Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.
Že znali a konzumovali jablka již naši pravěcí předci, to dokládají nálezy archeologů datované do období neolitu, tedy mladší doby kamenné. Nejprve sbírali lidé planě rostoucí plody, později začali jabloně pěstovat. Pěstované druhy se lišily v závislosti na geografických a klimatických podmínkách.
V pravěku i ve středověku byla jablka bez nadsázky nejoblíbenějším a v kuchyni nejvyužívanějším ovocem. Již pravěcí lidé je přidávali do svých obilných kaší, ty se v jídelníčku našich předků udržely s jistými obměnami až do středověku. V tomto období pronikla jablka více i do slaných pokrmů, nejčastěji k pečenému a vařenému masu, dále také ke zvěřině nebo rybám. Smažená jablka se podávala jako příloha k pečené zvěřině.
Středověké kuchařské knihy obsahují mnoho receptů, jejichž součástí jsou právě jablka. Jedná se o rozmanitou škálu pokrmů zahrnující sladké kaše, masité chody i na dnešní dobu poněkud kuriózní jídla, jako jsou pečené veverky s jablky nebo kaše ze zvířecích mozečků a jablek. Některé pokrmy byly vyloženě jablečné, jako sladké kaše, ale také například netradiční „polívka z jablek“:
„Vezmi tvrdá jablka, nastrouhej je, přilej dosti vody a uvař. Rozšlehej dva nebo tři žloutky, přidej do té polévky spolu s cukrem, skořicí, trochou zázvoru a muškátového květu, přidej šafránu a nech povařit.“
Z 16. století se dochoval recept na zvěřinu a slepici s jablky:
„Slepici upeč. Upraž bílý chléb do černa, rozvař ho ve víně, proceď a přidej posekané slepice i se šťávou z nich. Okořeň skořicí, zázvorem, šafránem a trochou pepře, přidej sádlo a pomalu vař. Nahoru dej udušená jablka jako na zvěřinu.“
Již v 16. století se připravoval jablečný dezert zvaný „pečená jablka obyčejem vlašským“, jakýsi předchůdce později velmi oblíbených jablek v županu, který se podával jako lék nebo při zvláštních příležitostech:
„Vezmi jablka velká, nakroj každé na dvě poloviny, vykroj prostředek a dej pozor, aby se zase daly složit k sobě. Roztluč hrst nebo dvě jader z vlašských ořechů, přidej bazalku a jelenní jazyk, vše posekej a pořež na drobno. Nakonec přidej rozinky a muškátový květ. Promíchej a utři a nadívej tím jablka. Ta potom nastrkej na rozehřátý rožník. Abys mohl jablka obracet, dej kolem nich čtyři dřívka nebo špejle a otoč je nití. Potom si připrav následující řídké těstíčko: Utři mouku s cukrem a jedním nebo dvěma bílky a přilij k tomu růžové vody, aby to bylo jako hustá smetana. Když se jablka začnou zahřívat, polej je nejprve máslem nebo husím sádlem, a když se dobře rozehřejí, polévej je navrchu tím těstem, takže se na nich bude dělat čistý škraloup. Nech péci do žluta, potom dej dolů a nech prostydnout. Dávej to nemocnému, nebo kdybys chtěl někoho významného uctíti.“
Jablka v kuchyni často využívala v 19. století i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, dělala z nich sladké nákypy, nudle, flíčky, omelety, kompoty, koláče nebo jablka v županu.
Související
Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody
Banány jsou na pokryji vyhynutí. Vědci možná přišli na to, jak je zachránit
Ovoce , historie , recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 9 minutami
Nepotřebujeme sto dnů hájení, budeme vládou všech občanů, prohlásil Babiš
Aktualizováno před 19 minutami
Na Ministerstvu životního prostředí zasahuje policie. Na budovu vylezli aktivisté
před 27 minutami
Obětí teroristického útoku v Austrálii je i přítelkyně Čaputové
Aktualizováno před 51 minutami
OBRAZEM: Česko má novou vládu ANO, Motoristů a SPD
před 1 hodinou
Fiala předal Babišovi klíč od korunovačních klenotů, místo dopisu dostal osmdesátistránkový dokument
před 2 hodinami
Velká nevýhoda pro členy vlády za SPD a Motoristy. Jen aklimatizovat se na ministerstvu trvá téměř rok, říká politolog
před 3 hodinami
Režiséra Reinera a jeho manželku zavraždili. Podezřelým má být syn
před 3 hodinami
Otec a syn při útoku zabili 15 lidí. Austrálie zavede přísnější zákony o zbraních
před 5 hodinami
Inverzní charakter počasí přinesou i další dny, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. a Camilla ukázali na fotku z Říma. Vánoční pohlednice vznikla i letos
včera
Hledání nového trenéra národního týmu se komplikuje. FAČR dala Slavia s Trpišovským košem
včera
Důchody v příštím roce. Úřad shrnul, co bude od ledna jinak
včera
Turka se jmenování vlády netýká, podstoupí zákrok v nemocnici
včera
Piráty čeká celostátní fórum. Hřib by měl být potvrzen jako předseda
včera
Ztracenému chlapci šlo nejspíš o život. Policie předpokládá, že byl unesen
včera
Jak Zelenskyj šikovně ukázal Západu, jakým problémem je konání voleb ve válce
včera
Skvělá zpráva od policistů. Pohřešovaný dvanáctiletý chlapec se konečně našel
včera
Akt antisemitismu otřásl Austrálií. Pro násilí u nás není místo, řekl Albanese
včera
Maláčová definitivně skončila v čele SOCDEM. Novým předsedou je Nedvěd
včera
Babiš i Fiala odsoudili teroristický útok v australském Sydney
Nového i končícího českého premiéra zasáhla zpráva o tragické střelbě v australském Sydney, kterou nepřežilo nejméně 12 lidí. Podle Andreje Babiše (ANO) došlo k odpornému a ničím neospravedlnitelnému teroristickému činu. Petr Fiala (ODS) označil útok za akt čirého zla.
Zdroj: Jan Hrabě