S globálním oteplováním je amen? Vypukla ostrá polemika

Washington - Ještě než stačily roztát zpola zamrzlé Niagarské vodopády, začala za oceánem polemika, o čem nebývale chladné dny vypovídají. Bílý dům se rázně ohradil proti výrokům z konzervativního tábora, že je extrémní zima argumentem proti existenci globálního oteplování, uvedl rozhlas.cz.

„Takovým tvrzením nevěřte. Skutečnost je taková, že žádná jednotlivá epizoda ve vývoji počasí nemůže dokázat nebo popřít globální klimatickou změnu," reagoval ve videoposelství k národu vědecký poradce prezidenta Obamy John Holdren.

Podle něj navíc dosavadní poznatky naznačují, že se takové chladné vlny mohou vracet dokonce častěji právě kvůli globálnímu oteplování, které je živené skleníkovými plyny.

„Polární oblasti se oteplují zhruba dvakrát rychleji než pásma blíže rovníku. To znamená, že se teplotní rozdíly mezi těmito dvěma pásmy zmenšují. A právě tyhle rozdíly pohánějí polární vír, což je obří masa chladného vzduchu vířícího nad Arktidou. Jak se snižuje teplotní rozdíl mezi klimatickými oblastmi, polární vír slábne, ale na druhou stranu je intenzivnější výměna vzduchových mas mezi Arktidou a jižnějšími regiony," vysvětluje Holdren.

Klima není počasí

Přestože i četnost extrémních projevů počasí se může měnit souběžně a v důsledku změn klimatických, samy o sobě tyto události o ničem nevypovídají. Ani tisíciletá povodeň, ani vedro které nepamatujeme, ani sníh na španělské pláži; žádná z těchto událostí není sama o sobě vypovídající o jakékoliv změně klimatu. Musíme je sledovat dlouhodobě, abychom zjistili, zda takových případů přibývá či ubývá, nebo se vyskytují se stejnou četností, jako kdysi. Debata o klimatických změnách všude ve světě se rozhoří vždy ve chvíli, kdy se objeví jakékoliv neobvyklé počasí. Není náhoda, že významné posuny ve vnímání celé problematiky se udály právě na pozadí extrémního počasí.

Pro posuzování klimatu je třeba sledovat více indikátorů. Je nasnadě, že tím hlavním bude teplota vzduchu. Tento indikátor však, jakkoliv vypadá jednoduše a jasně, není schopen postihnou komplexně všechny probíhající změny a navíc je měření teploty zatíženo řadou problémů (zejména v minulosti), takže se velká váha připisuje i dalším pozorovaným ukazatelům.

Jednak jsou to pozorování dalších meteorologických prvků, např. srážek, sněhové pokrývky nebo větru, ty ukazují na další aspekty proměny klimatu. K posuzování vývoje klimatu však velkou mírou posuzujeme nepřímé ukazatele: změnu v rozloze zalednění moře a jeho teplotu, rozlohu ledovců, hladinu světového oceánu nebo změnám ve vegetačním pokryvu krajiny.

Výskyt nebezpečné jevů souvisejících se sílou větru a množstvím spadlých srážek, jako jsou bouřky nebo tornáda či orkány, nemusí nutně jít ruku v ruce s globální teplotou, i když pro to existují jisté předpoklady.

Tropické choroby v Evropě?

Zato je vcelku jasné, že silnější a ničivější budou vlny veder. Extrémní vedra např. v roce 2003 zachvátila západní Evropu, z poslední doby pak stojí za zmínku horka v Austrálii z ledna 2009 nebo ve východní Evropě v roce 2010. Na druhou stranu se oslabují epizody studeného počasí, které mají na svědomí více lidských životů, než horka.

V této souvislosti je mimochodem velice ošidné vyčíslit množství obětí veder. V době vln horkého počasí se sice počet zemřelých prudce zvyšuje, avšak jedná se převážně o lidi, ktří by stejně zemřeli jinou cestou v blízké době, vysoké teploty náročné na organismus jejich odchod na odpočinek jen o několik dní až týdnů urychlí. Takoví lidé se však počítají jako oběti, informuje meteocentrum.cz.

Za jedno z rizik spojených oteplováním klimatu na Zemi se považuje hrozba rozšíření tropických nemocí do dalších částí světa, především díky rozšíření komárů přenašečů. Hlavním problémem by se měla stát malárie, která je v současném době nejčastější příčinou mortality ve světě, zejména kvůli masivnímu umírání na tuto chorobu v Africe. Úvaha, že při oteplení klimatu bude i mírnému pásu hrozit podobná úmrtnost na malárii, jakou má nyní tropická Afrika, se objevuje poměrně často, je ale poněkud zcestná.

Na malárii sice zatím neexistuje spolehlivé očkování, ale je patrně jen otázkou času, kdy se ho podaří vyvinout. Při včasné diagnóze je však malárie už nyní poměrně úspěšně léčitelná. Problém je jen cena léčby, která pro obyvatele vyspělých ekonomik není nijak závratná, ale lidé v chudých zemích ji nejsou schopni zaplatit.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování Počasí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy