Americký tým oklamal pořadatele. Lyles i s covidem běžel dvoustovku, skončil až třetí

Zatímco předešlé Hry v Tokiu byly kvůli koronavirové pandemii omezeny na maximum a nebyla nouze o vyprázdněné tribuny, přičemž sportovci se museli denně testovat a mít na sobě neustále roušky při přepravě z olympijské vesnice na sportoviště, nyní vypadá následující výjev jako z jiného světa. Řeč je o nejrychlejším sprinterovi z Paříže, vítězi stovky Noahu Lylesovi z USA, který se sice podle očekávání zúčastnil i finále dvoustovky, ale nečekaně skončil až třetí. Po doběhnutí do cíle se už na nic nezmohl, sednul si a nahrnuli se k němu zdravotníci, kteří ho následně ze scény odvezli na vozíku. Krátce na to americký tým prozradil, že ho do závodu pustil i přes pozitivní test na covid.

Když se závodníci připravovali na vstup na dráhu, v zákulisí byl vidět Noah Lyles s rouškou, ovšem vzhledem k tomu, že byl americký tým vybaven rouškami, aby se chránil nejen před covidem, ale před dalšími respiračními onemocněními, nikoho v tu chvíli nenapadlo, že by snad mohl být Lyles nakažen.

Jako první indicie, že Lyles není v pořádku, byl samotný průběh finále dvoustovky. Přestože Američan při představování závodníků vtrhl na Stade de France možná pro někoho jako smyslu zbavený, aby strhnul na sebe veškerou pozornost a vystartování z bloků měl nejlepší ve své dosavadní kariéře, postupem času začal ztrácet a to tak výrazně, že ho předběhl nejen vítězný Lestil Tebogo z Botswany (19,46), ale i nakonec druhý krajan Kenneth Bednarek (19,62). Ze závodu si tak odnáší pro něj „pouze“ bronz, pro které si doběhl v čase 19,70.

Další indicií toho, že Lyles není v pořádku, pak bylo dění kolem jeho osoby po doběhnutí do cíle. Poté, co si sednul na zem, což si mohla řada fanoušků vyložit, že z bronzu nemá vůbec žádnou radost, se k němu seběhli zdravotníci, a jak dokumentuje jedna z fotografií, byl nakonec odvezen na vozíku.

Z amerického týmu několik minut na to přišlo prohlášení, že Lyles byl už v úterý pozitivně testován na covid. Potvrdil to v rozhovoru pro NBC i sám viditelně vyčerpaný běžec. "V úterý brzy ráno jsem se probudil a cítil jsem se bídně. Věděl jsem, že to bylo něco víc než svalová horečka ze stovky. Probudili jsme lékaře a provedli jsme test, který bohužel ukázal, že pozitivně reaguji na covid. To si (v závodě) vybralo svoji daň, to zcela určitě," uznal Lyles, jenž už byl zase s rouškou.

Přiblížil, že po pozitivním testu byl ihned uveden do karantény, i tak ale věřil, že se finále dvoustovky zúčastní, a to především na základě toho, že mu to tvrdili činovníci amerického týmu. "Pořád jsem chtěl běžet a bylo mi řečeno, že můžu," řekl konkrétně.

Otázkou, je co hrozí americkému týmu, který tak obelstil pořadatele Her. Ti z pochopitelných důvodů, jelikož o nemoci nevěděli, Lylese do závodu pustili a je také otázka, co si o tomto postupu nyní myslí Lylesovi soupeři, kteří se tak nevědomky ocitli v ohrožení. 

Samotná americká federace uvedla, že americký olympijský výbor při takových případech postupuje dle předpisů jak olympijských her, tak centra pro kontrolu nemocí. "Po důkladném lékařském vyšetření se Noah rozhodl závodit. Jeho rozhodnutí respektujeme a budeme jeho stav monitorovat," stojí nadále v jejím prohlášení.

Nyní je také otázkou, zda ho nemoc pustí do sprinterských štafet, kde se chce Lyles také ukázat. "Chci být otevřený a transparentní, nechám rozhodnutí na nich," řekl k tomu pouze americký atlet, který tak bude respektovat rozhodnutí federace.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Atletika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy