Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody

Letní ovoce si dnes vychutnáváme čerstvé, přidáváme ho i do koláčů, knedlíků nebo zmrzlin, chystáme z něj marmelády nebo zavařeniny. To vše je ale záležitostí moderní doby, dříve naši předci letní plody zužitkovávali úplně jiným způsobem. Co dělali s úrodou švestek nebo třešní? Jak v kuchyni využili planě rostoucí drobné ovoce, jako jsou maliny, ostružiny nebo borůvky?

Doklady o pěstování letního ovoce nám přinášejí dobové písemné prameny i archeologické nálezy. Předpokládá se, že planě rostoucí plody, jako jsou borůvky nebo maliny, sbírali a využívali lidé již v pravěku. Už od dob středověku, od 9. a 10. století, se na našem území pěstovaly švestky. Zhruba ve stejné době sklízeli naši středověcí předci i třešně, višně nebo také broskve. Mnohem mladším pěstovaným druhem jsou meruňky, o nichž pochází doklady až někdy z 16. století. Angrešt nebo rybíz znali také lidé v 16. století, v oblibě je měli zejména pak v 18. a 19. století.

K nejoblíbenějším druhům ovoce se ve středověku řadily švestky. Své nezastupitelné místo měly v černých omáčkách podávaných k masu. Omáčka se připravovala povařením švestek v červeném víně a servírovala se k vepřovému masu, zvěřině nebo drůbeži. V 15. a 16. století byl kupříkladu velmi oblíbený tento recept na slepici se švestkovou omáčkou:

„Upeč slepici nebo kuřata. Vezmi švestky a dej je vařit do vína. Potom je proceď, do té omáčky dej posekané slepice, vše okořeň hřebíčky, zázvorem a trochou šafránu a omasti sádlem.“

Pravděpodobně již v dobách středověku se vařila povidla. Ta se skladovala ve speciálních nádobách i několik let a využívala se ve slané kuchyni, kdy se podávala k masitým pokrmům. Ze sladkých jídel se ve středověku ze švestek dělala „kaše vinná černá“. To se upražil chleba, až zčernal. K němu se přililo víno. V něm se pak chleba povařil se švestkami a vše se ochutilo koriandrem, anýzem, kmínem a fenyklem. Podle chuti se kaše na závěr dosladila medem. Ze 17. století se dochoval recept na švestkové knedlíky, které se ovšem nevařily jako dnes, ale smažily se.

Stejně jako švestky se do černých omáček využívaly často i třešně a višně, ty byly oblíbené hlavně k vepřovému masu. Z třešní a višní se ve středověku také chystaly sladké kaše. Ovoce se svařilo s vínem, na zahuštění se přidaly kousky chleba a k dochucení se používal med, zázvor a skořice. Z 16. století pochází nejstarší předpis na výrobu višňového kompotu, kdy se svařené višně naložily do medu a zázvoru. Kompoty se ale tehdy dělaly jenom výjimečně, jejich příprava je známá především až z 18. a 19. století.

Recepty na pokrmy z broskví a meruněk se dochovaly až z 16. století, a to na sladké kaše. Ovoce se vypeckovalo, uvařilo ve víně, propasírovalo a smíchalo s krupicí a rozšlehanými vejci. Přidal se bezový květ, hřebíčky, zázvor, muškát a šafrán.

Ještě mladší jsou předpisy na jídla, do kterých se přidával rybíz, ty pocházejí až ze 17. století. V té době se rybízu říkalo svatojánské jahody. V dobových kuchařkách se objevuje recept na kuře se svatojánskými jahodami, které se dělalo takto:

„Vezmi pečené kuře a rybíz, velmi dobře očištěný. Ten dej dusit na rendlík s čerstvým máslem, přidej skořici, zázvor a květ, přilej trochu vína nebo vody a trochu cukru a ještě nech povařit. Potom dej kuře pokrájené nebo celé na mísu a podlej ho tou omáčkou.“

Sběr drobných plodů byl jistě uplatňován již v dobách pravěku. Už tehdy v přírodě rostly maliny, borůvky, jahody nebo ostružiny. Předpokládá se, že toto ovoce spolu s medem přidávali naši pravěcí předci do sladkých obilných kaší. Sladké kaše s lesními plody měli v oblibě lidé i v 15. a 16. století, z této doby se na ně dodnes dochovaly recepty. Kaše malinová se připravovala z malin a vína, zahušťovala se moukou a vejci, zjemňovala se máslem. Přidával se do ní med a trocha pepře. Z 16. století existuje předpis na ostružinovou kaši, na kaši z vostružných jahod:

„Přeber čistě jahody, utři je v pánvi a přisyp k nim hrst bílé mouky nebo co chceš jiného. Utři a smíchej se směsí piva a vína. Oslaď medem, dej vařit a okořeň toliko hřebíčkem.“

Ovocné koláče, knedlíky nebo zmrzliny – to vše je až záležitostí moderní doby. Oblíbené byly za Magdaleny Dobromily Rettigové, která recepty na tyto dobroty zařadila do své Domácí kuchařky z roku 1826.

Související

Jablko, ilustrační fotografie.

Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků

Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.

Více souvisejících

Ovoce recepty, vaření

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Princ Harry v upoutávce k dokumentu Harry 2 Meghan.

Princ Harry se z USA poroučet nebude, naznačil syn Donalda Trumpa

Princ Harry si tak trochu může oddechnout, i když jej slova Erica Trumpa, syna amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jinak moc nepotěší. Podle Erica je setrvání prince v USA zaručeno i v případě návratu jeho otce do Bílého domu. Dost jasně dal však mladý Trump najevo, že Harry je Američanům ukradený. 

včera

včera

včera

Día de los Muertos.

Día de los Muertos: Jak vypadají mexické Dušičky?

Přelom října a listopadu je u nás spojen s Dušičkami, kdy se vzpomíná na zemřelé předky a zapalují se za ně svíčky na hrobech. V Americe, v Anglii nebo třeba v Austrálii tento čas patří Halloweenu, s nímž se pojí koledování nebo vydlabané dýně. V Mexiku se konec října a počátek listopadu nese ve znamení oslav zvaných Día de los Muertos, při nichž se lidé veselí, protože se mohou setkat se svými mrtvými blízkými. Součástí svátku jsou i všudypřítomné masky kostlivců. Od roku 2003 figuruje svátek na seznamu ústního a nehmotného dědictví UNESCO.

včera

včera

Jaderná elektrárna Dukovany

ÚOHS začal rozhodovat o dostavbě Dukovan. Zákaz zůstává v platnosti

Zákaz uzavřít smlouvu o dostavbě Dukovan sice platí dál, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) již rozhodl o návrzích společností EDF a Westinghouse. Řízení o návrzích obou společností byla z větší části zastavena, v dalších částech byly návrhy zamítnuty. Rozhodnutí nejsou pravomocná a účastníci řízení proti nim mohou podat rozklad, dodal úřad. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sergej Lavrov na summitu Rusko Afrika 2023

Rusko ztrácí mocného spojence? Turecko Kreml zklamalo

Rusko vyjádřilo znepokojení nad rolí Turecka v rusko-ukrajinském konfliktu, zejména pokud jde o dodávky zbraní ukrajinským silám. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro turecký deník Hürriyet uvedl, že je pro Rusko „překvapivé“, že Turecko, které se snaží působit jako zprostředkovatel v konfliktu, pokračuje v zásobování Ukrajiny zbraněmi. 

včera

včera

Severní Korea otestovala "nejmocnější zbraň světa." Podle expertů je absolutně nepoužitelná

Severní Korea nedávno otestovala novou mezikontinentální balistickou raketu, kterou nazvala „nejmocnější zbraní světa.“ Jihokorejští odborníci jsou ale skeptičtí a pochybují, že by raketa byla prakticky využitelná v konfliktu, jelikož je údajně příliš velká. Test provedený ve čtvrtek ráno odsoudila Jižní Korea, Japonsko i Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy