Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.
Že znali a konzumovali jablka již naši pravěcí předci, to dokládají nálezy archeologů datované do období neolitu, tedy mladší doby kamenné. Nejprve sbírali lidé planě rostoucí plody, později začali jabloně pěstovat. Pěstované druhy se lišily v závislosti na geografických a klimatických podmínkách.
V pravěku i ve středověku byla jablka bez nadsázky nejoblíbenějším a v kuchyni nejvyužívanějším ovocem. Již pravěcí lidé je přidávali do svých obilných kaší, ty se v jídelníčku našich předků udržely s jistými obměnami až do středověku. V tomto období pronikla jablka více i do slaných pokrmů, nejčastěji k pečenému a vařenému masu, dále také ke zvěřině nebo rybám. Smažená jablka se podávala jako příloha k pečené zvěřině.
Středověké kuchařské knihy obsahují mnoho receptů, jejichž součástí jsou právě jablka. Jedná se o rozmanitou škálu pokrmů zahrnující sladké kaše, masité chody i na dnešní dobu poněkud kuriózní jídla, jako jsou pečené veverky s jablky nebo kaše ze zvířecích mozečků a jablek. Některé pokrmy byly vyloženě jablečné, jako sladké kaše, ale také například netradiční „polívka z jablek“:
„Vezmi tvrdá jablka, nastrouhej je, přilej dosti vody a uvař. Rozšlehej dva nebo tři žloutky, přidej do té polévky spolu s cukrem, skořicí, trochou zázvoru a muškátového květu, přidej šafránu a nech povařit.“
Z 16. století se dochoval recept na zvěřinu a slepici s jablky:
„Slepici upeč. Upraž bílý chléb do černa, rozvař ho ve víně, proceď a přidej posekané slepice i se šťávou z nich. Okořeň skořicí, zázvorem, šafránem a trochou pepře, přidej sádlo a pomalu vař. Nahoru dej udušená jablka jako na zvěřinu.“
Již v 16. století se připravoval jablečný dezert zvaný „pečená jablka obyčejem vlašským“, jakýsi předchůdce později velmi oblíbených jablek v županu, který se podával jako lék nebo při zvláštních příležitostech:
„Vezmi jablka velká, nakroj každé na dvě poloviny, vykroj prostředek a dej pozor, aby se zase daly složit k sobě. Roztluč hrst nebo dvě jader z vlašských ořechů, přidej bazalku a jelenní jazyk, vše posekej a pořež na drobno. Nakonec přidej rozinky a muškátový květ. Promíchej a utři a nadívej tím jablka. Ta potom nastrkej na rozehřátý rožník. Abys mohl jablka obracet, dej kolem nich čtyři dřívka nebo špejle a otoč je nití. Potom si připrav následující řídké těstíčko: Utři mouku s cukrem a jedním nebo dvěma bílky a přilij k tomu růžové vody, aby to bylo jako hustá smetana. Když se jablka začnou zahřívat, polej je nejprve máslem nebo husím sádlem, a když se dobře rozehřejí, polévej je navrchu tím těstem, takže se na nich bude dělat čistý škraloup. Nech péci do žluta, potom dej dolů a nech prostydnout. Dávej to nemocnému, nebo kdybys chtěl někoho významného uctíti.“
Jablka v kuchyni často využívala v 19. století i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, dělala z nich sladké nákypy, nudle, flíčky, omelety, kompoty, koláče nebo jablka v županu.
Související

Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody

Banány jsou na pokryji vyhynutí. Vědci možná přišli na to, jak je zachránit
Ovoce , historie , recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 1 hodinou

Kde je slibovaný Trumpův mír? Rusko připravuje novou ofenzivu, varuje Kyjev
před 1 hodinou

Vlček měsíc po hromadném propouštění navštívil onsemi. Jednal o budoucnosti výroby čipů v Česku
před 2 hodinami

EU prozradila, co udělá, pokud jednání s Trumpem selžou
před 3 hodinami

Střelba ve firmě u Prahy: Muž bojuje o život, policie zadržela jednoho podezřelého
před 5 hodinami

Evropa oznámila nový vojenský balík pro Ukrajinu, Británie zvažuje rozmístění jednotek
před 6 hodinami

Exministr Gazdík po patnácti letech končí ve Sněmovně. Kandidovat už nechce
před 6 hodinami

Witkoff odcestoval do Ruska. S Putinem bude jednat o válce na Ukrajině
před 7 hodinami

Čínský protiúder: Cla vůči USA zvedá na 125 %. Nebojíme se, vzkazuje Si Ťin-pching
před 7 hodinami

Nejistota v obchodní politice otřásá celým světem. Co přijde nyní?
před 8 hodinami

Proč vysoká cla zrovna na auta? Expertka prozradila, o má Trump za problém
před 9 hodinami

CNN: Obchodní válka mezi USA a Čínou může být katastrofální pro celý svět
před 11 hodinami

Počasí bude o víkendu typicky jarní, ukazuje předpověď
včera

Extraliga play off 2025: Pardubice si znovu vybojovaly postup do finále, Dynamo nedalo Hradci šanci
včera

Čína je připravena na obchodní válku s USA. Trump si možná neuvědomuje, do čeho se pouští
včera

Bílý dům zveřejnil skutečnou výši cel pro Čínu. S EU bude Trump jednat jako s celkem
včera

Hromadná nehoda zablokovala Pražský okruh. Stojí i dálnice D1
včera

Češi si připlatí. Koncesionářské poplatky vzrostou ještě letos, schválil Senát
včera

Otevírací doba na Velikonoce: Jak budou mít obchody otevřeno?
včera

Černochové se vymstila její sóĺo akce. Pohádala se s Válkem
včera
Německo činí historický vojenský krok, chce své jednotky přímo u ruských hranic
V historickém kroku Německo posílá vojáky do Litvy na první trvalé zahraniční nasazení od druhé světové války, což znamená zásadní změnu v jeho obrané strategii. Činí tak v reakci na ruskou válku vedenou proti Ukrajině.
Zdroj: Tereza Marešová