Padesátý triumf ve dvoustém závodě. Sáblíková si v Polsku dojela pro vítězství

Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou v posledních dnech trápily zdravotní problémy. Minulý týden totiž v běloruském Minsku nastupovala do závodu s virózou a i proto tam skončila na čtvrtém místě. Česká reprezentantka tak zvažovala, jestli vůbec nastoupí do pátečního závodu Světového poháru v polském Tomaszówě, ale nakonec se na startovní listině objevila. A bylo to jen dobře. Závod na trati dlouhé 3000 metrů totiž ovládla časem 4:06,13 a ve dvoustém individuálním startu tak zaznamenala svůj taktéž jubilejní padesátý triumf.

Ještě během odpoledne v závodě divize B viděli fanoušci vítězství sedmačtyřicetileté Claudie Pechsteinové v čase 4:10,64, čímž tak překonala traťiový rekord, který byl dosud v držení česká svěřenkyně kouče Petra Nováka.

Jenže Pechsteinová si držení traťového rekordu neužila příliš dlouho. Nejprve jej o něj připravila Ruska Natalja Voroninová díky času 4:06,61, ale pak se na trati ukázala Martina Sáblíková a byla to opět ona, kdo si svým výkonem vzal traťový rekord zpět. A nepřipravily jí o něj ani Nizozemky Antoinette De Jongová a Carlijn Achtereekteová. Stejně tak na výsledný čas Sáblíkové byly krátké Kanaďanky.

Na druhém místě tedy skončila Nizozemka Achtereekteová, jež tak zaostala za Sáblíkovou nakonec o pouhých 15 setin sekundy.

Co se týče druhé české závodnice Nikoly Zdráhalové, tak ta na rozdíl od týden starého závodu v Minsku dokázala postoupit do elitní divize a zajela čas 4:12,51. Nakonec se ale v první desítce neudržela a musela se tak spokojit se čtrnáctou pozicí.

Závody SP v rychlobruslení v Tomaszówě Mazowieckém (Polsko):

Muži:

Týmový sprint:

1. Nizozemsko (R. Mulder, Nuis, Krol, Velema) 1:20,0502. Čína 1:20,8303. Kanada 1:20,966

Ženy:

3000 m:

1. Sáblíková (ČR) 4:06,1332. Achtereekteová (Niz.) 4:06,2843. Voroninová (Rus.) 4:06,614

...

14. Zdráhalová (ČR) 4:12,513

Průběžné pořadí SP (po 2 z 6 závodů):

1. Achtereekteová 1082. Weidemannová (Kan.) 1033. Sáblíková 103...

15. Zdráhalová 55Týmový sprint:

1. Rusko (Fatkulinová, Golikovová, Kačanovová, Kuzněcovová) 1:27,6502. Nizozemsko 1:29,3403. Japonsko 1:29,651

Související

Martina Sáblíková

Nemoci navzdory. Sáblíková vyhrála v Japonsku na 1500 metrů, na trojce byla pátá

Bylo otázkou, jak nakonec rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupí nové sezóny 2023/24, když krátce před závody v japonském Obihiru onemocněla a brala antibiotika. Nakonec odpověděla tím nejlepším možným způsobem. Nejprve v sobotu zvítězila v divizi B v závodě na 1500 metrů, aby pak na to navázala v neděli pátým místem v závodě na 3000 metrů.
Martina Sáblíková

Brusle na hřebík ještě nevěší. Rychlobruslařka Sáblíková pokračuje dál v kariéře

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková ve čtvrtek oznámila své rozhodnutí, že bude nadále pokračovat ve své kariéře a že tak tedy nehodlá ještě končit. Podle svých slov má stále takovou výkonnost, která ji uschopňuje nadále bojovat s těmi nejlepšími. "Zjistila jsem, že moje výkonnost je taková, že ještě mohu bojovat s nejlepšími," uvedla konkrétně Sáblíková.

Více souvisejících

Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy