Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.

Že se o tomto víkendu nebude konat ani jeden zápas první či druhé fotbalové ligy, oznámil novinářům výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace (LFA) Tomáš Bárta. "Řídící orgán soutěží se s ohledem na mimořádnou situaci na celém území České republiky, kdy se očekávají extrémně silné deště a v některých oblastech i záplavy, rozhodl odložit všechna utkání 8. kola Chance Ligy a 9. kola Chance Národní Ligy," nechal se v pátek slyšet konkrétně Bárta a pokračoval: "Dalším klíčovým faktorem při rozhodování byla rovněž společenská odpovědnost, kterou LFA vnímá obzvláště silně v těchto chvílích. Členové integrovaného záchranného systému, jako jsou policisté, hasiči a zdravotníci, kteří běžně asistují při organizaci zápasů, budou v následujících dnech a hodinách nezbytně potřební v terénu při pomoci obyvatelstvu. LFA chce všem vyjádřit podporu a mnoho sil."

Podle původního programu se mělo v rámci nejvyšší Chance ligy během soboty odehrát pět zápasů, v neděli pak zbývající tři, přičemž sedm utkání tohoto víkendu se mělo odehrávat v Čechách, jediný pak v moravskoslezské metropoli v Ostravě, kde se měla představit ve šlágru pražská Slavia.

Co se týče nižších amatérských soutěží, která je pod správou Fotbalové asociace ČR (FAČR), tak tam asociace nechala rozhodnutí na jednotlivých řídících orgánech. "V jednotlivých částech Česka může být situace různá. Nicméně riziko zranění hráčů nebo zničení trávníků může být tento víkend kvůli dešti vyšší. Navíc ani pro diváky nebudou podmínky pro návštěvu utkání ideální," uvedl k tomu samotný předseda českého fotbalu Petr Fousek a dodal: "V jednotlivých částech Česka může být situace různá. Nicméně riziko zranění hráčů nebo zničení trávníků může být tento víkend kvůli dešti vyšší. Navíc ani pro diváky nebudou podmínky pro návštěvu utkání ideální."

O víkendu se pak neodehrají ani tři duely ženské fotbalové ligy Plzeň – Slovácko, Sparta – FC Praha a Pardubice – Brno.

Náhradní termíny odložených duelů první a druhé mužské fotbalové ligy ještě nebyly zveřejněny, teprve se budou hledat. V případě druhé ligy to nebude takový problém, jelikož tam se dá hrát i v době evropských pohárů uprostřed týdne. V případě první ligy už bude hledání náhradních termínů složitější vzhledem k pohárovým zápasům, do kterých nastoupí hned čtyři čeští zástupci. Kromě toho je na přelomu září a října i naplánovaný program českého poháru MOL Cupu a proto tak prvním datumem, který připadá pro dohrávku v úvahu je až 4. prosinec.

Jenže ani ten není ideální, jelikož den na to má podle programu hrát pražská Sparta s Bohemians 1905 kvůli prosincovým Winter Hockey Games, tedy hokeji pod širým nebem na Letenské pláni. Ještě se možná rozhodne o osudu úterních dohrávek dříve odložených zápasů Plzeň vs. Olomouc a Mladá Boleslav vs. Slavia.

Nejen fotbal. K odložení zápasů se přistoupilo i v hokeji

Na svůj start v nové sezóně druhé nejvyšší hokejové soutěže si pak počkají mimo jiné týmy Vsetína, Zlína a Přerova, neboť právě na Moravě je situace s povodněmi nejkritičtější.

"Uvědomujeme si společenskou odpovědnost, a protože není předpověď pro nadcházející dny v našem regionu vůbec příznivá, dohodli jsme se společně s kluby v regionu ohledně přesunutí utkání," uvedl ke kroku odložení zápasu Vsetína s Frýdkem-Místkem jednatel vsetínského klubu Petr Neumann, jenž dodal, že o odložení moravských zápasů Maxa ligy se rozhodlo ve spolupráci s dalšími kluby. "Chceme tímto především uvolnit ruce policistům, hasičům a zdravotníkům, kteří jsou pro hladký průběh utkání nezbytní. Věříme, že jejich práce v terénu bude během víkendu potřeba co nejméně, je však nutné, aby byli v plné síle a připraveni na místech, kde to bude z hlediska záchrany osob nejvíce potřeba," řekl dále Neumann.

Stejně tak to tedy vidí i zlínský generální manažer Jan Pravda a jednatel Přerova Tomáš Pluháček to okomentoval následovně: "Je vyhlášen extrémní stupeň nebezpečí z důvodu povodní, lidé teď mají úplně jiné starosti. Velká voda může během víkendu ohrozit jejich majetek i je samotné. Za současné nepříjemné situace by však hokej v rámci společenské zodpovědnosti měl jít stranou, proto jsme se rozhodli, že v sobotu hrát nebudeme."

Kluby tak přistoupily na žádost záchranných složek. "Ty musí být přítomny na zápasech Maxa ligy, ale v současné době mají pohotovost pro případné nasazení v terénu. Domluvili jsme se na společném postupu s kluby Vsetína a Zlína a přesunuli jsme utkání na zatím nespecifikovaný termín. Věřím, že se nenaplní černé scénáře a společně tuto extrémní situaci zvládneme," dodal Pluháček.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Mbappé se po odchodu do Realu Madrid pře s PSG o 55 milionů eur

Francouzský fotbalový hvězdný útočník Kylian Mbappé ještě nespálil po přestupu z Paris Saint Germain do Realu Madrid všechny mosty. Se svým bývalým zaměstnavatelem se totiž pře o 55 milionů eur (v přepočtu 1,38 miliardy korun), který mu má doplatit právě po transferu do španělské metropole. Nyní se do tohoto sporu snažila vložit Francouzská ligová asociace LFP, která chtěla být prostředníkem mezi oběma stranami, hráč ale tuto nabídku odmítl.
Fotbal, ilustrační fotografie

Češi odčinili blamáž s Gruzií výhrou nad Ukrajinou. Postaral se o ni dvěma góly Šulc

Svěřenci kouče Ivana Haška neměli před úterním zápasem s Ukrajinou jinou možnost než vyhrát za tři body poté, co v sobotu naprosto nezvládli duel s Gruzií (1:4). Naštěstí právě pro trenéra, o jehož budoucnost se taky hrálo, nakonec český výběr dokráčel k výhře 3:2, kterou musela parta kapitána Tomáše Součka bránit až do poslední vteřiny za atmosféry, v rámci které byly slyšet z ochozů pražského Edenu především ukrajinští fanoušci. Hned o dva české góly se postaral Pavel Šulc ještě v první půli, aby na něj navázal v té druhé trefou z penalty kapitán Souček. To už bylo navýšení vedení na 3:1, přičemž Ukrajincům se duel podařilo ještě zdramatizovat.

Více souvisejících

Fotbal hokej Povodně

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael stanovil nový cíl válečného tažení v Pásmu Gazy

Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu Izraele, které byly evakuovány kvůli útokům libanonského radikálního hnutí Hizballáh. O tomto kroku informovala kancelář izraelského premiéra, uvedl server BBC.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Kamera zachytila explozi pageru u muže ve světlé košili (vlevo dole).

Výbuchy pagerů mají na svědomí 11 mrtvých. Libanon slibuje odvetu, Izrael mlčí

Při sérii výbuchů pagerů v Libanonu zemřelo nejméně 11 lidí. Podle zatím dostupných informací šlo o cílený útok na členy Hizballáhu, za kterým údajně stojí spolupráce izraelské tajné služby Mossad a armády. Při útoku bylo zraněno až 2800 lidí, včetně íránského velvyslance v Libanonu. Libanon a Hizballáh slibují odvetu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Zaděláno na bizarní podívanou. Za Přísahu přijde do debaty ČT Jaromír Soukup

Jaromír Soukup letos přišel o zbývající majetkový podíl v TV Barrandov a se začátkem prázdnin také definitivně zmizel z televizní obrazovky, kam už se po letní pauze nevrátil. Přesto se na něj diváci mohou těšit. Překvapivě bude k vidění v politické debatě České televize. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy