Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

Pokud se snad o někom dá říct, kdo byl hvězdou úvodních minut, byl to belgický talentovaný rychlonožka Doku. Ten se nejprve ukázal, jak rychle umí běhat a nevadí přitom ani to, že je několikrát napadán. Takto se dostal od poloviny hřiště až do šestnáctky, poté předal míč De Bruynemu a od něj se kulatý nesmysl dostal k Lukakovi a ten z bezprostřední blízkosti pálil přímo do gólmana Dúbravky. Když běžela sedmá minuta, Doku se připomněl ještě jednou, ovšem tak, jak si nepředstavoval. Hrubicí při rozehrávání po autovém vhazování u vlastního rohového praporku, po které se k balonu dostal nejprve Kucka, který ještě gólmana Casteelse nepřekonal, z následné dorážky z úhlu pak Schranz už ano, 1:0.

Šokující začátek pro Belgičany, kteří se pomalu dostávali do tempa zápasu. Postupem času se ale dostávali i oni do šancí, v jedné z nich byl třeba Trossard, který však nedokázal využít chyby Dúbravky a opuštěné slovenské klece, kterou nakonec přestřelil. Šance nadále měli i Slováci, po Kuckově centru to z voleje zkoušel Haraslín, brankář Casteels jej ale vyrazil. Před pauzou se ocitl Lukaku mezi slovenskými stopery, následné obhození gólmana se mu vlivem špatného doteku nepodařilo. A takových věcí, které Belgičany srážely, bylo v tomto duelu víc.

A to i přesto, že ve druhém poločase předváděli lepší výkon. Dokonce se dočkali i dvou gólů, ale ani jeden z nich nebyl uznán. Oba vstřelil Lukaku, ale první nebyl uznán kvůli jeho ofsajdu, druhý pak kvůli hraní rukou od spoluhráče Opendy. Když k tomu přičteme obrovskou příležitost Bakayoka, který mířil takřka do odkryté branky, a Dúbravka už byl překonán. Na brankové čáře však při obětavém zákroku Slovensko zachránil Hancko. To všechno Belgičany dokonale zdeptalo a dobývání slovenské branky bylo tak čím dál marnější. Slováci se nakonec senzační výhry dočkali.    

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (17.6.2024):

SKUPINA E (Frankfurt):

Belgie - Slovensko 0:1 (0:1)
Branka:
7. Schranz. Rozhodčí: Meler - Eyisoy, Ersoy (všichni Tur.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Mangala, Tielemans, Lukebakio - Schranz. Diváci: 45.181

Belgie: Casteels - Castagne, Faes, Debast, Carrasco (84. Openda) - Mangala (58. Bakayoko), Onana - Trossard (74. Tielemans), De Bruyne, Doku (84. Lukebakio) - Lukaku. Trenér: Tedesco

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (90.+4 Obert) - Schranz (81. Ďuriš), Boženík (69. Strelec), Haraslín (69. Suslov). Trenér: Calzona

Související

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 
sport

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 2 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vyšetřování smrti Matthewa Perryho míří ke konci. Mohou padnout obvinění

Případ smrti slavného herce Matthewa Perryho se po mnoha měsících snad blíží k rozuzlení. Podle informací zahraničních médií brzy skončí vyšetřování, přičemž není vyloučeno, že padnou obvinění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy