Češi jsou od nepaměti národem houbařů. Jak je zpracovávali naši předci?

Češi jsou od nepaměti národem houbařů. Houby se sbíraly a využívaly již v období pravěku, ve středověkých kuchařkách najdeme celou řadu houbových receptů. V kuchyni tyto dary lesa využívala i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a její recepty najdou uplatnění v kuchyni i dnes. 

Rettigová psala, že „houby, tento dar Boží, jsou výborným pokrmem, ať již v polévce, v omáčce, smažené aneb nakládané, ale jelikož jsou těžko stravitelné, mají se nakrájeti vždy na drobné kousky.“ A jak houby slavná kuchařka využívala v kuchyni? 
 
Skladování hub 
 
Kuchařka radila nasbírané hříbky pro pozdější použití uchovávat naložené v soli. Očištěné houby se nakrájely na kousky, vložily do nádoby a zasypaly několika lžicemi soli. V uzavřené nádobě se pak houby nechaly přes noc, aby ze sebe pustily vodu. Poté se houby takto krátce povařily. Vychladlé se daly do sklenice a zalily rozpuštěným lojem. Rettigová zaručovala, že houby naložené v soli si uchovají po dlouhou dobu svou vůni i chuť. 
 
Jako další možnost skladování hub pro další využití v kuchyni uváděla Rettigová jejich naložení do octa. Do toho se nenakládaly kousky hub, ale malé celé houbičky. Ty se nejprve nechaly krátce povařit ve slané vodě a poté se plnily do sklenic. Zalily se vodou a vinným octem, ochutily solí, pepřem, novým kořením, hřebíčkem, bobkovým listem, estragonem a cibulkami. 
 
Houby je samozřejmě možné také sušit. Rettigová je sušila tak, že je nakrájela na tenké plátky, ty navlékla na nit a pověsila na čerstvý a suchý vzduch. 
 
Houbové pokrmy podle Rettigové 
 
Nejjednodušší a nejlacinější houbový pokrm nazvala Rettigová jako houby smažené, dnes ho známe spíše pod označením smaženice. Příprava tohoto chodu je snadná a od 19. století (kdy Rettigová žila) se prakticky nezměnila. Pokrájené houby se osmaží na másle, osolí, opepří a dochutí kmínem, pak se zalijí rozmíchanými vajíčky. Na talíři se hotová smaženice dozdobí nasekanou petrželkou. Vejce a houby spojila Rettigová dohromady i v dalších receptech – třeba na vaječný svítek s houbami nebo míchaná vajíčka s hříbky. 
 
Z hub Rettigová připravovala také knedlíčky do polévky. Ty se dělaly z hub sušených, které se podusily na másle se lžící vody a špetkou soli. Pak se smíchaly s máslem, vejci, mlékem a nakrájenou houskou. Směs se dochutila solí, pepřem, majoránkou, zázvorem a česnekem. Lžičkou se pak tvarovaly malé knedlíčky a zavařovaly se do polévky. 
 
V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme několik receptů na houbové omáčky – ze žampionů, z hříbků nebo třeba z ryzců. Základem těchto omáček jsou kromě hub máslo a smetana, dále se do nich přidávalo víno a vývar. 
 
Z pera Magdaleny Dobromily Rettigové pochází také předpis na houbovec: 
 
„Rozkrájej drobnince hříbky, vyper je ve studené vodě a nech je dusit s kouskem nového másla a trochou drobně rozkrájené petržele, osol je a okořeň trochu květem a pepřem. Na kuthánku nech uvařit 2 sběračky sladké smetany. Potom vraz do hrnečku 3 žloutky, dej k nim dvě lžíce pěkné mouky a 2 sběračky studené sladké smetany, dobře to rozmíchej, načež to vlej do té vařící smetany a míchej tak dlouho, až je z toho hustá kaše; tu pak hezky slaďounce tři se 4 dekagramy nového nebo račího másla, až vychladne. Též i houbičky, když jsou dost, nechají se trochu pochladnout. Potom se vrazí do kaše 3 žloutky, dá se k ní ze dvou bílků sněhu a malinko se to zamíchá, aby sníh nezvodnatěl, pak se mísa vymaže máslem, dá se do ní polovic té kašičky, na tu se rozloží houbičky, na tyto se naleje druhá polovička kašičky a nechá se to v troubě upéci. Máš-li rybu nebo raky, tedy se může rozškubané a na másle dušené rybí maso nebo račí ocásky mezi houbičky přimíchat.“ 

Související

Více souvisejících

Houby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Obrana proti balistickým střelám je extrémně obtížná. Rusko se snaží Západ zastrašit, říká Drmola

Rusko zřejmě vypálilo proti ukrajinskému Dnipru balistickou střelu. Bezpečnostní expert Jakub Drmola z brněnské Masarykovy univerzity upřesnil, že není úplně jisté, zda šlo o střelu mezikontinentální. Raketa středního doletu ale dokáže napáchat obrovské škody – vzhledem k návratové rychlosti hlavic je obrana proti nim extrémně náročná. Velkou roli navíc hraje fakt, že nikdo neví, co hlavice dané rakety nese.

včera

včera

Lidé na Ukrajině prchají před válkou

Mír, ale za jakou cenu? Ukrajinci, kteří utekli ze země, promluvili

Více než 3 000 ukrajinských uprchlíků našlo nový domov v hrabství Essex díky vládnímu programu Homes for Ukraine, který poskytuje možnost ubytování u místních hostitelů. Navzdory příslibům nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa ukončit válku však mnozí Ukrajinci odmítají mír na úkor ztráty území.

včera

COP29

Klimatická dohoda padla. Summit COP29 přinesl jen zklamání a hořkou pachuť

Předposlední den klimatického summitu COP29 v Ázerbájdžánu přinesl výrazné zklamání. Dlouho očekávaný návrh dohody, který měl stanovit konkrétní cíle pro financování klimatických opatření v rozvojových zemích, byl široce kritizován za svou nejasnost. Místo konkrétních čísel obsahoval návrh pouze symbol „X“, což vyvolalo obavy a rozhořčení mezi bohatými i chudšími státy.

včera

Itálie, ilustrační foto

Vadí vám Trump? Prodáme vám dům za dolar, vyzývá italská vesnice Američany

V reakci na výsledek prezidentských voleb v USA se italská vesnice Ollolai na Sardinii rozhodla nabídnout Američanům šanci začít nový život v Evropě. Tento krok je součástí dlouhodobého úsilí vesnice o revitalizaci po desetiletích depopulace, kdy se vesnice potýká s úbytkem obyvatel. Ollolai se rozhodla nabídnout zchátralé domy za cenu jednoho eura (asi 25 korun), aby přilákala nováčky, kteří by pomohli obnovit její úpadek.

včera

včera

včera

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Generální ředitel WHO skončil v nemocnici

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus byl propuštěn z nemocnice Samaritano Barra da Tijuca v Rio de Janeiru, kde strávil noc pod lékařským dohledem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Benjamin Netanjahu, známý pod přezdívkou Bibi

ICC vydal zatykače na Netanjahua a Gallanta

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a bývalého ministra obrany Yoava Gallanta kvůli údajným válečným zločinům. Soud, který sídlí v Nizozemsku, podle CNN uvedl, že má „rozumné důvody“ se domnívat, že Netanjahu nese trestní odpovědnost za válečné zločiny, mezi něž patří „použití hladovění jako metody války“, stejně jako za „zločiny proti lidskosti zahrnující vraždy, pronásledování a jiné nelidské činy“.

včera

včera

včera

Polsko je naším prioritním cílem, prohlásila Zacharovová

Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, varovala, že nově otevřená americká základna protiraketové obrany v severním Polsku zvyšuje úroveň jaderného ohrožení a stává se prioritním cílem pro Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy