Euro 2024: Divoký zápas pod rozbouřeným nebem zvládli Němci a přes Dány postoupili do čtvrtfinále

Domácí reprezentace bude nadále dělat radost svou účastí na fotbalovém Euru německým fanouškům. Po divokém osmifinále, které bylo poznamenáno nečekanou pětadvacetiminutovou pauzou kvůli bleskům s kroupami a vodopády deště, ale také častými vstupy videosystému VAR, který neuznal dva góly (po jednom na obou stranách), ale zase přisoudil Němcům penaltu po Andersenově ruce. Tu následně proměnil Havertz, po chybném rozhodnutí gólmana Schmeichela pak po úniku zvýšil na 2:0 Musiala a dvougólový náskok si už Němci dokázali pohlídat.

Hnáni dopředu početným publikem, jak je na rozlehlých hledištích v Dortmundu zvykem, se Němci snažili zakousnout do svého soupeře hned v úvodu utkání. Proto tak po čtyřech minutách hry dokázal Schlotterbeck svou hlavičkou již po několikátém rohovém kopu dostat míč do branky, gól ale nakonec nebyl uznán kvůli předešlému faulu ze strany Kimmicha. Právě Kimmich pak za chvíli zakončoval na zadní tyč, ale svůj faul díky Schmeichelovi neodčinil. Dánský gólman se následně ukázal i proti Havertzově střele z první. Běžela 24. minuta zápasu, když se poprvé Dánové dostali do příležitosti, v ní ale Maehle střílel jen těsně mimo. Po 35 minutách hry byl nucený anglický sudí Oliver poslat fotbalisty ze hřiště do kabin a přerušit utkání kvůli mohutné bouřce s kroupami.

Aktéři se na hrací plochu vrátili po 25 minutách a podobně jako úvod zápasu, tak i úvod části zápasu před regulérní poločasovou pauzou vyšla lépe Němcům. Nejprve Havertz hlavičkoval pouze do Schmeichela, následná Schlotterbeckova dorážka mířila jen do boční sítě. Přesto to mohli být Seveřané, kteří mohli ještě v první půli šokovat, kdyby dokázal brejk využít Höjlund.

 Dánům se přeci jenom podařilo vstřelit branku a to tři minuty po návratu z poločasové pauzy. Tehdy se po menším zmatku v německé obraně se míč po přiťuknutí od Delayneho nejlépe zorientoval Andersen, k němuž se míč odrazil a poslal ho za Neuerova záda. Následně ale dánská radost zhořkla, když gól nebyl uznán pro Delayneho ofsajd. V 53. minutě pak Andersen dopadl svůj smutný příběh, když tehdy zařídil pro Němce penaltu nešťastnou tečí rukou. Z puntíku se pak trefil Havertz, který překonal Schemiechela i přesto, že dánský gólman vystihl směr střely.

Velice aktivní Havertz se mohl postarat o navýšení skóre, kdyby ovšem svůj následný brejk dokázal zakončit daleko přesněji než neúspěšným přehozením Schmeichela. Nakonec se Němci dočkali druhé branky v 68. minutě, kdy Schlotterbeck svým dlouhým a vysokým balonem vyslal do úniku Musialu, který se tak vydal vstříc Schmeichelovi, který chybně nešel naproti míči, zůstal u branky a tak ho pak Musiala překonal, 2:0.

Postupem času to byli spíše Němci, kteří kontrolovali hru a Dány už k ničemu většímu nepouštěli. Navíc mohli vést i 3:0, kdyby ale Wirtzův gól platil. Vše zhatil totiž předešlý ofsajd, jak ukázal VAR. Když pak neskóroval ani Havertz, proti němuž se zaskvěl Schmeichel, mohla německá radost z postupu propuknout naplno.

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (29.6.2024):

Osmifinále (Dortmund):

Německo – Dánsko 2:0 (0:0)
Branky:
53. Havertz z pen., 68. Musiala. Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Nagelsmann (trenér), Wagner (asistent) – Andersen, Maehle, K. Hjulmand (trenér). Diváci: 61 612

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (81. Henrichs) – Kroos, Andrich (64. Can) – Sané (88. Anton), Gündogan (64. Füllkrug), Musiala (81. Wirtz) – Havertz. Trenér: Nagelsmann

Dánsko: Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen (81. Bruun Larsen) – Bah (81. Kristiansen), Delaney (69. Norgaard), Höjbjerg, Maehle – Skov Olsen (69. Y. Poulsen), Eriksen – Höjlund (81. Wind). Trenér: K. Hjulmand

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Francouzi a Belgičané nabídli dietní podívanou. Rozhodla nešťastná teč pět minut před koncem

Osmifinálový vzájemný zápas Francouzů a Belgičanů nenabídl žádný gólový, ba ani střelecký ohňostroj, čímž tak obě mužstva navázala na trápení ze skupin. Po většinu času první půle se jednalo o posouvání míče ze strany na stranu a od vápna k vápnu, ve druhé půli to byli spíše Francouzi, kteří čím dál více dostávali Belgičany pod tlak. Vše nakonec vyvrcholilo v 85. minutě nešťastně tečovanou střelou střídajícího Kola Muaniho.
Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Italové s bezzubým výkonem na Švýcary neměli a úřadující mistři Evropy po osmifinále končí

Švýcarsko celkem v klidu a s přehledem pokořilo Itálii v prvním osmifinále letošního fotbalového Eura v Německu 2:0 a i když trochu senzačně, tak přeci jen zaslouženě postoupilo do čtvrtfinále. Italové coby úřadující evropští šampioni si prakticky nevytvořili žádnou velkou příležitost a o jejich největší šanci se postaral svou tečí Schär, který hlavou namířil ve druhé půli míč na tyčku své vlastní branky. Jinak ale se o výkonu Itálie nedá říct nic, co by stálo za zmínku.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno před 47 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

před 50 minutami

před 59 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Francouzi a Belgičané nabídli dietní podívanou. Rozhodla nešťastná teč pět minut před koncem

Osmifinálový vzájemný zápas Francouzů a Belgičanů nenabídl žádný gólový, ba ani střelecký ohňostroj, čímž tak obě mužstva navázala na trápení ze skupin. Po většinu času první půle se jednalo o posouvání míče ze strany na stranu a od vápna k vápnu, ve druhé půli to byli spíše Francouzi, kteří čím dál více dostávali Belgičany pod tlak. Vše nakonec vyvrcholilo v 85. minutě nešťastně tečovanou střelou střídajícího Kola Muaniho.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Otevírací doba obchodů: Svátky v červenci jdou na ruku milovníkům nákupů

V Česku začal v pondělí o den kratší pracovní týden, protože v úvodu července jsou tradičně dva státní svátky. To v posledních letech znamená jediné. Každý si potřebuje osvěžit, zdali během nich bude v obchodech otevřeno.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy