Bono Vox: Frontman kapely U2 s citem pro chudé tohoto světa

Irský zpěvák a kytarista Paul David Hewson, přezdívaný Bono, v sobě chová velkou sounáležitost s chudými a neprivilegovanými. Tento frontman skupiny U2, pro niž napsal většinu textů, zakládá nadační fondy a pořádá charitativní koncerty, při osobních schůzkách s vrcholnými politiky lobbuje za řešení problémů třetího světa. Již několikrát byl proto nominován na Nobelovu cenu za mír. V neděli 10. května oslaví šedesátiny.

"Bono byl hvězda i na střední, ať už se ta energie bere odkudkoli, byla v něm už tehdy," řekl jeho bývalý spolužák a britský hudební kritik Neil McCormick. Podle něj je Bono jakýmsi moderním světcem: "Stačí poslouchat jeho texty a pochopíte, kolik toho ví o temných zákoutích své duše. Ale ty samé texty jsou zároveň idealistické a inspirativní."

Zapáleného obhájce nejubožejších lidí na planetě v něm formovaly zkušenosti z dětství a dobrovolnické pobyty v Africe a Jižní Americe. Vyrůstal v Dublinu, v atmosféře náboženských konfliktů. Ve 14 letech mu zemřela matka Iris, které později věnoval řadu písní.

O jeho kariéře hudebníka rozhodla střední škola Mount Temple v Dublinu, kde potkal nejen svou budoucí ženu Alison Stewartovou, s níž má dvě dcery a dva syny, ale i budoucí členy své kapely - Larryho Mullena, Adama Claytona a Davea Evanse, zvaného The Edge.

Od roku 1976, kdy se U2 dali dohromady, je Bono jejich lídrem: "Jim hodně pomohla jejich silná duchovní víra, kterou sdílejí tři členové skupiny - Bono, Edge a Larry Mullen - a která jim dává určitý stupeň pokory, dosti neobvyklý v prostředí úspěšné rockové kapely," přiblížil McCormick.

U2 vydali celkem 14 studiových alb, včetně kultovního The Joshua Tree (1987), a se 150 až 170 miliony nosičů se stali jednou z nejprodávanějších kapel všech dob. Získali mimo jiné 22 cen Grammy a v roce 2005 byli uvedeni do rokenrolové síně slávy. Jejich zatím posledním albem je Songs of Experience z roku 2017. "Všichni se hádají, ale nakonec udělají, co řeknu," přiblížil jednou Bono soužití v kapele.

Předmětem zájmu médií je i jeho duchovní svět: "Doma s dětmi ležíme ve velké posteli a čteme si v Bibli, modlíme se za lidi, o kterých víme, že s něčím bojují," prozradil v jednom rozhovoru. Náboženskou symboliku lze najít i v mnoha jeho textech.

"Nemám problém se zázraky. Jsou všude kolem mě. Jsem jeden z nich," tvrdí také hudebník, kterého jmenovala britská královna Alžběta II. čestným rytířem či ve Francii dostal Řád za umění a literaturu.

Magazín New York Times nazval Bona "politicky nejvlivnějším a nejefektivnějším člověkem v popkultuře." Světoví státníci vážně naslouchají jeho připomínkám k pomoci rozvojovým zemím. A je také jednou z mála světových hvězd, která o svém životě a o práci mluví zcela otevřeně.

"Jsem pisálek, člen kapely, který kouří, pije víno a čte Bibli," charakterizoval sám sebe v knize Bono o Bonovi. V roce 2017 prodělal zážitek blízký smrti, který ho hluboce ovlivnil. A nikdy nepřestal věřit, že by v jeho životě bylo něco, co by pro něj bylo nemožné. Podle databáze imdb.com je Bono také jediným člověkem, který byl nominován na Oscara, Grammy, Zlatý glóbus a Nobelovu cenu.

Související

Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Zpěvák Bono jednal v Bruselu: Lidé jsou nervózní z migrace. Navrhl řešení

Evropská unie by měla co nejdříve zahájit spolupráci s africkými státy, která je pro evropské země důležitá nejen kvůli migraci, ale i jako příležitost určovat budoucí podobu světa. Prohlásil to dnes irský zpěvák a aktivista Bono, který o tématu v Bruselu jednal s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Šéf EP zdůraznil, že evropské země pracují na vytvoření takzvaného Marshallova plánu pomoci africkým státům.

Více souvisejících

Bono Vox U2

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy