Návrat po zranění jako z říše snů. Adamczyková se v Bakuriani stala mistryní světa

Po dlouhodobém zranění se Eva Adamczyková představila ve středu už v plné polní na mistrovství světa v gruzínském Bakuriani. A návrat na tuto vrcholnou akci byl přímo snový. Zvládla totiž vyhrát všechny jízdy včetně té finálové a stala se mistryní světa, čímž navázala na titul z roku 2019. 

Eva Adamczyková se představila v předešlých dnech vše směřovala původně k tomuto čtvrtku a pátku, kdy se měla jet kvalifikace a finálový závod. Vše se ale nakonec přesunulo na středu, ale česká reprezentantka s tím očividně neměla žádnou potíž. 

Adamczyková se nejprve ve středu ukázala v osmifinálové jízdě, kterou zvládla s přehledem, stejně tak pak ovládla i následné čtvrtfinále. Vyhrála i semifinálovou jízdu, ve které se poprvé střetla s úřadující olympijskou šampionkou Lindsey Jacobellisovou. 

Ve finále to byla Eva Adamczyková, jak ji vždy známe. Využila hned první zatáčky, kdy se tak dostala do vedení, které si udržela až do konce, navíc ještě svůj náskok před ostatními navyšovala. Druhá nakonec skončila Josie Baffová z Austrálie, třetí pak Jacobellisová z USA. 

Trojnásobná medailistka z MS a olympijská šampionka z roku 2014 byla v rámci Světového poháru po návratu nejlépe vždy čtvrtá a sama proto nečekala, že na MS z toho bude hned zlato. "Musela jsem vyhrát, protože jsem změnila příjmení a Eva Adamczyková ještě zlato nemá," řekla po závodě s humorem. "Snažila jsem se užít si to a jet co nejrychleji. Dávala jsem do toho všechno, protože je to vyrovnanější než před čtyřmi lety. Jsem maximálně šťastná." 

Do Gruzie pak rodačka z Vrchlabí rozhodně necestovala s tím, že by z toho měla být medaile, navíc k tomu všemu zlatá. "Na podzim jsem nemohla skoro jezdit a vůbec jsem si nemyslela, že by tahle sezona mohla takhle dopadnout. V tréninkách se mi jezdilo dobře na všech svěťácích, ale výsledky moc nebyly. Potřebovala jsem si asi na to počkat. Mluvila jsem i s (fyzioterapeutem) Pavlem Kolářem na podzim a on říkal, že to chce čas. A chtělo to čas a já jsem šťastná, že to takhle dopadlo. Fakt jsem se bála, že se mi bude jezdit celou sezonu blbě nebo vůbec. Lepší jsem si to nemohla přát," zakončila šťastná Adamczyková, dříve Samková. 

Závodů se v Bakuriani zúčastnili i další Češi Vendula Hopjáková, Radek Houser a Jan Kubičík. Všichni tři ale ve svých závodech skončili hned v úvodním kole. Žerava s Chourou vypadli až v osmifinále. 

MS ve snowboardcrossu v Bakuriani (Gruzie): 

Muži: 1. Dusek (Rak.), 2. Nörl (Něm.), 3. Visintin (It.), 4. Hämmerle (Rak.), ...25. Žerava a Choura vyřazeni v osmifinále, 33. Houser a Kubičík (všichni ČR) vyřazeni v 1. kole. 

Ženy: 1. Adamczyková (ČR), 2. Baffová (Austr.), 3. Jacobellisová (USA), 4. Petitová Lenoirová (Fr.), ...17. Hopjáková (ČR) vyřazena v osmifinále 

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Eva Samková

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková pokračovala v Cortině ve stříbrných žních

V sobotu si snowboadcrossařka zase vyzkoušela, jaké to je vystoupat na stupínek určený pro stříbrnou závodnici. Jen sedmnáct setin zaostala ve finálové jízdě v italské Cortině d’Ampezzo za Britkou Charlotte Bankesovou a navázala tak tedy na své stříbro z předešlého podniku v Sierra Nevadě. Třetí skončila Italka Michela Moioliová.

Více souvisejících

Eva Samková (snowboardistka) snowboardcross Snowboarding

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 35 minutami

před 35 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy