Euro 2024: Němci udeřili z poslední akce a odvrátili porážku. Maďaři žijí po výhře nad Skotskem, ale bojí se o Vargu

Poslední dva zápasy měla v neděli večer na programu skupina A, byli tak v akci i domácí němečtí fotbalisté. Jejich fanoušci doufali, že svěřenci kouče Juliana Nagelsmanna s přehledem dokráčejí k triumfu ve skupině a s devíti body na kontě postoupí do osmifinále. Z prvního místa skupiny nakonec Němci postoupili, ale nadřeli se na to k překvapení svých fanoušků až dost. V zápase se Švýcarskem sice nejprve oni vstřelili branku, ale ta nebyla uznána kvůli faulu. Proto šli do vedení Švýcaři zásluhou Ndoyeho. Němci až v nastavení díky Füllkrugovi dokázali vyrovnat na 1:1 a získat bod. V nastavení vstřelil jediný gól utkání mezi Maďarskem a Skotskem Maďar Csoboth, který tak svůj tým nechal v naději na postup. Duel však poznamenala srážka gólmana Gunna s Barnabasem Vargou, který poté zůstal ležet bezvládně na hřišti.

I proto, že kouč Nagelsmann sáhl k stejné německé základní sestavě, věřili domácí příznivci, že dojdou celkem s přehledem jak k vítězství nad Švýcarskem, tak k prvnímu místu ve skupině A. Začátek duelu se Švýcary dával Němcům naději, že by mohl zápas jít podle plánu. Byli tehdy více na míči a jako první se rozhodl ohrozit švýcarskou svatyni z dálky Andrich a právě jeho rána ze 17. minuty nečekaně prošla až za Sommerova záda. Gól byl ale následně odvolán po konzultaci s videorozhodčím kvůli předešlému faulu. Na druhé straně hájil branku tradičně Neuer, pro nějž se jednalo již o 18. zápas v historii Eura, čímž tak stanovil nový rekord.

Dlouho německý brankář neměl co na práci, o to větší byl pro něj šok, který přišel ve 28. minutě. Tehdy předal Freuler do předbrankového prostoru nabíhajícímu Ndoyemu a ten se zblízka po střele z první nemýlil, 1:0. Mimochodem, pro Švýcary to bylo první zakončení mezi tři německé tyče v tomto zápase.

Od té doby na hřišti spíše tahali za delší konec provazu a za chvíli to tak klidně mohlo být už 2:0 pro Švýcary, kdyby opět Ndoye tentokrát svým křižným zakončením zpoza šestnáctky jen těsně minul německou branku. O zlepšení stavu jak zápasu, tak psychiky německých fotbalistů se snažil Rüdiger svou hlavičkou po rohovém kopu, ale neuspěl a tak se nemohli Němci divit, že je doprovázel do kabin pískot jejich příznivců.

Vyrovnat nepříznivý stav se domácí Němci snažili i po obrátce. Třeba v 50. minutě poslal Wirtz kolmou přihrávku na Musialu, který se vystřelil směrem ke gólmanovi Sommerovi, ale branka z toho nebyla. Postupem času se dostala švýcarská defenziva pod čím dál větší tlak, dlouho se ale nenašel adekvátní recept na její překonání. A proto tak klidně v 84. minutě mohl na druhé straně přidat druhý hřebík do německé rakve v tomto zápase přidat Vargas, ale ani jeho gól tehdy nemohl platit kvůli ofsajdu. Poté po rohu zakončoval Havertz, ale ten pokračoval v nepřesné střelbě.

Posunout Švýcary k jistotě výhry v tomto utkání mohl Xhaka, ale jeho dalekonosný pokus gólman Neuer vychytal. Až během čtyřminutového nastavení se našim západním sousedům podařilo vybojovat bod za remízu, jelikož Raumův centr zleva dokázal do branky uklidit nabíhající německý osvědčený žolík Füllkrug. Díky tomu tak Němci nakonec postupují z prvního místa a Švýcaři z druhého.

Utkání ve stínu těžkého zranění Vagy dotáhli Maďaři ke třem bodům díky trefě v poslední nastavené minutě

Pro Maďary to nebylo od úvodních minut v zápasu se Skotskem nic jednoduchého. Ostrované se tehdy pohybovali především na soupeřově polovině a nedali mu tak moc velkou šanci vydechnout. Jenže tento skotský tlak nevedl k žádné velké šanci, Skotové si přihrávali daleko od maďarské branky a tak se i pro Maďary naskytla příležitost k útoku. Do první z nich se dostal Bolla zásluhou brejku, do něhož se dostal a na jehož konci se rozhodl nebezpečně vystřelit z 25 metrů. Jednalo se tak o jediný střelecký pokus v první půlhodině hry.

Na další střelecký pokus se muselo počkat do 40. minuty, kdy Szoboszlai zahrával chytře přímý kop obloučkem, na který si naskočil Orbán, ovšem ten hlavičkoval jen nad břevno.

Že by se snad skotská střelba ve druhé půli nějak výrazně zlepšila, to se rozhodně říct nedá. V 54. minutě se Skotové konečně dočkali první střely, o kterou se postaral Adams, jenže ten vysoko přestřelil. Pak přišly chvíle hrůzy a návrat o tři roky zpátky. Po střetu s gólmanem Gunnem po přímém kopu se totiž na hřišti ocitl v bezvědomí Barnabas Varga a jeho maďarští spoluhráči i hned volali o pomoc lékaře. Do akce přišla i plachta, aby tak na celé ošetřování nebylo vidět. Dvakrát byla přinesena na hrací plochu nosítka, přičemž ve druhém případě se jednalo o dost laxní pomoc německých pořadatelů, vůči kterým byli Maďaři dost kritičtí a popoháněli je. Zafixován na nosítkách a zakryt plachtou byl Varga odvezen do stuttgartské nemocnice.

O to víc byli po zbytek zápasu Maďaři motivováni a hnáni za třemi body, které nutně potřebovali, aby si udrželi naději na postup. Schäfer a Szoboszlai ani jednou proti Gunnovi neuspěli. Pak ale přišly chvíle střídajícího Csobotha. Ten sice nejprve trefil tyč, na konce dlouhého desetiminutového nastavení ale po rychlé protiakci veledůležitou branku vstřelil a postaral se tak o výbuch maďarské radosti.

Při oslavách nejen tohoto gólu, ale i celého vítězství v zápase pak maďarští hráči vytáhli dresy Vargy, kterému tak tento triumf nad Skotskem věnovali. 

Konečný výsledek zápasů fotbalového Eura v Německu (23.6.2024):

SKUPINA A (Frankfurt):

Švýcarsko - Německo 1:1 (1:0)
Branky:
28. Ndoye - 90.+2 Füllkrug. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Ndoye, Xhaka, Widmer - Tah. Diváci: 47.000

Švýcarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer, Xhaka, Freuler, Aebischer - Ndoye (65. Amdouni), Rieder (65. Vargas) - Embolo (65. Duah). Trenér: Yakin

Německo: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah (61. Schlotterbeck), Mittelstädt (61. Raum) - Andrich (65. Beier), Kroos - Musiala (76. Füllkrug), Gündogan, Wirtz (76. Sané) - Havertz. Trenér: Nagelsmann¨

SKUPINA A (Stuttgart):

Skotsko – Maďarsko 0:1 (0:0)
Branka:
90.+10 Csoboth. Rozhodčí: Tello – Chade, Brailovsky (všichni Arg.) – Hernández (video, Šp.). ŽK: McTominay – Styles, Orbán, Schäfer, Kleinheisler (náhradník), Csoboth. Diváci: 51.000

Skotsko: Gunn – Ralston (83. McLean), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (89. Morgan) – McGinn (76. Armstrong), Gilmour (83. Christie), McGregor, McTominay – Adams (76. Shankland). Trenér: Clarke

Maďarsko: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai (74. Szalai) – Bolla (86. Csoboth), Styles (61. Á.Nagy), Schäfer, Kerkez (86. Z. Nagy) – Sallai, Varga (74. Ádám), Szoboszlai. Trenér: Rossi

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.
SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Předpověď počasí na víkend: Neděle bude slunečnější, ale chladnější

Začíná svatováclavský víkend, který do Česka přinese ochlazení. Dnes ještě mohou maximální teploty místy atakovat dvacítku, v neděli už bude o několik stupňů méně, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy