Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.
Že znali a konzumovali jablka již naši pravěcí předci, to dokládají nálezy archeologů datované do období neolitu, tedy mladší doby kamenné. Nejprve sbírali lidé planě rostoucí plody, později začali jabloně pěstovat. Pěstované druhy se lišily v závislosti na geografických a klimatických podmínkách.
V pravěku i ve středověku byla jablka bez nadsázky nejoblíbenějším a v kuchyni nejvyužívanějším ovocem. Již pravěcí lidé je přidávali do svých obilných kaší, ty se v jídelníčku našich předků udržely s jistými obměnami až do středověku. V tomto období pronikla jablka více i do slaných pokrmů, nejčastěji k pečenému a vařenému masu, dále také ke zvěřině nebo rybám. Smažená jablka se podávala jako příloha k pečené zvěřině.
Středověké kuchařské knihy obsahují mnoho receptů, jejichž součástí jsou právě jablka. Jedná se o rozmanitou škálu pokrmů zahrnující sladké kaše, masité chody i na dnešní dobu poněkud kuriózní jídla, jako jsou pečené veverky s jablky nebo kaše ze zvířecích mozečků a jablek. Některé pokrmy byly vyloženě jablečné, jako sladké kaše, ale také například netradiční „polívka z jablek“:
„Vezmi tvrdá jablka, nastrouhej je, přilej dosti vody a uvař. Rozšlehej dva nebo tři žloutky, přidej do té polévky spolu s cukrem, skořicí, trochou zázvoru a muškátového květu, přidej šafránu a nech povařit.“
Z 16. století se dochoval recept na zvěřinu a slepici s jablky:
„Slepici upeč. Upraž bílý chléb do černa, rozvař ho ve víně, proceď a přidej posekané slepice i se šťávou z nich. Okořeň skořicí, zázvorem, šafránem a trochou pepře, přidej sádlo a pomalu vař. Nahoru dej udušená jablka jako na zvěřinu.“
Již v 16. století se připravoval jablečný dezert zvaný „pečená jablka obyčejem vlašským“, jakýsi předchůdce později velmi oblíbených jablek v županu, který se podával jako lék nebo při zvláštních příležitostech:
„Vezmi jablka velká, nakroj každé na dvě poloviny, vykroj prostředek a dej pozor, aby se zase daly složit k sobě. Roztluč hrst nebo dvě jader z vlašských ořechů, přidej bazalku a jelenní jazyk, vše posekej a pořež na drobno. Nakonec přidej rozinky a muškátový květ. Promíchej a utři a nadívej tím jablka. Ta potom nastrkej na rozehřátý rožník. Abys mohl jablka obracet, dej kolem nich čtyři dřívka nebo špejle a otoč je nití. Potom si připrav následující řídké těstíčko: Utři mouku s cukrem a jedním nebo dvěma bílky a přilij k tomu růžové vody, aby to bylo jako hustá smetana. Když se jablka začnou zahřívat, polej je nejprve máslem nebo husím sádlem, a když se dobře rozehřejí, polévej je navrchu tím těstem, takže se na nich bude dělat čistý škraloup. Nech péci do žluta, potom dej dolů a nech prostydnout. Dávej to nemocnému, nebo kdybys chtěl někoho významného uctíti.“
Jablka v kuchyni často využívala v 19. století i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, dělala z nich sladké nákypy, nudle, flíčky, omelety, kompoty, koláče nebo jablka v županu.
Související
Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody
Banány jsou na pokryji vyhynutí. Vědci možná přišli na to, jak je zachránit
Ovoce , historie , recepty, vaření , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 23 minutami
Počasí do Vánoc. Meteorologové slibují až 40 centimetrů nového sněhu
před 1 hodinou
Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. Poslance by měli komunisté či Motoristé
před 3 hodinami
Česko si připomíná oběti tragédie na FF UK. Naší společností otřásla, říká Fiala
před 4 hodinami
Němci zjišťují pravdu o útočníkovi z Magdeburgu. Tíhl k AfD a kritizoval islám
před 4 hodinami
V Česku bezprostřední riziko nehrozí, říká Rakušan po útoku na trzích v Německu
před 6 hodinami
Zimní počasí je zpět. Do Česka se o víkendu vrátí sníh
Aktualizováno včera
Mimořádná zpráva Teroristický útok v Magdeburgu: Do davu lidí najelo auto, 2 mrtví a až 80 zraněných. Incident zachytila kamera
včera
Přesně osm let po berlínském masakru. Magdeburg je vyvrcholením dlouhodobých hrozeb v Německu
včera
Prezident Pavel telefonicky hovořil se Zelenským
včera
Deset zemí EU včetně Česka předložilo návrh nových sankcí proti Rusku
včera
Milník v boji se smrtící infekcí: WHO ohlásila konec epidemie marburského viru
včera
Rusko nesmí vyhrát. Budu jednat s Putinem, prohlásil Scholz
včera
USA zabily vůdce Islámského státu Abu Yusifa
včera
Írán se o rozšíření islámské revoluce do Sýrie nepokusí. Měl by vypracovat novou strategii, říká Bacik
včera
Pákistán vyvíjí rakety, kterými by mohl zasáhnout USA
včera
Proč nemá Ukrajina zajatce? Bývalý člen armády vysvětlil, proč nejde severokorejské vojáky vzít do zajetí
včera
Zemřela zpěvačka Helena Zeťová
včera
Ukrajině se nedaří, Evropa bez USA válku nevyřeší, prohlásil Orbán a zablokoval protiruské sankce
včera
Během ruského raketového útoku na Kyjev bylo zasaženo České centrum
včera
Rusko zaútočilo na Kyjev. Odveta za útok na chemický závod, vzkazuje Moskva
Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnešní útok na Kyjev byl „odvetnou“ reakcí na útok na chemický závod Kamensky v ruské Rostovské oblasti, který údajně provedla Ukrajina 18. prosince 2024. Uvedl to server Ukrajinska pravda.
Zdroj: Libor Novák