Letní ovoce si dnes vychutnáváme čerstvé, přidáváme ho i do koláčů, knedlíků nebo zmrzlin, chystáme z něj marmelády nebo zavařeniny. To vše je ale záležitostí moderní doby, dříve naši předci letní plody zužitkovávali úplně jiným způsobem. Co dělali s úrodou švestek nebo třešní? Jak v kuchyni využili planě rostoucí drobné ovoce, jako jsou maliny, ostružiny nebo borůvky?
Doklady o pěstování letního ovoce nám přinášejí dobové písemné prameny i archeologické nálezy. Předpokládá se, že planě rostoucí plody, jako jsou borůvky nebo maliny, sbírali a využívali lidé již v pravěku. Už od dob středověku, od 9. a 10. století, se na našem území pěstovaly švestky. Zhruba ve stejné době sklízeli naši středověcí předci i třešně, višně nebo také broskve. Mnohem mladším pěstovaným druhem jsou meruňky, o nichž pochází doklady až někdy z 16. století. Angrešt nebo rybíz znali také lidé v 16. století, v oblibě je měli zejména pak v 18. a 19. století.
K nejoblíbenějším druhům ovoce se ve středověku řadily švestky. Své nezastupitelné místo měly v černých omáčkách podávaných k masu. Omáčka se připravovala povařením švestek v červeném víně a servírovala se k vepřovému masu, zvěřině nebo drůbeži. V 15. a 16. století byl kupříkladu velmi oblíbený tento recept na slepici se švestkovou omáčkou:
„Upeč slepici nebo kuřata. Vezmi švestky a dej je vařit do vína. Potom je proceď, do té omáčky dej posekané slepice, vše okořeň hřebíčky, zázvorem a trochou šafránu a omasti sádlem.“
Pravděpodobně již v dobách středověku se vařila povidla. Ta se skladovala ve speciálních nádobách i několik let a využívala se ve slané kuchyni, kdy se podávala k masitým pokrmům. Ze sladkých jídel se ve středověku ze švestek dělala „kaše vinná černá“. To se upražil chleba, až zčernal. K němu se přililo víno. V něm se pak chleba povařil se švestkami a vše se ochutilo koriandrem, anýzem, kmínem a fenyklem. Podle chuti se kaše na závěr dosladila medem. Ze 17. století se dochoval recept na švestkové knedlíky, které se ovšem nevařily jako dnes, ale smažily se.
Stejně jako švestky se do černých omáček využívaly často i třešně a višně, ty byly oblíbené hlavně k vepřovému masu. Z třešní a višní se ve středověku také chystaly sladké kaše. Ovoce se svařilo s vínem, na zahuštění se přidaly kousky chleba a k dochucení se používal med, zázvor a skořice. Z 16. století pochází nejstarší předpis na výrobu višňového kompotu, kdy se svařené višně naložily do medu a zázvoru. Kompoty se ale tehdy dělaly jenom výjimečně, jejich příprava je známá především až z 18. a 19. století.
Recepty na pokrmy z broskví a meruněk se dochovaly až z 16. století, a to na sladké kaše. Ovoce se vypeckovalo, uvařilo ve víně, propasírovalo a smíchalo s krupicí a rozšlehanými vejci. Přidal se bezový květ, hřebíčky, zázvor, muškát a šafrán.
Ještě mladší jsou předpisy na jídla, do kterých se přidával rybíz, ty pocházejí až ze 17. století. V té době se rybízu říkalo svatojánské jahody. V dobových kuchařkách se objevuje recept na kuře se svatojánskými jahodami, které se dělalo takto:
„Vezmi pečené kuře a rybíz, velmi dobře očištěný. Ten dej dusit na rendlík s čerstvým máslem, přidej skořici, zázvor a květ, přilej trochu vína nebo vody a trochu cukru a ještě nech povařit. Potom dej kuře pokrájené nebo celé na mísu a podlej ho tou omáčkou.“
Sběr drobných plodů byl jistě uplatňován již v dobách pravěku. Už tehdy v přírodě rostly maliny, borůvky, jahody nebo ostružiny. Předpokládá se, že toto ovoce spolu s medem přidávali naši pravěcí předci do sladkých obilných kaší. Sladké kaše s lesními plody měli v oblibě lidé i v 15. a 16. století, z této doby se na ně dodnes dochovaly recepty. Kaše malinová se připravovala z malin a vína, zahušťovala se moukou a vejci, zjemňovala se máslem. Přidával se do ní med a trocha pepře. Z 16. století existuje předpis na ostružinovou kaši, na kaši z vostružných jahod:
„Přeber čistě jahody, utři je v pánvi a přisyp k nim hrst bílé mouky nebo co chceš jiného. Utři a smíchej se směsí piva a vína. Oslaď medem, dej vařit a okořeň toliko hřebíčkem.“
Ovocné koláče, knedlíky nebo zmrzliny – to vše je až záležitostí moderní doby. Oblíbené byly za Magdaleny Dobromily Rettigové, která recepty na tyto dobroty zařadila do své Domácí kuchařky z roku 1826.
Související
Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků
Banány jsou na pokryji vyhynutí. Vědci možná přišli na to, jak je zachránit
Aktuálně se děje
před 26 minutami
Režiséra Reinera a jeho manželku zavraždili. Podezřelým má být syn
před 39 minutami
Otec a syn při útoku zabili 15 lidí. Austrálie zavede přísnější zákony o zbraních
před 2 hodinami
Inverzní charakter počasí přinesou i další dny, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. a Camilla ukázali na fotku z Říma. Vánoční pohlednice vznikla i letos
včera
Hledání nového trenéra národního týmu se komplikuje. FAČR dala Slavia s Trpišovským košem
včera
Důchody v příštím roce. Úřad shrnul, co bude od ledna jinak
včera
Turka se jmenování vlády netýká, podstoupí zákrok v nemocnici
včera
Piráty čeká celostátní fórum. Hřib by měl být potvrzen jako předseda
včera
Ztracenému chlapci šlo nejspíš o život. Policie předpokládá, že byl unesen
včera
Jak Zelenskyj šikovně ukázal Západu, jakým problémem je konání voleb ve válce
včera
Skvělá zpráva od policistů. Pohřešovaný dvanáctiletý chlapec se konečně našel
včera
Akt antisemitismu otřásl Austrálií. Pro násilí u nás není místo, řekl Albanese
včera
Maláčová definitivně skončila v čele SOCDEM. Novým předsedou je Nedvěd
včera
Babiš i Fiala odsoudili teroristický útok v australském Sydney
Aktualizováno včera
Útok na populární pláži v Sydney: Dva útočníci zastřelili několik lidí
včera
Babiš pod palbou. Rakušan ho přirovnal k Orbánovi, kritizoval i Hřib
včera
Trump slibuje odvetu po útoku v Sýrii. Zemřeli tři Američané
včera
Volby na Ukrajině by byly výzvou. Experti upozorňují na několik problémů
včera
Za tři dny se nenašel. Policie nasadila do pátrání po Markovi maximální síly
včera
Výhled počasí na příští víkend. Trend má pokračovat
Počasí bez větších výkyvů se očekává i v příštím týdnu, kdy má pokračovat trend z právě končícího týdne. Předvánoční víkend tak nabídne denní maxima nad nulou, mrznout bude jedině v noci. Vyplývá to z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Zdroj: Jan Hrabě