Centrum videorozhodčích v Česku? FAČR by ráda, kdyby fungovalo už na jaře

Mít centrum videorozhodčích, jehož úkolem by bylo posuzovat sporné momenty ze zápasů první fotbalové ligy, právě to je cíl a sen šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek. Ten by byl rád, kdyby takové centrum, které má třeba k dispozici Mezinárodní fotbalová federace FIFA, ale i ty nejlepší evropské soutěže, bylo v českém fotbale už na jaře příštího roku. Pokud by se ho zbudovat do té doby nestihlo, nejpozději od začátku příští sezóny 2024/25 by už fungovat mělo. 

Zbudováním takového centra by zmizela nynější praxe spočívající v tom, že videorozhodčí sídlí v přenosových vozech u jednotlivých stadionů. "Chceme mít VAR centrum – ne-li pro jarní část (nadcházející) sezony, tak nejpozději od sezony 2024/25. Vybírá se vhodná lokalita, protože FAČR na Strahově disponuje určitým pozemkovým a infrastrukturálním zázemím. Pakliže se ukáže, že lokalitou disponujeme, začne fáze dvě, to znamená posouzení technologických parametrů spojených s VARem," uvedl Fousek a pokračoval: "Teprve pak může nastat fáze tři a tou je nacenění a diskuze s Ligovou fotbalovou asociací (řídící první a druhou ligu), kdo to bude platit. Myslím si, že se všechno skutečně odehraje v horizontu týdnů. Pakliže by se ukázalo, že vhodným místem ve strahovském areálu, který je rozsáhlý, nedisponujeme, a víme už, že to nemůže být v nové přístavbě budovy Fotbalové asociace, budeme hledat alternativní řešení. Nebudeme čekat až do roku 2026." 

Na předsezónní tiskové konferenci se Fousek zastavil také nad fungováním komise rozhodčích od doby, kdy nastoupil do funkce šéfa českého fotbalu. Netají se tím, že s její prací je spokojen. "Primárně s tím, že na rozdíl od dob minulých se neobjevuje tendenčnost. Jasně to deklarují i kluby. Je to cíl, z něhož nemíníme slevit," nechal se slyšet Fousek, přičemž ho doplnil nový šéf rozhodcovské komise Libor Kovařík: "Taky vůbec nevidím tendenčnost a máme zprávy z klubů, že ji tam rovněž nevidí. To je z mého pohledu zásadní." 

Připomeňme, že Kovařík se dostal do čela komise po červnové nečekané rezignaci Radka Příhody. "Naším hlavním úkolem je rozvíjet a posouvat výkonnost rozhodčích, obzvlášť u nás, protože máme mladý tým. Na to klademe důraz. Zaměřujeme se na všechny aspekty rozhodování na hrací ploše. Na semináři jsme kladli velký důraz na pohyb. Zaměřili jsme se i na osobnost rozhodčího, chceme víc pracovat s jejich mentální stránkou. Chceme být konzistentnější v posuzování situací v pokutovém území i v posuzování surové hry. Máme pocit, že si někdy myslíte, že jsme spokojení, že přikrýváme chyby a řešíme jedině to, jestli to bylo dobře, nebo špatně. Není to tak, nikdy nebudeme spokojení. Je to opravdu nekončící proces. Dokud rozhodčí budou dělat chyby, nikdy nebudeme spokojení," podotýká dále Kovařík. 

Ten také prozradil, že úvod ligy nestihnou kvůli zranění dva hlavní sudí, a to Ondřej Berka s Miroslavem Zelinkou. Zároveň uvedl, že hned v prvním kole se představí nové rozhodcovské jméno s tím, že cílem je rozšířit dosavadní listiny sudích pro první ligu. "Chceme do ní přidat tři čtyři rozhodčí, kteří se v poslední sezoně dobře ukazovali ve druhé lize. Chceme jim dát šanci. Již v prvním kole bude nasazen na jedno z osmi utkání nováček (Daniel Vokoun na duel Karviná – Zlín). Chceme v tom pokračovat, abychom na konci sezony měli dostatečně široký okruh kandidátů na důležitá utkání," řekl Kovařík. 

Tento bývalý sudí, jenž má mandát v čele komise minimálně do roku 2025, by pak rád viděl v budoucnu více českých mužů s píšťalkou v mezinárodních soutěžích. "Velmi důležitá je pro nás i mezinárodní úroveň. Naším cílem je, abychom do budoucna vychovali rozhodčí schopné pískat top zápasy v soutěžích FIFA a UEFA," dodal na závěr Kovařík. 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy