Týdenní výhled filmů: Česko uvádí romantickou komedii Sladký život, Slovensko zase thriller z drogového podsvětí Fentasy

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Počíhá si na vás prokletý plyšák, drogové podsvětí nebo česká romantická komedie. 

Po horečnatých večerech s předáváním Českých lvů a Oscarů je načase vrátit se zpět do normálního režimu a tento týden nás v kině čeká pět novinek a jedna navrátivší klasika. Hororově plíživý zážitek nabídne Neviditelné zlo, za nímž stojí režisér Jeff Wadlow, od něhož si na Netflixu můžete pustit ostrovní horor Fantasy Island nebo dobrodružně laděnou fantasy Prokletí městečka Bridge Hollow. Jeho novinka pracuje se známým konceptem prokletých hraček. Tentokrát jí bude plyšový medvídek, z něhož si protagonistka v dětství vytvořila imaginárního kamaráda. Když se do rodného domu již jako dospělá vrací, zjišťuje, že kamarád imaginární vůbec není a ukrývá v sobě nevídanou zlobu kvůli tomu, že jej opustila. Horor pochází od etablované společnosti Blumhouse, z jejíž produkce můžeme zmínit nedávný hit na základě videoherní série Pět nocí u Freddyho či “tiktokovou” panenku M3GAN. 

O poznání přívětivějšího zvířecího kamaráda představí dobrodružná Ella a černý jaguár. Francouzský rodinný snímek sleduje dospívající Ellu, která vyrůstala v amazonském pralese. Teď však žije ve víru velkoměsta a nedaří se jí do hektického prostředí zapadnout. Když se naskytne možnost utéct zpět mezi zvěř a rostliny, ihned se jí chopí. Bude však muset bojovat proti pytlákům, kteří tamní prostředí drancují a především jdou po krku poslední samice jaguára, jež je pro Ellu nejbližší bytostí. Bezstarostný eskapismus s sebou ponese česká romantická komedie Sladký život, těžící z úspěšného konceptu vyobrazení co nejširšího spektra generací, v duchu komerčně nejúspěšnějšího porevolučního filmu Ženy v běhu. V centru jsou tentokrát milostné trampoty úspěšného hokejisty, kterému náhlé zranění obrátí život naruby a donutí jej pozměnit priority. Dosud totiž holdoval mladým milenkám a nesvázaným oslavám. Vykročení z bubliny slávy jej donutí svět vnímat jinak. 

Tonálně odlišným snímkem je slovenský thriller Fentasy, inspirovaný více než deset let skutečnou drogovou kauzou. Protagonistka je v prostředí klubů a omamných látek jako doma. Vše nabere odlišný směr, když se střetne s nebezpečím ruské mafie a policií poté, co se svým přítelem získává v drogovém podsvětí stále silnější věhlas. Neonovými barvami prozářený snímek slibuje stylizovaný a výtvarně stimulující zážitek, do nějž otiskává surovost naší reality. Hlavní hrdinku ztvárnila Kristína Kanátová, která se etablovala díky slovenským televizním seriálům (Nemocnice, Máma na pronájem). Minimalistickou filmovou esej zprostředkuje dokumentaristicky laděný titul Jana Růžičky 15 x 15 x 5 (minisalon 1984), v němž autor ohledává hranice lidské svobody prostřednictvím archivních materiálů a rozhovorů s předními umělci. Vše se točí okolo uměleckého experimentu Minisalon z roku 1984, z něhož vznikla kolekce téměř 250 děl režimem často umlčovaných umělců. Snímek hledá paralely mezi minulostí a současností, stejně jako nabízí vrstevnatou společenskou fresku v časových proměnách. 

Jako poslední s praporem na imaginárním koni přijíždí kultovní komedie Monty Python a Svatý grál. Pilíř britského absurdního a suchého humoru příští rok oslaví již 50 let od premiéry a na plátna se navrací pouze do konce března. Pokud jste vůbec první film skupiny Monty Pythonů ještě neviděli, jde tak o tu pravou příležitost to napravit. Svatý grál si střílí z artušovského narativu, historických velkofilmů, křížových výprav, násilí a kinematografie samotné, kdy konstantně boří čtvrtou stěnu a rozkládá hrdinský epos na pásma mistrně vystavěných gagů, kde není nouze o nepřemožitelného bílého králíka, drobná škrábnutí v podobě useknutých končetin či chameleonské umění ústřední skupiny, kdy každý z herců vystřídá hned několik rolí. 

Novinky na VOD 

Minulý čtvrtek na Netflix vtrhl seriál režiséra stylových gangsterek Guye Ritchieho. Jeho Gentlemani vycházejí ze stejnojmenného filmu, kterým se před pěti lety vrátil do vrcholné ligy jeho milovaného subžánru. Seriál nás zavede do prostředí šlechtické rodiny, jejíž honosné sídlo a pompa slouží jen jako zástěrka pro milionový ilegální podnik s marihuanou. Gangsterská freska rozvětvuje peripetie zločinného podsvětí, v němž není místo pro počestnost ani přátelství. Vše v režisérově signifikantním stylistickém obalu, jemuž dominuje dynamický střih, pletenec různorodých postav a šokující dějové zvraty. Bezstarostnou katalogovou zábavu platforma nabídne v sobotu v podobě romantické komedie Irské přání, která jakoby byla vystřižena z filmů příznačných pro začátek milénia. Hvězda té doby Lindsay Lohan se představuje jako žena, která poté, co se muž jejích snů má oženit s její nejlepší kamarádkou, vysloví přání, aby tou vyvolenou byla právě ona. Přání se sice splní, je však otázkou, jestli je to doopravdy takový osud, jenž si vysnila.

Většina katalogových novinek se pak nese ve znamení dokumentů. HBO Max uvede sportovní The Lionheart, zaměřující se na nelítostné prostředí vrcholného motorsportu, v jehož centru stojí tragická smrt závodníka Dana Wheldona. Film se zaměřuje na jeho potomky, kteří navzdory nebezpečí a traumatům pokračují v otcově odkazu. Amazon nabídku rozšíří o portrét éterické Fridy, který ocenila porota festivalu Sundance za nejlepší střih dokumentárního počinu. Tom Hanks pro Apple TV+ zase vypráví příběh hrdinných letců 2. světové války ve válečném titulu Krvavá stovka. Ten slouží jako doplněk k fikčnímu seriálu Vládcové nebes, jehož závěrečná epizoda se na platformě objeví v pátek. 

Platforma iVysílání u příležitosti proběhlého předávání Českých lvů sestavila kolekci v minulých letech oceněných filmů, mezi nimiž najdete rockovou nostalgii Šakalí léta, oscarového Kolju, westernově laděné Je třeba zabít Sekala, inscenačně odvážné Karamazovi, absurdní komedii Horem pádem nebo černobíle surové Nabarvené ptáče. Na DAFilms si můžete pustit hned 17 fikčních i dokumentárních filmů, jež posbíraly nominace na prestižní českou filmovou cenu letos. Ať už jde o fragmentární punkovou road movie Citlivý člověk, sociálně angažovanou a nesmírně aktuální Hranici nebo intimní psychologické drama Němá tajemství, které získalo Českého lva za nejlepší scénář.  

film Sladký život filmy

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy