V horkých letních dnech je důležité dodržovat pitný režim. Co se doporučuje?

Podle předpovědi počasí překročí denní teploty ve zbytku týdne místy až třicet stupňů. Takové teploty jsou velkou zátěží pro lidský organismus a pitný režim je v horku velmi důležitý. Každý by měl dodržovat dostatečný příjem tekutin a zvláštní pozornost si zaslouží děti a senioři. Na pracovištích by měl vodu nebo minerálku obstarat zaměstnavatel.

Ilustrační fotografie
doporučujeme

Dostatečný příjem tekutin je nezbytný pro správné fungování všech tělesných funkcí. Tím spíše pokud panují tropické teploty. Dehydratace může totiž způsobit akutní problémy i problémy chronické povahy. Je tedy nezbytně nutné dodržovat pitný režim.

Za normálních podmínek je podle ministerstva zdravotnictví (MZ) nutné, aby dospělá osoba vypila zhruba jeden a půl litru tekutin, přičemž zbytek doplní konzumací ovoce, polévky a podobně. Takto si člověk podle MZ zajistí příjem tekutin kolem dvou litrů. „U dětí je pak potřebné množství tekutin úměrně menšímu objemu těla nižší, u sportujících nebo těžce pracujících osob je potřeba tekutin vyšší,“ sdělila pro EuroZprávy.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

„Za horka je potřeba příjem tekutin adekvátně navýšit,“ upozornila Povolná. Znamená to tedy, že v teplých dnech je potřeba více pít. Navíc je během dne vhodné konzumovat takové potraviny, které obsahují více vody. Je to například ovoce a zelenina.

Nejlépe se k pití v horku hodí pramenitá voda, voda z kohoutku, slabé, nejlépe bylinné čaje, hodně ředěné ovocné šťávy, voda ochucená citrusy, pár jahodami nebo mátou. MZ připouští i slabé nebo nealko pivo. „Alkohol ani černou kávu nelze do pitného režimu započítávat,“ konstatovala Povolná.

Dostatečný příjem tekutin lze u zdravých osob ověřit močí. Na záchod by měl člověk chodit v přiměřených intervalech a vyloučená tekutina by měla mít odpovídající objem a světle žlutou barvu. Známkou nebezpečné dehydratace u dítěte může být viditelný propad měkkých míst na dětské hlavičce na styku lebečních kostí nebo snížené napětí kůže.

Při nedostatku tekutin se dostaví akutní příznaky. Patří mezi ně bolest hlavy, únava, malátnost, pokles výkonnosti a koncentrace. Při pětiprocentní dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok. „Dehydratací se také zvyšuje riziko vzniku infekce močových cest, zánětu slepého střeva, některých druhů rakoviny i kardiovaskulárních chorob,“ uvedl pro EuroZprávy.cz lékař František Kožíšek.

Nejvhodnějším nápojem je voda, nedoporučují se slazené limonády

Nejvhodnějším nápojem je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) čistá voda, ale člověk si může dopřát i jiné nápoje. „Nápoje je vhodné volit rovněž podle individuálních hledisek, aby chutnaly, a tudíž s pitím nebyl problém,“ poukázala Povolná.

U pití je ale potřeba zohlednit věk a charakter činnosti člověka. „Jiné nápoje potřebuje obézní osoba se sedavým zaměstnáním, a jiné nápoje si za stejných tepelných podmínek může dovolit sportující štíhlý člověk. Nadměrně sladké nápoje neprospějí nikomu, ale pro obézního znamenají zbytečnou kalorickou zátěž,“ poznamenala k tomu Povolná.

SZÚ nedoporučuje pít různé „soft drinky“. Jsou to různé kolové nápoje, energetické nápoje, nektary a podobně. Důvodem je cukr, který pouze umocňuje pocit žízně. Navíc tyto nápoje značně poškozují zubní sklovinu. Alkohol ani káva se do pitného režimu nepočítají.

Na pracovišti musí pitnou vodu zařídit zaměstnavatel

Pracoviště musí být zásobované vodou. Povinnost ukládá zaměstnavateli zákoník práce i některé další předpisy jako například § 224 zákona č. 262/2006 Sb., který stanovuje zaměstnavateli povinnost stanovit zaměstnancům podmínky, které umožní bezpečný pracovní výkon.

Dalším důvodem, proč by měla být voda na pracovišti přítomna, je poskytnutí první pomoci a nutná hygiena. Zaměstnavatel je totiž povinen poskytnout zaměstnancům mycí, čisticí a dezinfekční prostředky.

K dispozici nemusí být nutně voda kohoutková, ale může jít i o vodu balenou. Pokud k ochraně zdraví kohoutková nebo balená voda nestačí, je potřeba zařídit ochranné nápoje.

Ochranné nápoje by měli dostat zaměstnanci, kteří jsou vystaveni práci v nevyhovujících mikroklimatických podmínkách. Podle svazu Nové odbory je doporučováno minimálně jeden a půl litru ochranného nápoje v rámci osmihodinové směny. Při práci ve vysokých teplotách a venkovních podmínkách až dva a půl litru.

Ochranný nápoj je takový nápoj, který ochrání pracovníka před zátěží teplem nebo chladem. Nápoj musí být zdravotně nezávadný a nesmí obsahovat více jak 6,5 % hmotnosti cukru a více jak 1 % hmotnosti alkoholu. Pokud je ochranný nápoj podáván nezletilým osobám, nesmí obsahovat žádný alkohol. Může ale obsahovat látky, které zvyšují odolnost lidského organizmu.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Koronavirus oživil v Itálii tradici vinných okének, existovala už za…

09.08.2020 18:00 Koronavirus oživil v Itálii prastarou tradici s temnou historií - vinná okénka, která v Toskánsku…

Před 250 lety se narodil Jean de Carro. Průkopník očkování proti…

09.08.2020 10:00 Dne 8. srpna 1770, tedy před 250 lety, se narodil významný švýcarský lékař Jean de Carro. Ten se…

Bohatství středověkých domácností se skrývalo i na podlaze

08.08.2020 10:30 Pokud k nám dnes přijde návštěva, jistě ji na první pohled upoutá vzhled domu, jeho fasády,…

Nudista naháněl v Berlíně drzého divočáka, utekl mu s laptopem

08.08.2020 08:48 Sociální sítě se baví fotografiemi zachycující neobvyklou honičku: nudista se u berlínského jezera…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama