LOH 2024: Moderní pětibojařka Hlaváčková uzavřela první desítku. Vyhrála Maďarka Gulyásová

Poslední členkou české výpravy, která se v Paříži pod pěti kruhy představila v akci, byla teprve osmnáctiletá moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková, která se zúčastnila nedělního finále, kam se dokázala kvalifikovat. Při své olympijské premiéře zaznamenala velice slušný výsledek, když nakonec uzavřela první desítku. Po závěrečném běhu se střelbou si pak pro zlato doběhla Maďarka Michelle Gulyásová následovaná domácí Francouzkou Élodie Clouvelováou a třetí Korejkou Song Sung-min.

Že by mohla Hlaváčková cílit přinejmenším na první desítku, tomu nasvědčoval fakt, že česká sportovkyně v kvalifikaci skončila šestá a celkem jasně tak postoupila s dalšími osmi soupeřkami ze své skupiny do finále. Pomohl jí především šerm v rámci kvalifikace, který se závodnicím započítával do celkového počtu bodů. Konkrétně v něm dokázala získat hned 205 bodů.

Právě tento fakt ji řadil na 15. příčku v rámci osmnáctičlenného finálového startovního pole. Finálová část moderního pětiboje odstartovala parkurem, v němž shodila s koněm, kterého si vylosovala, pouze jednu překážku a tím si tak ke svému dosavadnímu skóre připsala dalších 293 bodů a posunula se na 13. místo.

Následovalo bonusové kolo šermu, v němž dokázala porazit Litevku Gintere Venckauskaitéovou i Švýcarku Annu Jurtovou a díky tomu si vybojovala čtyřsekundový náskok do plavecké části a hlavně se posunula na 12. pozici.

Co se týče plavby, v ní se představila ve druhé rozplavbě, ve které v souboji s dalšími pěti soupeřkami skočila čtvrtá a získala tak dalších 269 bodů. Proto tak šla do závěrečného běhu  se střelbou jako čtrnáctá. Protože se ji i přes střelecké potíže nakonec podařilo doběhnout jako šesté v pořadí a celkově to tak svěřenkyni olympijského vítěze z Londýna Davida Svobody posunulo na konečné celkové desáté místo.

Od zisku cenného kovu českou reprezentantku nakonec dělilo pouhých 38 sekund. Co se pak týče vítězné Gulyásové z Maďarska, ta zaznamenala nový světový rekord díky zisku 1461 bodů. Finálového závodu se pak nemohla zúčastnit Britka Kate Frenchová kvůli nemoci.

Kvůli bičování neposlušných koní pak na příští olympiádě v Los Angeles nebude už parkúr součástí moderního pětiboje a k nevoli většiny závodnic se nahradí překážkovým během.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži olympiáda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Demokracie ve světě upadá. Napadané jsou samotné volební procesy, zní ze zprávy

Globální pokles volební účasti a narůstající zpochybňování volebních výsledků ohrožují důvěryhodnost demokracie. Podle nového reportu volební účast klesla za posledních 15 let o deset procent a téměř polovina světových demokracií čelí zhoršování klíčových ukazatelů. Nejvíce napadané jsou přitom samotné volební procesy, včetně sčítání hlasů. Dále rostou rizika, jako je polarizace či autoritářství, která zasahují demokracie na celém světě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformace, fake news, ilustrační foto

Za hranicí absurdity. Dezinformátoři už zneužili i povodně

Antisystémový a dezinformační obsah během povodní škodí práci záchranářů a hasičů. Šiřitelé konspiračních teorií, nepravdivých a zavádějících informací využili strachu napříč českými občany, aby opět zaseli nenávist vůči vládě a státním institucím.

včera

včera

včera

Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

včera

Česko má to nejhorší za sebou. Povodně ale ještě neskončily

Česko má z hlediska srážek již to nejhorší za sebou, přesto povodňová situace potrvá ještě několik dní. Po zasedání Ústřední povodňové komise to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle něj Morava na hranici s Českou republikou doteče během úterý.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy