Majitel Vítkovic a zároveň šéf APK Pavlík mluví o zkorumpovaných rozhodčích. Šel je zkritizovat k jejich kabině

V českém sportovním prostředí se v posledních dnech rozmohl takový nešvar, jak by možná řekl klasik. Zatímco o posledním fotbalovém ligovém víkendu navštívil o poločase duelu Sparty s Brnem sparťanský majitel Daniel Křetínský, aby si nechal od sudích vysvětlit některé jejich výroky, ve čtvrtek si to za rozhodčími namířil další sportovní funkcionář, tentokrát se jednalo o majitele hokejových Vítkovic, jenž je však zároveň i předsedou Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH), Aleše Pavlíka. Ten se totiž plný emocí po druhém semifinále mezi Vítkovicemi a Hradcem Králové vydal ke kabině rozhodčích, kde na ně hlasitě řval mimo jiné, že jsou zkorumpovaní. Jeho výlevům se tak bude zabývat disciplinární komise. 

Na úvod připomeňme, že emoce po tomto utkání vzplanuly poté, co dvojice sudích Oldřich Hejduk-Jiří Ondráček u videa rozlousknout hned tři gólové situace, přičemž všechny tři nakonec uznaly a to i včetně rozhodujícího hradeckého gólu v prodloužení na 3:2, kdy se puk za záda gólmana Aleše Stezky dostal od brusle dojíždějícího a zároveň brzdícího Patrika Miškáře. 

Právě tento moment rozlítil vítkovického majitele vítkovického klubu Pavlíka na tolik, že svůj názor na sudí jim musel říct z plných plic. Oficiální prohlášení v den zápasu klub ještě nepodal, vzhledem k tomu, že by za to podle pravidel hrozila klubu pokuta. Zklamaní z výkonu sudích, kteří ale podle šéfa komise rozhodčích Vladimíra Pešiny rozhodli ve všech inkriminovaných situací správně, byli po zápase i někteří hráči Vítkovic, stejně jako trenér Miloš Holaň. "Nic na to neřeknu, nechci na to odpovídat. Nechci přijít o peníze," nechal se slyšet po zápase například rozladěný kapitán Vítkovic Dominik Lakatoš. Kouč Holaň ho následně doplnil: "Ze zápasu jsem frustrovaný. Z čeho? No comment.“ 

Až dvě hodiny po konci zápasu se Vítkovice rozhodly podat první oficiální vyjádření k zápasu a výkonu rozhodčích. Vedení klubu je totiž přesvědčeno, že dvě branky Hradce Králové neměly být uznány (nejprve kvůli kontaktu Oliviera Okularia s Alešem Stezkou, jenž tak kvůli tomu nemohl zakročit, a pak kvůli vstřelení branky bruslí)a že byl tak proto tento středeční duel hrubě ovlivněn. "Máme skvělý, velmi silný tým, který má v sobě velkou víru a touhu vyhrávat. Nyní víme, že nebojujeme jen proti Hradci, ale tato skutečnost nás ještě více motivuje a jsem přesvědčen, že naše vítkovické srdce ještě tuto sérii velmi zdramatizuje, a nakonec bude pro nás úspěšná," uvedl majitel Vítkovic Aleš Pavlík ve vyjádření pro deník Sport. "Klub vyjadřuje důrazný veřejný nesouhlas s tím, jakým způsobem byl ze strany rozhodčích Oldřicha Hejduka, Jiřího Ondráčka, Jiřího Svobody a Daniela Hynka druhý zápas veden," stálo pak v oficiálním klubovém prohlášení. 

"Obě situace (druhý gól Hradce a gól Hradce v prodloužení) rozhodčí delší čas zkoumali prostřednictvím videorozboru a obě situace posoudili jako platné góly, což je absolutně neakceptovatelné. Tato rozhodnutí ovlivnila výsledek druhého zápasu a mohou mít klíčovou roli v celkovém průběhu semifinálové série," stálo dále v prohlášení, v němž zároveň představitelé Vítkovic uvedli, že podnět ke komisi rozhodčích podávat nebudou, jelikož jim to přijde zbytečné. 

S tímto vyjádřením k výkonům sudích však nesouhlasí jak ředitel extraligy Martin Loukota, tak ani šéf komise rozhodčích Vladimír Pešina. "Obě situace zkoumané brankovým videorozhodčím, které Vítkovice rozporují, byly velmi složité, avšak dle výkladu pravidel ledního hokeje správně posouzené," brání sudí pro změnu zmiňovaný Loukota. Pešina ho doplňuje: "Jak gól na 2:2, tak rozhodující branka v prodloužení měly platit." 

K oběma momentům pak dodala výklad pravidel Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH), jejím předsedou je paradoxně právě majitel Vítkovic Aleš Pavlík. Z těchto výkladů pravidel vyplývá, že ani při druhém hradeckém gólu, kdy mezi Okulariem a Stezkou nedošlo „k významnému kontaktu, jenž navíc nebyl úmyslný nebo záměrný," a ani při rozhodujícím gólu v prodloužení, kdy nešlo o zjevné kopnutí do kotouče, tak nešlo o jejich porušení. 

Právě proto je podle Loukoty nemístné chování ze strany šéfa APK LH Aleše Pavlíka. "Přestože se to pokusím řešit hlavně interní cestou, považuji s ohledem na platné řády soutěže za logické, že se chováním Aleše Pavlíka bude zabývat Disciplinární komise ELH v součinnosti se mnou jako ředitelem," řekl k tomu Loukota. Jako problematické vidí výlevy směrem k rozhodčím ze strany Aleše Pavlíka i viceprezident APK LH Prokop Beneš. "Nelíbí se mi to. Věřím, že se vše stalo v emocích, že není vážně míněná, protože Aleše znám a vím, jak věci prožívá," vracel se Beneš k výroku o zkorumpovaných sudích a pokračoval: "Na druhou stranu, extraliga má být výstavní skříní českého hokeje a tohle chování je za hranicí, kterou by bylo možné tolerovat." 

Podle Voráčka měl Pavlík vyhrožovat Smoleňákovi koncem kariéry. Klub to popírá 

Svůj pohled na věc přidal také třetí nejproduktivnější hráč v historii kanadsko-americké NHL a bývalý český reprezentant Jakub Voráček. Podle jeho slov měl taktéž majitel vítkovického klubu Pavlík křičet na hráče hradeckých Radka Smoleňáka, že mu ukončí kariéru. „Je smutné, že prezident APK po zápase řve na Radka Smoleňáka (kapitán Hradce), že mu ukončí kariéru," napsal na svém twitterovém účtu na základě své debaty s jednotlivými účastníky zápasu. 

Podle Voráčka pak sudí ve všech sporných případech rozhodli správně. „Na to, jak jsem na ně přísnej, tak si myslím, že dobře posouzeno," uvedl Voráček a ke gólu v prodloužení dodává: „Hráč jde nohou do brzdy, když trefí kotouč. V té rychlosti dorazit a ještě nastavit nohu je nereálný. Úhel brusle se nezměnil po kontaktu s kotoučem. Podle mě štěstí. On si všiml toho puku, až když se mu odrazil od brusle (viz reakce hlavy)." 

S Voráčkovým vyjádřením ohledně údajných slov Pavlíka směrem ke Smoleňákovi však vítkovický klub nesouhlasí a reagoval na něj svým třetím oficiálním prohlášením v krátké době za sebou. „Je pravdou, že po skončení utkání došlo mezi majitelem klubu HC Vítkovice Ridera Alešem Pavlíkem před kabinou rozhodčích k ostré výměně názorů s předsedou komise rozhodčích Vladimírem Pešinou. Je také pravdou, že následně se diskuze zúčastnil i kapitán Mountfield HK Radek Smoleňák a došlo i k výměně názorů mezi Pavlíkem a Smoleňákem, ve kterém došlo i na výrazy tvrdšího rázu. Nicméně není pravdou a je na to hned několik svědků, že by Aleš Pavlík vyhrožoval Radku Smoleňákovi ukončením kariéry,“ stojí v prohlášení sepsaném jak Alešem Pavlíkem, tak i sportovním ředitelem Romanem Šimíčkem a manažerem klubu Patrikem Rimmelem. 

Ti navíc Voráčkův tweet označili za „lživý“. „Je smutné a do určité míry také nepochopitelné, že tuto lživou informaci zveřejní uznávaný hokejista Jakub Voráček, který ale fyzicky zápasu a tedy ani incidentu přítomen nebyl," dodali v prohlášení. 

I samotný kapitán hradeckých Radek Smoleňák se k emocím po zápase vyjádřil. Já se nedivím, že nadávají, oba zápasy byly takové, jaké byly. Opravdu bitva. Prohrát dvakrát v prodloužení by mě taky sra.... Chápu je. Na druhou stranu, čím více vidíme jejich frustraci, o to víc máme radost." 

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Aleš Pavlík

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy