Cenu Anděl získali Farna i Stypka. Vítězná Sněť vulgárně kritizovala OSA

V pražském Veletržním paláci se dnes rozdaly ceny České hudební akademie Anděl. Držitelkou V kategorii Sólová interpretka zvítězila Ewa Farna, v kategorii skupin uspěla kapela Mirai. Zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret. Slavnostnímu večeru se nevyhnul ani kontroverzní incident, při němž se skupina Sněť ostře vymezila proti Ochrannému svazu autorskému.

Hudební cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. Se čtyřmi nominacemi patřila mezi favority letošního ročníku cen. Skladatel a zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret za nahrávku Dýchej. Stypka pro album všechny písničky napsal a připravil. Těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez.

Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko. Kapela v čele se zpěvákem a skladatelem japonského původu Mirai Navrátilem se již v roce 2018 díky debutovému albu Konnichiwa stala objevem roku cen Anděl. Na úvod dnešního slavnostního vyhlášení v pražském Veletržním paláci Mirai zahráli píseň Vedle tebe usínám.

Zpěvák Vladimír Mišík, který před dvěma lety získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám, tentokrát s albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk. Kategorii Jazz ovládla klavíristka Nikol Bóková s albem Prometheus. Letos členové České hudební akademie (ČHA) v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve 14 základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy.

V kategorii Rock získala Anděla skupina Sněť, která ale cenu nepřevzala. Jako důvod uvedla participaci Ochranného svazu autorského na soutěži. Následně dodala, že OSA je "zku***ná věc," čímž vyvolala v sále pozdvižení.

Vyjma poslední kategorie se hlasovalo novým tříkolovým systémem. Do Síně slávy bude tradičně uvedena osobnost, která už v prvním kole nasbírala od akademiků nejvíce hlasů. I tentokrát ceny doplní multižánrová cena popularity, v níž o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím on-line hlasování na webu cen Anděl.

"Celkově je ve všech kategoriích nominováno 33 alb nebo písní různých žánrů od popu až po vážnou hudbu. Za pozorný poslech stojí každá z nich," uvedl předseda rady ČHA Honza Vedral.O držitelích cen Anděl od roku 1991 hlasují členové ČHA, která je složena z muzikantů, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény. O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 461 akademiků. Od roku 1995 je vyhlašovatelem cen Anděl Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

Související

Více souvisejících

Ceny Anděl

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy