasové stanici 90. let Rádiu Limonádový Joe, v němž se objevil také Fiala. "To byl spíš takový fórek, že se tam vyskytl, ale bral to vstřícně, takže já mám vlastně jen takovou strašně fajn vzpomínku," řekl ČTK Vávra. "Byl to pro mě jeden den s ním ve skvělé společnosti, nemachroval, byl skromný, měl smysl pro humor," dodal filmař.

S Karlem Fialou se při natáčení hudební pohádky Šíleně smutná princezna setkala zpěvačka Helena Vondráčková. Fiala měl ve filmu vedlejší roli jezdce, zatímco Vondráčková byla ve slavné české pohádce obsazena do hlavní role princezny. "Byl velmi milý, noblesní a společenský," vzpomíná Vondráčková. "Vždy jsem se ráda dívala na film Limonádový Joe, a tak bylo pro mne setkání s panem Karlem Fialou nezapomenutelným zážitkem," dodala.

Související

Více souvisejících

Karel Fiala (herec zpěvák) úmrtí kultura Ladislav Županič Helena Vondráčková

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy