Slavia realizovala druhý nejdražší prodej. Jurásek odchází do Benfiky Lisabon

O možném odchodu nejlepšího slávisty poslední doby, levého krajního obránce Davida Juráska, se spekulovalo delší dobu. O jeho služby se zajímala řada zájemců. Nakonec bitvu o něj vyhrála Benfica Lisabon, která má už zkušenosti s nákupy dalších někdejších slávistů Petara Musí nebo Alexe Baha. Právě s nimi se v kádru portugalského celku Jurásek potká. Dle dohody obou stran si Pražané přijdou díky v přepočtu na 334 milionů korun, přičemž součástí pětileté smlouvy je i astronomická výstupní klauzule ve výši skoro dvou miliard korun. 

Dražším slávistou už byl pouze Tomáš Souček, jenž v lednu 2020 odešel do West Hamu za 540 milionů korun. Jinak se přestup Davida Juráska celkově řadí na páté místo nejdražších přestupů českých fotbalistů do zahraničí v historii. Zároveň se tak stal druhým nejdražším obráncem v historii Benfiky, přičemž víc stál už jen Nicolás Otamendi, jenž přišel do tohoto portugalského klubu před třemi lety z Manchesteru City za 15 milionů eur.

Jurásek tedy na Pyrenejský poloostrov přichází za 14 milionů eur, přičemž Slavia si může nárokovat ještě desetiprocentní podíl z dalšího prodeje. Ona závratná výstupní klauzule pak konkrétně činí 80 milionů eur (v přepočtu 1,9 miliardy korun).

„Zatím si nedokážu ani připustit, že se to děje. Moje fotbalová cesta nějak probíhala a jsem za to strašně rád. Byly tam hezké i nehezké věci, ale převládaly ty krásné. Hlavně v posledním roku a půl. Užívám si to,“ nechal se slyšet Jurásek ve svém posledním rozhovoru pro klubový web pražské Slavie. Stane se tak mimo jiné spoluhráčem Argentince Ángela Di Maríi, který po minulé sezóně skončil po 13 letech v Juventusu Turín.

„Bylo to úplně všude, že přestup je na spadnutí. Teď je to oficiální, myslím, že se ulevilo nejenom mně, ale i spoustě mým blízkým. Prožíval jsem to hodně, to by vám mohli kluci tady (ve Slavii) vyprávět, že jsem úplně nebyl ve své kůži. Jsem rád, že to dopadlo a těším se," pokračoval dále rodák z Dolního Němčí a dodal: „Slavii jsem vděčný za všechno. Posunula ve fotbalovém i osobním životě, potkal jsem tady spoustu skvělých lidí, se kterými jsem se fakt sblížil. Všechny tady mám hrozně rád, celý ten rok a půl, i když je to krátká doba, tak jsem si hrozně užil. Myslím, že na něj budu do smrti vzpomínat."

Připomeňme, že poprvé se Jurásek oblékl do dresu Slavie loni v únoru, kdy do Edenu přestoupil z Mladé Boleslavi. V celkových 55 zápasech pak za Slavii vstřelil tři branky a zaznamenal 15 finálních přihrávek. Díky svým výkonům na klubové úrovni se dostal i do reprezentačního A-týmu, za který letos nastoupil třikrát.

Dodejme, že kromě Benfiky o Juráskovy služby v předešlých týdnech měly zájem i kluby z anglické Premier League, Wolfsburg, Lipsko nebo Nice.

Norský záložník a gambijský obránce. Do Edenu zamířily dvě posily z Norska

Sešívaní Pražané sehnali do kádru za poslední týdny třeba gambijského reprezentačního obránce Sheriffa Sinyana, jenž je ale aktuálně ve stavu zraněných. Připravovat by se měl s novým týmem až za dva týdny a to stále ještě pod lékařským dozorem, přičemž v ostrém zápase by se mohl představit za tři měsíce.

Zatímco Gambijec přichází z Molde, norský záložník Conrad Wallem pro změnu přichází z jiného norského klubu Odds BK. Za posledního půlroku se tak jedná o již čtvrtou posilu z Norska.

"Conrada jsme sledovali opravdu pečlivě od září minulého roku, kdy ho tým našich analytiků objevil v herních datech. Wallem svým herním projevem skvěle zapadá do našeho systému a filozofie trenérského týmu Jindřicha Trpišovského. Conrad je velmi pracovitý hráč, který vyniká svou fyzickou připraveností, která mu umožňuje s přibývajícími minutami výkon ještě stupňovat," nechal se k této nejnovější norské akvizici slyšet sportovní ředitel Jiří Bílek a pokračoval: "Je schopný nastoupit ve středu hřiště, kde skvěle využívá svou kreativitu a schopnost přesně kombinovat na větší i střední vzdálenost. Naopak na krajní pozici vyčnívá pracovitostí a skvělými běžeckými intenzitami. Osobně jsem velice rád, že se nám Conrada podařilo podepsat, protože jednání nebyla jednoduchá, i když nutno podotknout, že velice korektní.“

Sám Wallem neskrýval z nového angažmá nadšení. "Bude mi velkou ctí reprezentovat Slavii. Je zde zvykem vyhrávat trofeje, to je věc, co mě na přestupu nejvíc lákala. Je to pro mě velká výzva, o klubu jsem slyšel jen pozitivní věci. Skvělý stadion, úžasní fanoušci. Nemůžu se dočkat," řekl po příchodu hráč, jenž zaznamenal dva starty za reprezentaci do 19 let a který ve svém dosavadním působišti od ledna 2021 za 82 zápasů zaznamenal 11 gólů a 14 asistencí.

Kromě těchto hráčů ještě během tohoto letního přestupového okna přišli do slávistického kádru útočníci Mojmír Chytil a Muhamed Tijani.

Související

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Potvrzeno. Do Slavie se přesouvá Chorý z Plzně, tam si už za něj našli náhradu

Největší tuzemský fotbalový transfer tohoto léta je u konce. Z plzeňské Viktorie skutečně přestupuje do pražské Slavie jeden z nejvýraznějších útočníků české ligy a reprezentant Tomáš Chorý. S novým zaměstnavatelem se devětadvacetiletý fotbalista, jenž do Edenu přišel za téměř 100 milionů korun, dohodl na tříleté smlouvě. Mezitím už na západě Čech hlásí příchod náhrady za Chorého, a to konkrétně třiadvacetiletého Brazilce Ricardinha. Ten naposledy působil v bulharském Levski Sofia.
SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Více souvisejících

sk slavia praha Benfica Lisabon Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy