Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.
Že znali a konzumovali jablka již naši pravěcí předci, to dokládají nálezy archeologů datované do období neolitu, tedy mladší doby kamenné. Nejprve sbírali lidé planě rostoucí plody, později začali jabloně pěstovat. Pěstované druhy se lišily v závislosti na geografických a klimatických podmínkách.
V pravěku i ve středověku byla jablka bez nadsázky nejoblíbenějším a v kuchyni nejvyužívanějším ovocem. Již pravěcí lidé je přidávali do svých obilných kaší, ty se v jídelníčku našich předků udržely s jistými obměnami až do středověku. V tomto období pronikla jablka více i do slaných pokrmů, nejčastěji k pečenému a vařenému masu, dále také ke zvěřině nebo rybám. Smažená jablka se podávala jako příloha k pečené zvěřině.
Středověké kuchařské knihy obsahují mnoho receptů, jejichž součástí jsou právě jablka. Jedná se o rozmanitou škálu pokrmů zahrnující sladké kaše, masité chody i na dnešní dobu poněkud kuriózní jídla, jako jsou pečené veverky s jablky nebo kaše ze zvířecích mozečků a jablek. Některé pokrmy byly vyloženě jablečné, jako sladké kaše, ale také například netradiční „polívka z jablek“:
„Vezmi tvrdá jablka, nastrouhej je, přilej dosti vody a uvař. Rozšlehej dva nebo tři žloutky, přidej do té polévky spolu s cukrem, skořicí, trochou zázvoru a muškátového květu, přidej šafránu a nech povařit.“
Z 16. století se dochoval recept na zvěřinu a slepici s jablky:
„Slepici upeč. Upraž bílý chléb do černa, rozvař ho ve víně, proceď a přidej posekané slepice i se šťávou z nich. Okořeň skořicí, zázvorem, šafránem a trochou pepře, přidej sádlo a pomalu vař. Nahoru dej udušená jablka jako na zvěřinu.“
Již v 16. století se připravoval jablečný dezert zvaný „pečená jablka obyčejem vlašským“, jakýsi předchůdce později velmi oblíbených jablek v županu, který se podával jako lék nebo při zvláštních příležitostech:
„Vezmi jablka velká, nakroj každé na dvě poloviny, vykroj prostředek a dej pozor, aby se zase daly složit k sobě. Roztluč hrst nebo dvě jader z vlašských ořechů, přidej bazalku a jelenní jazyk, vše posekej a pořež na drobno. Nakonec přidej rozinky a muškátový květ. Promíchej a utři a nadívej tím jablka. Ta potom nastrkej na rozehřátý rožník. Abys mohl jablka obracet, dej kolem nich čtyři dřívka nebo špejle a otoč je nití. Potom si připrav následující řídké těstíčko: Utři mouku s cukrem a jedním nebo dvěma bílky a přilij k tomu růžové vody, aby to bylo jako hustá smetana. Když se jablka začnou zahřívat, polej je nejprve máslem nebo husím sádlem, a když se dobře rozehřejí, polévej je navrchu tím těstem, takže se na nich bude dělat čistý škraloup. Nech péci do žluta, potom dej dolů a nech prostydnout. Dávej to nemocnému, nebo kdybys chtěl někoho významného uctíti.“
Jablka v kuchyni často využívala v 19. století i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, dělala z nich sladké nákypy, nudle, flíčky, omelety, kompoty, koláče nebo jablka v županu.
Související
Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody
Banány jsou na pokryji vyhynutí. Vědci možná přišli na to, jak je zachránit
Ovoce , historie , recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
včera
Plzeň prodloužila neporazitelnost. Sparta si zajistila pohár i na jaře, Olomouc vybouchla
Aktualizováno včera
Mnozí Ukrajinci jsou po dalším ruském útoku bez vody a elektřiny
včera
V neděli startuje nový jízdní řád. České dráhy nabídnou ještě více komfortních vlaků
včera
Kupka tepe Babiše, který nechce dát Ukrajincům už ani korunu
včera
Kmoníček má nahradit Pojara. Babiš oslovil i dalšího člověka
včera
Slavia hrála v Londýně sympaticky, kvalita soupeře ale byla jinde. Tottenham vyhrál 3:0
včera
Přes deset událostí. Na západě Čech se zase otřásá země
včera
Turek je stále kandidátem na ministra, tvrdí Motoristé
včera
Česko za Babiše nehodlá financovat Ukrajinu. Nebudeme tam dávat peníze, řekl
včera
Válku na Ukrajině lze vyřešit, ale ne rychle. Důkazem je příběh Německa po první světové válce
včera
Konečná přežila volební debakl. Komunisté nic měnit nebudou
včera
Trumpa znovu ukázali na fotkách s Epsteinem. Hoax, obořil se Bílý dům na Demokraty
včera
Další člen Babišovy vlády doplatil na zákon střetu zájmů
včera
Dlouhá historie vánočního koření. Sloužilo i jako lék
včera
Česko na prahu epidemie chřipky. Do vývoje se může promítnout nový subtyp infekce
včera
Tragédie v pražské ZOO. Populární orangutan Kawi nešťastně zahynul
včera
Policie hledá dvanáctiletého Marka. Už ve čtvrtek nedorazil do školy
včera
Počasí se příští týden výrazně ochladí. Během dne bude i mrznout
12. prosince 2025 21:28
Nezvládli krize, inklinují k neonacismu a chtějí Česko odklonit od Západu. Vžene nás nová vláda do náručí Kremlu?
12. prosince 2025 21:11
EU zmrazila ruská aktiva natrvalo, aby obešla veto Maďarska a Slovenska ohledně pomoci Ukrajině
Evropská unie se v pátek rozhodla trvale zmrazit ruská aktiva v Evropě, aby zajistila, že miliardy eur nebudou moci být zablokovány Moskvě vládami Maďarska a Slovenska. Aktiva budou zablokována, dokud Rusko neukončí svou válku na Ukrajině a neuhradí těžké škody, které za téměř čtyři roky způsobilo.
Zdroj: Libor Novák