Češi jsou od nepaměti národem houbařů. Houby se sbíraly a využívaly již v období pravěku, ve středověkých kuchařkách najdeme celou řadu houbových receptů. V kuchyni tyto dary lesa využívala i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a její recepty najdou uplatnění v kuchyni i dnes.
Rettigová psala, že „houby, tento dar Boží, jsou výborným pokrmem, ať již v polévce, v omáčce, smažené aneb nakládané, ale jelikož jsou těžko stravitelné, mají se nakrájeti vždy na drobné kousky.“ A jak houby slavná kuchařka využívala v kuchyni?
Skladování hub
Kuchařka radila nasbírané hříbky pro pozdější použití uchovávat naložené v soli. Očištěné houby se nakrájely na kousky, vložily do nádoby a zasypaly několika lžicemi soli. V uzavřené nádobě se pak houby nechaly přes noc, aby ze sebe pustily vodu. Poté se houby takto krátce povařily. Vychladlé se daly do sklenice a zalily rozpuštěným lojem. Rettigová zaručovala, že houby naložené v soli si uchovají po dlouhou dobu svou vůni i chuť.
Jako další možnost skladování hub pro další využití v kuchyni uváděla Rettigová jejich naložení do octa. Do toho se nenakládaly kousky hub, ale malé celé houbičky. Ty se nejprve nechaly krátce povařit ve slané vodě a poté se plnily do sklenic. Zalily se vodou a vinným octem, ochutily solí, pepřem, novým kořením, hřebíčkem, bobkovým listem, estragonem a cibulkami.
Houby je samozřejmě možné také sušit. Rettigová je sušila tak, že je nakrájela na tenké plátky, ty navlékla na nit a pověsila na čerstvý a suchý vzduch.
Houbové pokrmy podle Rettigové
Nejjednodušší a nejlacinější houbový pokrm nazvala Rettigová jako houby smažené, dnes ho známe spíše pod označením smaženice. Příprava tohoto chodu je snadná a od 19. století (kdy Rettigová žila) se prakticky nezměnila. Pokrájené houby se osmaží na másle, osolí, opepří a dochutí kmínem, pak se zalijí rozmíchanými vajíčky. Na talíři se hotová smaženice dozdobí nasekanou petrželkou. Vejce a houby spojila Rettigová dohromady i v dalších receptech – třeba na vaječný svítek s houbami nebo míchaná vajíčka s hříbky.
Z hub Rettigová připravovala také knedlíčky do polévky. Ty se dělaly z hub sušených, které se podusily na másle se lžící vody a špetkou soli. Pak se smíchaly s máslem, vejci, mlékem a nakrájenou houskou. Směs se dochutila solí, pepřem, majoránkou, zázvorem a česnekem. Lžičkou se pak tvarovaly malé knedlíčky a zavařovaly se do polévky.
V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme několik receptů na houbové omáčky – ze žampionů, z hříbků nebo třeba z ryzců. Základem těchto omáček jsou kromě hub máslo a smetana, dále se do nich přidávalo víno a vývar.
Z pera Magdaleny Dobromily Rettigové pochází také předpis na houbovec:
„Rozkrájej drobnince hříbky, vyper je ve studené vodě a nech je dusit s kouskem nového másla a trochou drobně rozkrájené petržele, osol je a okořeň trochu květem a pepřem. Na kuthánku nech uvařit 2 sběračky sladké smetany. Potom vraz do hrnečku 3 žloutky, dej k nim dvě lžíce pěkné mouky a 2 sběračky studené sladké smetany, dobře to rozmíchej, načež to vlej do té vařící smetany a míchej tak dlouho, až je z toho hustá kaše; tu pak hezky slaďounce tři se 4 dekagramy nového nebo račího másla, až vychladne. Též i houbičky, když jsou dost, nechají se trochu pochladnout. Potom se vrazí do kaše 3 žloutky, dá se k ní ze dvou bílků sněhu a malinko se to zamíchá, aby sníh nezvodnatěl, pak se mísa vymaže máslem, dá se do ní polovic té kašičky, na tu se rozloží houbičky, na tyto se naleje druhá polovička kašičky a nechá se to v troubě upéci. Máš-li rybu nebo raky, tedy se může rozškubané a na másle dušené rybí maso nebo račí ocásky mezi houbičky přimíchat.“
Související

Růstu hub přeje počasí. Odborníci radí, kam na ně vyrazit

Australanka je vinná z trojnásobné vraždy. Smrtícím prostředkem se staly houby
Aktuálně se děje
před 8 minutami

Volby by ovládlo hnutí ANO, Spolu ztrácí kvůli bitcoinové aféře. Piráti a Stačilo! mají rekordní úspěch
před 1 hodinou

Evropa otevírá dveře ruské propagandě. Prokremelští umělci se vracejí na evropská pódia
před 2 hodinami

Trump přichází o příznivce. Jeho podpora v USA rapidně klesá
před 3 hodinami

Aspenské bezpečnostní fórum: Trump vytváří nový světový řád, elity to přijímají s obavami i rezignací
před 4 hodinami

Metropole vyschlá na prach? Poprvé v moderní historii se hlavní město ocitne bez vody
před 5 hodinami

Palestinci sedí na masivním nalezišti. Expert popsal, jak by z něj mohli profitovat, kdyby jim to svět dovolil
před 7 hodinami

Počasí dnes ve znamení tropů. Zítra se budou teploty lišit až o 14 stupňů
včera

FT: Zelenskyj čelí obviněním z autoritářských praktik
včera

Krize v EU: Zdravotnické neziskovky přicházejí o finance, roste strach o demokratické fungování Unie
včera

V zátoce Ha Long se potopila turistická loď, mezi desítkami mrtvých jsou děti
včera

Auto projelo v LA davem lidí. Zraněných je nejméně 30 lidí
včera

Netanjahu uvažuje o předčasných volbách. Přesvědčí Izraelce, že vyhrává válku?
včera

Co bude, až vyprší Trumpovo ultimátum Rusku? Podle ekonoma mají USA jen omezené možnosti
včera

Změny ve fotbalové Spartě. Jejím novým kapitánem je Haraslín, Wiesner odchází do USA
včera

Ostravský obránce Frydrych si musí trest za ostrý faul na Klimenta odpykat až do konce
včera

Odejde z Leverkusenu i Schick? O českého kanonýra projevil zájem AC Milán
včera

Lyon se vrátil do francouzské ligy i do pohárů. V Anglii se proti rozhodnutí UEFA bouří
včera

Bývalému fotbalistovi a šéfu UEFA Platinimu odcizili zloději až dvacet trofejí
včera

Dva roky do války. Rusko a Čína rozpoutají konflikty v Evropě a Tichomoří, varuje šéf sil NATO
včera
Proč jsou cizinci levnou pracovní silou? Studie odpověděla na ožehavou otázku
Zatímco mnoho západních zemí čelí stárnutí populace, nízké porodnosti a nedostatku pracovní síly, efektivní integrace imigrantů se stává klíčovou výzvou. Nová studie tří profesorů sociologie – z univerzit v Oslu, Kalifornii a na IESE Business School ve Španělsku – nyní přináší alarmující zjištění: imigranti v Evropě a Severní Americe vydělávají v průměru o 17,9 % méně než lidé narození v dané zemi. Hlavní příčinou přitom není nedostatek kvalifikace, ale omezený přístup k lépe placeným pracovním místům.
Zdroj: Libor Novák