Mirai a jejich první koncert vyprodaného turné nadchl

Kapela Mirai má za sebou první koncert podzimního turné, které bylo již měsíc před zahájením vyprodané. Koncert v Herálci byl pro kapelu výjimečný také proto, že byl první a první koncerty tour bývají spontánnější a trochu improvizovanější. Navíc vůbec poprvé v historii Mirai jsme připravili unikátní time kódem řízenou scénu, za kterou stojí Matyáš Vorda a Tomáš Karban.

Klasický kulturní dům v malé vesnici Herálec na Vysočině. Fronta se táhne až dolů k hlavní silnici. Po cestě potkáváte lidi opravdu nejrůznějších věkových kategorií od těch skoro nejmenších až po věkovou kategorii babiček členů kapely.  Všichni se tady totiž sešli z jediného důvodu – aby byli u prvního koncertu zatím největšího turné kapely Mirai. Budou mít tak příležitost užít si novou, propracovanou show, ale hlavně slyšet naživo skladby z nové desky nesoucí název Arigato. Ta vyšla 29. září 2019. Od počátku byla deklarovaná jako jiná, nová cesta oproti debutovému albu Konnichiwa a tento záměr vyšel. Album je mnohem barvitější a obsahuje mnoho žánrů, od R&B skladby Pojď ke mně blíž, přes punkovou Byt (Vystěhovanej), až po lehce "screamo píseň" Achillova pata.

Právě Achillova pata započala celý koncert. I ti, kteří skladbu zatím neznali, se v sugestivním refrénu velmi rychle přidali. Naživo zafungovaly vlastně všechny skladby z nového alba. Kromě již zmiňovaných písní zazněla také na ukulele hraná „táborovka“ Yahoda (a červené ukulele se stalo nečekaným dárkem po jednoho z fanoušků). Podobně zafungovala i skladba I přes to všechno. Tato píseň, která vznikla ve spolupráci s Davidem Stypkou, stojí za zmínku. Uprostřed nadšených diváků ji Mirai Navrátil zazpíval v doprovodu bývalého člena kapely Kristiána Danela. Ten skladbu zajímavě podkreslil hrou na violoncello.  Navrátil zároveň z tohoto místa poděkoval fanouškům za přízeň a emotivně shrnul dosavadní éru kapely. Následně v doprovodu celého kulturního domu Herálec zazpíval píseň Být stále mlád od Karla Gotta. Možná by se to mohlo zdát jako prvoplánové, pro někoho až laciné gesto, ale v kontextu celého koncertu a kapelní tvorby šlo o krásný hold této nesmrtelné písni a jejímu interpretovi především.

Z první desky Konnichiwa nechyběly skladby jako Cesta z města, Chci tančit, Pojď zapomenem či Od vody, která byla navíc doplněna efektní "těžkou mlhou" valící se z pódia a nechybělo i melodicky zajímavé Dítě robotí. V netradiční vokální verzi předvedla kapela píseň 365. O finále koncertu se postarala nejznámější píseň Mirai – Když nemůžeš, tak přidej. Nechybělo ani již známé bubenické číslo a „plavání“, tentokrát na obří nafouknuté jahodě. Proběhla tak zde sice menší změna oproti festivalovým koncertům, přesto tato záležitost působí už trochu opakovaně a připomíná známé gesto kapely Kryštof. Každopádně je ale pro fanoušky stále efektivní.

Nejde nezmínit výpravu a stage. Mirai se svěřili do rukou opravdových odborníků – Tomáše Karbana a Matyáše Vordy (známého spíše jako bubeníka kapely Mandrage - pozn.edakce), kteří jsou označováni za jedny z nejlepších koncertních stagedesignérů v českém showbusinessu. Přestože byla pro prostory v Herálci zmenšena téměř o polovinu, návštěvníci si užili propracovanou show se spoustou efektů, které by ve větším prostoru jistě zapůsobily mnohem přesvědčivěji a zajímavěji v celé své kráse.

Na první zastávce toho koncertního turné Mirai pouze potvrdili, že nepatří jen do kolonky klasického českého popu, ale že od jejich písní a koncertů můžeme čekat mnohem víc.

Zejména písně z nového alba předvedly a nastínily hudební talent všech členů kapely a pěvecké kvality jejího frontmana. 

A třešničkou na dortu je zásada a pokora, kterou zmínili v jednom z rozhovorů: „Čím více lidí na nás chodí, tím větší zodpovědnost to je, tím větší péči musíme koncertům věnovat, aby byly pro fanoušky pokaždé trochu jiné.“

Turné, které zakončí ve Fóru Karlín, je již vyprodané a rozhodně zaslouženě, přestože ani sama kapele nevěřila, že tak brzo dosáhnou na na tak vysokou metu.

Související

Mirai Navrátil

Koller, Mirai a další osobnosti české kultury pomáhají Ukrajině

Stále častěji se na sociálních sítích objevují příspěvky, že i známé osobnosti se rozhodli pomoci Ukrajině. Tím bezpochybně dokazují, že česká kulturní sféra "stále žije", pomáhá a zastává své místo, na které se možná během pandemie i poněkud zapomnělo. Jména jako David Koller, Mirai Navrátil, Jakub Ryba jistě mluví za vše.

Více souvisejících

skupina Mirai

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 43 minutami

před 48 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy