Muslimská divize SS byla založena samotným Himmlerem. Nacisté měli s islámem velké plány

Nacistické rasové teorie přisuzovali jiným národům než těm „árijským“ velmi nízké postavení. Němci však během druhé světové války se dokázali pragmaticky spojit s „podřadnými“ rasami.Od muslimů si slibovali rozpoutání džihádu proti jejich nepřátelům - Velké Británii, Sovětskému svazu a v neposlední řadě Židům.

Špičky nacistické Třetí říše, včetně Adolfa Hitlera, příležitostně vyjadřovali pozitivní náhled na islám. Hitler jej srovnával s „slabým“ katolicismem a vyzdvihoval jej pro jeho údajnou mužnost, agresivnost a vojenskost. Velitel SS, Heinrich Himmler, se o islámu vyjadřoval jako o dokonalém náboženstvím pro vojáky, protože sliboval ráj pro ty, kdo padnou v boji.

Podle historika Davida Motadela, autora knihy Islam and Nazi Germany's War (Islám a nacistická německá válka) však nacistický zájem o islám byl v prvé řadě především pragmatický. Během války s Velkou Británií a Sovětským svazem, při okupaci území s většinovou muslimskou populací nacisté ze strategických důvodů se pokoušeli vystupovat jako ochránci muslimů a poštvat je proti jejich nepřátelům.

Už v roce 1941 začal Wehrmacht distribuovat vojenské příručky nazvané „Islám“, které učily německé vojáky, jak se náležitě chovat k muslimské populaci. Na východní frontě nacističtí okupanti začali stavět a obnovovat zničená modlitební a posvátná místa tamních muslimů a zaváděli náboženské rituály, které byly zničené a zakázané Sověty.

Nacisté aktivně usilovali o vyburcování muslimské populaci k zahájení náboženské svaté války, džihádu, proti jejich nepřátelům. Přijímali muslimské bojovníky do svých armád, přičemž přehlíželi i některé jejich dle nacistické ideologie nepřípustné praktiky, jako např. rituální zabíjení zvířat, které bylo v Německu z antisemitistických důvodů zakázáno Hitlerem v roce 1933.

Muslimští spojenci nacistů jako „čistí Árijci“

Dokonce první neněmecká divize SS, 13. horská divize SS „Handschar“, sestávala především z bosenských muslimů. Podnět k jejímu vytvoření ní dal přímo Himmler. Úkolem divize bylo vést válku s komunistickými partyzány Josipa Broze Tita. Divize se též podílela na likvidaci židů, kteří byli jejími členy vnímáni jako úhlavní nepřátelé islámu. Nacisté se svými bosenskými spojenci zabili 12 000 z 14 000 bosenských Židů.

S divizí Handschar je spjato jméno jednoho z nejdůležitějších představitelů muslimské kolaborace s nacisty. Velký jeruzalémský muftí Amín al-Husajní, vůdčí postava arabského odporu proti sionistickému projektu vytvoření samostatného židovského státu, byl Hitlerem prověřen, aby pomohl s aktivací bosenských muslimů proti Židům a komunistům.

Al-Husajní sdílel s nacisty obrovskou nenávist k Židům a též despekt k Britům a Sovětům, které považoval za hlavní nepřátele Arabů. Hitler mu řekl, že má „více než jednoho Árijce mezi svými předky“ a prohlásil jej za čestného Árijce. Bosenští muslimové byli též prohlášeni za čisté „Árijce“.

Nacisté se zcel cíleně pokoušeli antižidovské sentimenty mezi muslimskou populací co nejvíce rozšířit a stavěli na nich svou propagandu. Podle Motadela však většina muslimů, co se přidala k nacistům, tak učinila spíše z pragmatických důvodů nežli kvůli společné protižidovské ideologii. Mnozí tito muslimové měli za to, že Německo je nová světová velmoc, s kterou je třeba se mít zadobře a že jim může pomoci se osvobodit od britské či sovětské nadvlády. Mnozí muslimové na územích též pomáhali Židům uprchnout před nacisty, zvláště se tak dělo na územích, kde Židé a muslimové žili dlouhá léta pospolu.

  

Ačkoliv nacisté využívali muslimy ke svým strategickým cílům, tento oficiální postoj zakrýval velkou nedůvěru, kterou k nim chovali. Hitler ve své knize Mein Kampf se o nich vyjádřil jako o podřadné rase. Během invaze do Ruska nacisté popravili stovky muslimů, o kterých si díky jejich obřízce mysleli, že to jsou Židé. Na okupovaných územích se též setkávali s židovskými či romskými konvertity k islámu, tj. s osobami odsouzených k smrti nacistickou ideologií.  

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté Muslimové Adolf Hitler Heinrich Himmler II. světová válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy