Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody

Letní ovoce si dnes vychutnáváme čerstvé, přidáváme ho i do koláčů, knedlíků nebo zmrzlin, chystáme z něj marmelády nebo zavařeniny. To vše je ale záležitostí moderní doby, dříve naši předci letní plody zužitkovávali úplně jiným způsobem. Co dělali s úrodou švestek nebo třešní? Jak v kuchyni využili planě rostoucí drobné ovoce, jako jsou maliny, ostružiny nebo borůvky?

Doklady o pěstování letního ovoce nám přinášejí dobové písemné prameny i archeologické nálezy. Předpokládá se, že planě rostoucí plody, jako jsou borůvky nebo maliny, sbírali a využívali lidé již v pravěku. Už od dob středověku, od 9. a 10. století, se na našem území pěstovaly švestky. Zhruba ve stejné době sklízeli naši středověcí předci i třešně, višně nebo také broskve. Mnohem mladším pěstovaným druhem jsou meruňky, o nichž pochází doklady až někdy z 16. století. Angrešt nebo rybíz znali také lidé v 16. století, v oblibě je měli zejména pak v 18. a 19. století.

K nejoblíbenějším druhům ovoce se ve středověku řadily švestky. Své nezastupitelné místo měly v černých omáčkách podávaných k masu. Omáčka se připravovala povařením švestek v červeném víně a servírovala se k vepřovému masu, zvěřině nebo drůbeži. V 15. a 16. století byl kupříkladu velmi oblíbený tento recept na slepici se švestkovou omáčkou:

„Upeč slepici nebo kuřata. Vezmi švestky a dej je vařit do vína. Potom je proceď, do té omáčky dej posekané slepice, vše okořeň hřebíčky, zázvorem a trochou šafránu a omasti sádlem.“

Pravděpodobně již v dobách středověku se vařila povidla. Ta se skladovala ve speciálních nádobách i několik let a využívala se ve slané kuchyni, kdy se podávala k masitým pokrmům. Ze sladkých jídel se ve středověku ze švestek dělala „kaše vinná černá“. To se upražil chleba, až zčernal. K němu se přililo víno. V něm se pak chleba povařil se švestkami a vše se ochutilo koriandrem, anýzem, kmínem a fenyklem. Podle chuti se kaše na závěr dosladila medem. Ze 17. století se dochoval recept na švestkové knedlíky, které se ovšem nevařily jako dnes, ale smažily se.

Stejně jako švestky se do černých omáček využívaly často i třešně a višně, ty byly oblíbené hlavně k vepřovému masu. Z třešní a višní se ve středověku také chystaly sladké kaše. Ovoce se svařilo s vínem, na zahuštění se přidaly kousky chleba a k dochucení se používal med, zázvor a skořice. Z 16. století pochází nejstarší předpis na výrobu višňového kompotu, kdy se svařené višně naložily do medu a zázvoru. Kompoty se ale tehdy dělaly jenom výjimečně, jejich příprava je známá především až z 18. a 19. století.

Recepty na pokrmy z broskví a meruněk se dochovaly až z 16. století, a to na sladké kaše. Ovoce se vypeckovalo, uvařilo ve víně, propasírovalo a smíchalo s krupicí a rozšlehanými vejci. Přidal se bezový květ, hřebíčky, zázvor, muškát a šafrán.

Ještě mladší jsou předpisy na jídla, do kterých se přidával rybíz, ty pocházejí až ze 17. století. V té době se rybízu říkalo svatojánské jahody. V dobových kuchařkách se objevuje recept na kuře se svatojánskými jahodami, které se dělalo takto:

„Vezmi pečené kuře a rybíz, velmi dobře očištěný. Ten dej dusit na rendlík s čerstvým máslem, přidej skořici, zázvor a květ, přilej trochu vína nebo vody a trochu cukru a ještě nech povařit. Potom dej kuře pokrájené nebo celé na mísu a podlej ho tou omáčkou.“

Sběr drobných plodů byl jistě uplatňován již v dobách pravěku. Už tehdy v přírodě rostly maliny, borůvky, jahody nebo ostružiny. Předpokládá se, že toto ovoce spolu s medem přidávali naši pravěcí předci do sladkých obilných kaší. Sladké kaše s lesními plody měli v oblibě lidé i v 15. a 16. století, z této doby se na ně dodnes dochovaly recepty. Kaše malinová se připravovala z malin a vína, zahušťovala se moukou a vejci, zjemňovala se máslem. Přidával se do ní med a trocha pepře. Z 16. století existuje předpis na ostružinovou kaši, na kaši z vostružných jahod:

„Přeber čistě jahody, utři je v pánvi a přisyp k nim hrst bílé mouky nebo co chceš jiného. Utři a smíchej se směsí piva a vína. Oslaď medem, dej vařit a okořeň toliko hřebíčkem.“

Ovocné koláče, knedlíky nebo zmrzliny – to vše je až záležitostí moderní doby. Oblíbené byly za Magdaleny Dobromily Rettigové, která recepty na tyto dobroty zařadila do své Domácí kuchařky z roku 1826.

Související

Jablko, ilustrační fotografie.

Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků

Podzim je mimo jiné obdobím sklizně jablek. Toto typické podzimní ovoce si oblíbili již naši předci, a to natolik, že ho ze všech sladkých plodin v kuchyni využívali nejčastěji. Jablka lidé již ve středověku přidávali do sladkých i slaných pokrmů, třeba do kaší nebo k pečenému masu.

Více souvisejících

Ovoce recepty, vaření

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Hledání nového trenéra národního týmu se komplikuje. FAČR dala Slavia s Trpišovským košem

Když se v říjnu rozhodla Fotbalová asociace ČR – nutno říct, že po řadě nepřesvědčivých výkonů české fotbalové reprezentace (se Saúdskou Arábií 1:1 či s Faerskými ostrovy 1:2) právem – rozloučit se s koučem Ivanem Haškem a nahradit ho dočasně dosavadním asistentem Jaroslavem Köstlem, počítalo se tehdy s tím, že tak asociace činí s dlouhodobou koncepcí a především náhradou, kterou už mají připravenou. I dva měsíce od tohoto momentu to však vypadá, že svaz neměl a stále nemá ani jedno. A hlavně stále nemá nového hlavního trenéra, kterým se po sobotě navíc nestane ani kouč pražské Slavie Jindřich Trpišovský. Klub se totiž definitivně rozhodl, že svého stratéga neuvolní.

včera

Ilustrační fotografie.

Důchody v příštím roce. Úřad shrnul, co bude od ledna jinak

Důchody v roce 2026 budou především vypláceny v nové výši, kterou stanoví pravidelná lednová valorizace. Schválené jsou ale i další změny, jedna se například týká předčasných důchodů. Upozornila na to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). 

včera

Filip Turek

Turka se jmenování vlády netýká, podstoupí zákrok v nemocnici

Poslanec Filip Turek, který je podle Motoristů i nadále kandidátem na ministra, se v pondělí, kdy budou jmenováni ostatní členové vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), podrobí menšímu zákroku. V diskuzním pořadu Partie to uvedl jeho stranický kolega Matěj Gregor (Motoristé). 

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj v Praze

Jak Zelenskyj šikovně ukázal Západu, jakým problémem je konání voleb ve válce

Ukrajinský prezident Volodymyr otevřel otázku válečných voleb a zároveň názorně ukázal Západu, proč jsou prakticky neproveditelné. Bezpečnostní garance, které podmiňují jejich konání, mohou reálně poskytnout jen ti, kdo Ukrajinu ostřelují – nikoli spojenci, kteří by se tím ocitli v přímém konfliktu s Ruskem. Vše tak odhaluje podstatu dilematu. Kyjev čelí kritice za neuspořádání hlasování, ale jakmile by k němu přistoupil, riskoval by chaos, civilní oběti i další destabilizaci země.

včera

včera

včera

včera

Andrej Babiš (ANO) a Petr Fiala (ODS)

Babiš i Fiala odsoudili teroristický útok v australském Sydney

Nového i končícího českého premiéra zasáhla zpráva o tragické střelbě v australském Sydney, kterou nepřežilo nejméně 12 lidí. Podle Andreje Babiše (ANO) došlo k odpornému a ničím neospravedlnitelnému teroristickému činu. Petr Fiala (ODS) označil útok za akt čirého zla. 

Aktualizováno včera

Australská policie zasahuje proti střelcům na Bondi Beach. (14.12.2025)

Útok na populární pláži v Sydney: Dva útočníci zastřelili několik lidí

Australská policie zasahuje při útoku na populární pláži Bondi v Sydney ve státě Nový Jižní Wales. Potvrzeno je přes 10 obětí, zraněni byli i nejméně dva strážci zákona. Útočili dva lidé. Jeden z pachatelů má být po smrti, druhého se podařilo zadržet. Policie již potvrdila, že cílem útoku byla místní židovská komunita. 

včera

Andrej Babiš po setkání s prezidentem Petrem Pavlem (27.10.2025)

Babiš pod palbou. Rakušan ho přirovnal k Orbánovi, kritizoval i Hřib

Nově jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) se slovy k financování Ukrajiny dostal pod palbu kritiků z řad sněmovní opozice. Končící ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ho přirovnal k maďarskému předsedovi vlády Viktoru Orbánovi. Podle Zdeňka Hřiba (Piráti) zpochybnil Babiš postavení Česka jako spolehlivého partnera. 

včera

včera

včera

včera

Výhled počasí na příští víkend. Trend má pokračovat

Počasí bez větších výkyvů se očekává i v příštím týdnu, kdy má pokračovat trend z právě končícího týdne. Předvánoční víkend tak nabídne denní maxima nad nulou, mrznout bude jedině v noci. Vyplývá to z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy