MotoGP je zpět. Fiala vyjednal návrat do Brna po pěti letech

MotoGP se vrací do Brna po pěti letech. Premiér Fiala oznámil, že závody se příští rok uskuteční díky podpoře státu a spolupráci s promotérem, Autoklubem ČR, Jihomoravským krajem a městem Brno.

Organizaci MotoGP™ v Brně převezme Autoklub, přičemž významnou část financí poskytnou soukromé subjekty. Jihomoravský kraj a město Brno také přispějí. Premiér Fiala zdůraznil, že závody mají nejen ekonomický, ale i kulturní přínos a velkou tradici.

Město, které hostilo více než 50 Grand Prix od roku 1965, opět přivítá světový šampionát na své ikonické trati. Píše web organizátora světového šampionátu. 

Premiér Petr Fiala zdůraznil historický význam motocyklových závodů na brněnském Masarykově okruhu, které se konají již od 50. let minulého století. "MotoGP™ je prestižní celosvětová událost, která přivádí do České republiky, zejména na jižní Moravu, desetitisíce návštěvníků," uvedl Fiala. Podle něj je obzvlášť potěšující, že se po pětileté pauze vrátí závody MotoGP™ do Brna, čímž se pokračuje v bohaté tradici tohoto významného sportovního podniku.

Carmelo Ezpeleta, generální ředitel společnosti Dorna Sports, vyjádřil nadšení z návratu MotoGP™ do Brna: „Jsme potěšeni, že můžeme oznámit náš návrat do Brna. Je to klasika s fantastickým uspořádáním, která ve své dlouhé historii v MotoGP představila opravdu nezapomenutelné okamžiky.“ Ezpeleta zdůraznil, že plánují přidat nové prvky, jako je Tissot Sprint, který nabídne fanouškům ještě větší zážitek: „Jsme opravdu nadšeni, že se vrátíme a představíme více, s Tissot Sprint každý víkend a ještě více, aby si fanoušci užili na místě, aby se dostali blíže ke svým hrdinům než kdy jindy.“ Podle něj Brno již mnohokrát ukázalo svou vášeň pro MotoGP a je rád, že mohou tuto vášeň znovu probudit: „Tolikrát jsme viděli zdejší svahy plné vášně pro náš sport – když to byla při mnoha příležitostech nejlépe navštěvovaná Velká cena roku – a jsme velmi rádi, že můžeme MotoGP vrátit našim fanouškům v Česku.“

Diskuse o návratu MotoGP™ do Česka mohou mít souvislost se změnou vlastníka brněnského okruhu. V březnu minulého roku odkoupil areál podnikatel Karel Hubáček prostřednictvím své firmy Shakai. Před tímto převodem vlastnil okruh Karel Abraham starší, jehož syn, Karel Abraham mladší, závodil v MotoGP™ až do roku 2019.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP Jihomoravský kraj Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

včera

včera

Upíra z Feratu natočil legendární Juraj Herz.

České a slovenské filmy utržené ze řetězu. Připravte se s naším výběrem na studentský festival

V pátek 14. a sobotu 15. října proběhne festival Zlatý Voči pořádaný studenty filmové vědy z Univerzity Karlovy, který jako jeden z mála na světě prezentuje experimentální tvorbu pocházející výhradně od studentů teorie audiovize. Letošní zastřešující téma je Hyper. Čili extravagantní, adrenalinem nadupané, ale i exploatační filmy. U této příležitosti jsme sestavili výběr českých a slovenských filmů, které tuto široce pojatou kategorii mohou vystihovat, ať už pozitivně, či negativně.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Praha

Povodně budou zítra hrozit jen na malých tocích, tvrdí Hladík. Praze se zřejmě vyhnou úplně

Dnes v noci a v sobotu hrozí povodně zejména na menších tocích, jak uvedl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) po dnešním jednání Ústřední povodňové komise. Povodňové orgány obcí mají již dnes v noci začít s fyzickými hlídkami. Vltava v Praze by měla kulminovat v noci ze soboty na neděli. Očekává se, že hladina vzroste o 60 až 80 centimetrů, přičemž průtok by neměl výrazně překročit druhý povodňový stupeň, což je 1000 metrů krychlových za sekundu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zaplavená auta

Počasí se zhoršuje i Rakousko. K povodním se může přidat orkán

Trvalé deště v Rakousku výrazně komplikují dopravu v zemi. Rakouské železnice (ÖBB) v pátek oznámily, že silné sněžení a sesuvy půdy přerušily vlakové spojení na dvou tratích v Salcbursku, informuje agentura APA. Dopravní problémy se týkají i silniční sítě, kde déšť, sníh a popadané stromy způsobují zpoždění a uzavírky, varovala automobilová organizace ÖAMTC. 

včera

Hasiči

Hasiči na Jižní Moravě začali s evakuací

V pátek jihomoravští hasiči evakuovali přes 100 studentů spolu s jejich vedoucími z chatové oblasti Biskoupky u Brna kvůli hrozícím povodním způsobeným silnými dešti. Informovali o tom na sociální síti X.

včera

včera

Petr Fiala

Čekejme to nejhorší. V pohotovosti je sto tisíc hasičů

V Česku má intenzivně pršet až do pondělní noci. Odborníci varují, že by za určitých okolností mohlo dojít k opakování povodňových situací z let 1997 a 2002. Premiér Petr Fiala proto svolal Ústřední krizový štáb, který se v pátek ráno sešel na ministerstvu vnitra za přítomnosti šéfa resortu Víta Rakušana.

včera

včera

Musk označil australskou vládu za fašisty

Technologický magnát Elon Musk přirovnal australskou vládu k "fašistům" kvůli navrhované legislativě, která má ukládat pokuty společnostem vlastnícím sociální média, pokud nezastaví šíření dezinformací. Uvedl to server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy