Češi jsou od nepaměti národem houbařů. Houby se sbíraly a využívaly již v období pravěku, ve středověkých kuchařkách najdeme celou řadu houbových receptů. V kuchyni tyto dary lesa využívala i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a její recepty najdou uplatnění v kuchyni i dnes.
Rettigová psala, že „houby, tento dar Boží, jsou výborným pokrmem, ať již v polévce, v omáčce, smažené aneb nakládané, ale jelikož jsou těžko stravitelné, mají se nakrájeti vždy na drobné kousky.“ A jak houby slavná kuchařka využívala v kuchyni?
Skladování hub
Kuchařka radila nasbírané hříbky pro pozdější použití uchovávat naložené v soli. Očištěné houby se nakrájely na kousky, vložily do nádoby a zasypaly několika lžicemi soli. V uzavřené nádobě se pak houby nechaly přes noc, aby ze sebe pustily vodu. Poté se houby takto krátce povařily. Vychladlé se daly do sklenice a zalily rozpuštěným lojem. Rettigová zaručovala, že houby naložené v soli si uchovají po dlouhou dobu svou vůni i chuť.
Jako další možnost skladování hub pro další využití v kuchyni uváděla Rettigová jejich naložení do octa. Do toho se nenakládaly kousky hub, ale malé celé houbičky. Ty se nejprve nechaly krátce povařit ve slané vodě a poté se plnily do sklenic. Zalily se vodou a vinným octem, ochutily solí, pepřem, novým kořením, hřebíčkem, bobkovým listem, estragonem a cibulkami.
Houby je samozřejmě možné také sušit. Rettigová je sušila tak, že je nakrájela na tenké plátky, ty navlékla na nit a pověsila na čerstvý a suchý vzduch.
Houbové pokrmy podle Rettigové
Nejjednodušší a nejlacinější houbový pokrm nazvala Rettigová jako houby smažené, dnes ho známe spíše pod označením smaženice. Příprava tohoto chodu je snadná a od 19. století (kdy Rettigová žila) se prakticky nezměnila. Pokrájené houby se osmaží na másle, osolí, opepří a dochutí kmínem, pak se zalijí rozmíchanými vajíčky. Na talíři se hotová smaženice dozdobí nasekanou petrželkou. Vejce a houby spojila Rettigová dohromady i v dalších receptech – třeba na vaječný svítek s houbami nebo míchaná vajíčka s hříbky.
Z hub Rettigová připravovala také knedlíčky do polévky. Ty se dělaly z hub sušených, které se podusily na másle se lžící vody a špetkou soli. Pak se smíchaly s máslem, vejci, mlékem a nakrájenou houskou. Směs se dochutila solí, pepřem, majoránkou, zázvorem a česnekem. Lžičkou se pak tvarovaly malé knedlíčky a zavařovaly se do polévky.
V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme několik receptů na houbové omáčky – ze žampionů, z hříbků nebo třeba z ryzců. Základem těchto omáček jsou kromě hub máslo a smetana, dále se do nich přidávalo víno a vývar.
Z pera Magdaleny Dobromily Rettigové pochází také předpis na houbovec:
„Rozkrájej drobnince hříbky, vyper je ve studené vodě a nech je dusit s kouskem nového másla a trochou drobně rozkrájené petržele, osol je a okořeň trochu květem a pepřem. Na kuthánku nech uvařit 2 sběračky sladké smetany. Potom vraz do hrnečku 3 žloutky, dej k nim dvě lžíce pěkné mouky a 2 sběračky studené sladké smetany, dobře to rozmíchej, načež to vlej do té vařící smetany a míchej tak dlouho, až je z toho hustá kaše; tu pak hezky slaďounce tři se 4 dekagramy nového nebo račího másla, až vychladne. Též i houbičky, když jsou dost, nechají se trochu pochladnout. Potom se vrazí do kaše 3 žloutky, dá se k ní ze dvou bílků sněhu a malinko se to zamíchá, aby sníh nezvodnatěl, pak se mísa vymaže máslem, dá se do ní polovic té kašičky, na tu se rozloží houbičky, na tyto se naleje druhá polovička kašičky a nechá se to v troubě upéci. Máš-li rybu nebo raky, tedy se může rozškubané a na másle dušené rybí maso nebo račí ocásky mezi houbičky přimíchat.“
Související

Houby v Česku rostou, ukazuje mapa. Počasí jim přeje

Kde rostou houby? Sezóna začala, šance se zvyšuje každým dnem
Aktuálně se děje
Aktualizováno před 31 minutami

Česko - Kazachstán 8:1. Řádil Červenka, při stém startu na MS dal hattrick
před 54 minutami

Trump si bude volat s Putinem. S Bílým domem se spojí i Zelenskyj
před 1 hodinou

Izrael obnovuje mohutnou vojenskou aktivitu v Gaze. Chce definitivně porazit Hamás
před 2 hodinami

Američané ztratili s Němci třígólové vedení, přesto vyhráli. Finové uspěli v klíčovém souboji
před 2 hodinami

Putin se vyžívá v ponižování státníků. Kteří světoví lídři jsou další na řadě?
před 3 hodinami

Pavel Novotný pozastavil členství v ODS. S okamžitou platností
před 3 hodinami

Švédové i Švýcaři bez Hischiera si poradili s outsidery svých skupin
před 4 hodinami

Cizinec s podezřením na ebolu přišel do styku s dalšími lidmi. Hygienici je vypátrali
před 5 hodinami

Hertl národní tým neposílí. Vegas ho nepustilo, neprošel lékařskou prohlídkou
před 6 hodinami

Hrozí komplikace na D1. Silničáři opravují vozovku, jeden víkend stačit nebude
před 6 hodinami

Starostové nemění osvědčený tým. Rakušan zůstává předsedou hnutí
před 7 hodinami

Pravda o ruských požadavcích vyšla najevo. Trump se i tak opřel do Zelenského
před 8 hodinami

Smutný konec pátrání. Starostu z Domažlicka našli mrtvého
před 9 hodinami

Čtrnáctý papež Lev. Čím se zapsali do historie jeho stejnojmenní předchůdci?
před 9 hodinami

Rusové zasáhli na Ukrajině autobus s civilisty. Devět mrtvých
před 10 hodinami

Podezření na ebolu v Česku. Američana převezli z Tábora do Prahy
před 12 hodinami

Počasí se příští týden citelně oteplí
včera

Zelenskyj se snaží přesvědčit Trumpa, že Putin ho vodí za nos. Má šanci uspět?
včera

Dánové překvapení s Maďary nedopustili, Rakušané poslali Francouze do boje o záchranu
včera
Lidé v Pásmu Gazy hladoví, ale USA situaci vyřeší, prohlásil Trump
Americký prezident Donald Trump během závěrečného dne své cesty po Perském zálivu prohlásil, že lidé v Pásmu Gazy čelí hladomoru, a slíbil, že Spojené státy „situaci vyřeší“. V Gaze mezitím pokračovalo intenzivní izraelské bombardování, které za posledních 72 hodin znovu vystupňovalo násilí a přineslo stovky dalších obětí.
Zdroj: Libor Novák