Průlom v českém fotbale. Jankto se jako první hráč přiznal k homosexualitě

Český fotbalový reprezentant Jakub Jankto se začátkem týdne rozhodl, že půjde na veřejnost se svým osobním tajemstvím. Ve videu na svém twitterovém účtu se přiznal k tomu, že je homosexuál a učinil tak jako první český fotbalista. "Chci žít svůj život svobodně. Beze strachu. Bez předsudků. Bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál a dál už se nechci skrývat," uvedl hráč nastupující aktuálně za pražskou Spartu, kde je na hostování ze španělského Getafe. 

A nejen, že je Jankto prvním českým fotbalistou, jenž se odhodlal k tomuto kroku, ale také jedním z prvních fotbalistů na světě, kteří tak učinili. "Jakub před časem otevřeně promluvil o své sexuální orientaci s vedením klubu, trenérem i spoluhráči. Vše ostatní se týká jeho osobního života. Žádné další komentáře. Žádné další otázky. Máš naši podporu. Žij svůj život," vyjádřila se k Janktově prohlášení pražská Sparta. 

Pochopení našel český reprezentant i u svého druhého zaměstnavatele - španělského Getafe. "Velký respekt a bezvýhradná podpora našemu fotbalistovi Jakubu Janktovi," napsal k tomu konkrétně, přičemž k tomu dodala samotná starostka města Getafe Sara Hernándezová.  „Od Getafe a od fanoušků Azulony jsme velmi hrdí na tento důležitý krok ve vašem životě. Bezpochyby budete příkladem pro mnoho chlapců a dívek, kteří milují sport a i díky vám se nebudou muset skrývat ani oni." 

Respekt si Jankto zasloužil i od evropských velkoklubů FC Barcelona, Arsenal, Chelsea, Juventus, Atlético Madrid či AC Milán. Vyjádřila se i Evropská fotbalová unie UEFA a Mezinárodní fotbalová federace FIFA. Ta to však od veřejnosti schytala, jelikož nedávno pořádala mistrovství světa ve fotbale v Kataru, v zemi, kde je homosexualita tvrdě potírána. 

Kroku Jakuba Jankta se ve velkém věnuje řada významných evropských deníků jako italský Gezzetta dello Sport či španělské deníky Mundo Deportivo a Marca. „Tohle je historický den pro fotbal a pro prostředí, které ho obklopuje. Tedy homofobie na tribunách," napsali prvně zmiňované noviny. 

Připomeňme, že z českých sportovců v minulosti promluvili o své homosexualitě třeba tenistka Martina Navrátilová, snowboardistka Šárka Pančochová či fotbalistky Lucie Voňková a Barbora Votíková.  

Související

Jakub Jankto

Po trpkém konci na Spartě mění dres. V nadcházející sezóně bude Jankto hrát za Cagliari

Poté, co musel nedávno skončit hostování v pražské Spartě, která ho letos v dubnu vyřadila z kádru, si našel český fotbalový reprezentant Jakub Jankto nové angažmá. Ze španělského Getafe se totiž přestěhoval do Cagliari, klubu, jenž bude v příští sezóně nováčkem italské Serie A. Podle televizní stanice Sky Sport Italia se obě strany dohodly na dvouleté smlouvě s opcí.
Jakub Jankto

Sparťanský fotbalista Jankto v problémech: Po údajném odmítnutí testu na drogy byl vyřazen z přípravy na zápasy

Český fotbalový reprezentant, jenž na klubové úrovni obléká dres pražské Sparty, si v úterý zavařil, když během silniční kontroly na pražském Strahově odmítl test na drogy. Jak uvádí server PrahaIN.cz, sedmadvacetiletého fotbalistu měli policisté zastavit na základě podezření řízení pod vlivem alkoholu, přičemž dechovou zkoušku měl negativní. Nyní je Jankto klubem dočasně vyřazen z A-týmu, se kterým se tak nebude připravovat na nejbližší zápasy a bude tak řešit své osobní problémy. O tom, že se zdravotně, ani mentálně necítí v současnosti fotbalista nejlépe, uznal i samotný Jankto. 

Více souvisejících

Jakub Jankto Homosexuálové

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy