Po zlatém finále mixu nebylo nouze o humor. Zahraniční média řešila přátelství i partnerství

Radost z prvního zlata pro českou olympijskou výpravu v Paříži byla samozřejmě na pozápasové tiskové konferenci znatelná. Po takovém úspěchu s úsměvem přejdete jindy možná nevhodné dotazy. Třeba na životní partnerství mezi Kateřinou Siniakovou a Tomášem Macháčem. Ti se, jak známo, po třech letech vztahu rozešli těsně před olympiádou, kterou nakonec spolu bok po boku vyhráli. "My jsme až takoví profíci, že jsme se rozhodli rozejít, abychom se soustředili na medaili. A uvidíme, co bude potom," nechal se slyšet v odpovědi jednomu ze zahraničních novinářů Macháč. 

Zahraniční novináři si pochopitelně všimli vítězného polibku po zápase a začalo jim tak v hlavě šrotovat, zda za tím není něco víc. "To nemusíte vědět, je to osobní věc. Jsme rádi, když jste zmatení," uvedla Siniaková, kterou Macháč doplnil slovy: "To je top secret." 

Nejen polibek vyvolal spoustu otázek, ale i jejich vzájemná spolupráce a sehranost během jednotlivých zápasů, která fungovala. Tenisté však dodali k tomu daleko prozaičtější vysvětlení. A to, že nemusela svému parťákovi Siniaková nikterak v ničem radit a že se navzájem podporovali. "Nedávám rady, protože Tomáš je úžasný hráč. Nepotřebuje rady, ale v deblu jsme si pomohli navzájem a to je nejdůležitější. V týmu jste dva, takže je vždycky dobře, když si pomáháte, komunikujete. Pak budete hrát dobře, když se takhle podpoříte," uvedla Siniaková. Macháč pak upozornil, že nebláznili, když se něco nevedlo. "Mám štěstí, že si ty stavy tolik neuvědomuju. Necítil jsem se vůbec nervózně. Soustředil jsem se jen na to, jak ten míček vyhrát. Na konci jsme hráli úžasně, samé vítězné míče," řekl. 

Rodačka z Hradce Králové je navíc známou deblovou specialistkou, která je schopná vyhrát po boku kohokoliv. Úplně původně v ženské čtyřhře tvořila pár se Storm Hunterovou, kvůli jejímu zranění však během sezóny hrála s Coco Gauffovou nebo s další Američankou Taylor Tonwsendovou. Právě s ní mimochodem ovládla nedávný Wimbledon a od Townsendové se dozvěděla, že právě ona je klíčem k úspěchu ve čtyřhře. Nyní to poznal i Macháč. "Dokázala jsem, že dokážu hrát a vyhrát s kýmkoliv, na což jsem fakt pyšná. Věřím, že umím dobře volej, nebojím se, baví mě to. To je asi recept," komentovala své úspěchy ve čtyřhrách. Není divu, že Macháč považuje Siniakovou za jednu z nejlepších deblistek na světě. "Rozhodně si to myslím, proto jsem si ji vybral. V tomhle jsem fakt lišák," řekl k tomu s úsměvem. 

Pro Macháče je samozřejmě zisk zlaté olympijském medaile splněným snem. A nemusí zůstat jen u ní, neboť společně s Adamem Pavláskem si zahraje v sobotu o bronz v mužské čtyřhře. "Nenapadlo mě, že bych mohl dosáhnout něčeho takového, hlava mi to zatím nebere. Je to pro mě speciální. Tohle se nedá zopakovat, není to pro mě běžné. Užiju si to a doufám, že s Adamem to ještě dotáhneme a že si bronz taky vybojujeme," věří rodák z Berouna. 

Na přetřes přišlo při tiskové konferenci i na jeho přátelství s čínským soupeřem z finále Čangem Č´-čenem. "Je mi ho fakt líto, vím, jak rád reprezentuje svou zemi, jak rád by vyhrál zlato. V tomhle mě to trochu mrzí, zároveň jsem ale šťastný, že jsem vyhrál zlato. Přeju mu jen to nejlepší, těším se na další společné debly, ne singly," řekl k tomu Macháč a na otázku, zda přátelství mezi oběma těmito páry, které se střetly ve finále, nadále trvá, Siniaková s humorem sobě vlastním pouze uvedla: "Skončilo." 

Související

Kateřina Siniaková

LOH 2024: Česko má první zlato. Siniaková s Macháčem došli až po super tie-breaku k nejcennějšímu kovu

Celý týden čekali čeští sportovní fanoušci na první medaile z letošních Letních olympijských her v Paříži a konečně se dočkali. Nejprve se o senzační bronz postaral tým českých kordistů, aby pak za pár hodin na to zlato získal tenisový smíšený pár Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč. Ti se stali olympijskými medailisty poté, co po hodině a osmnácti minutách hry porazili ve finále čínský pár Čang Č'-čen, Wang Sin-jü 6:2, 5:7, 10:8. 
Kateřina Siniaková

LOH 2024: Češi mají jistotu první medaile. Siniaková s Macháčem si zahrají finále tenisového mixu

Kdo jiný než čeští tenisté by měl ukončit české čekání na medaili v rámci Letních olympijských her v Paříži. Stalo se tak poté, co pár Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč dokázal postoupit do finále turnaje smíšené čtyřhry po výhře dvakrát 6:3 nad kanadským párem Gabriela Dabrowská-Felix Auger-Aliassime. Do semifinále během čtvrtka dokázal v ženské čtyřhře postoupit český pár Karolína Muchová-Linda Nosková, o bronz si pak zahrají v mužské čtyřhře Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem.

Více souvisejících

Kateřina Siniaková (tenistka) letní olympijské hry 2024 v Paříži

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy