Jste lechtiví? Velké tajemství mozku rozluštěno

Londýn – Pokud chcete na vlastní kůži prožít jednu z největších záhad lidské mysli, není nic snazšího než si pohodlně sednout, sundat ponožky a zkusit se polechtat na chodidle. Pak požádejte kamaráda, aby vás polechtal. Rozdíl je evidentní. Proč tak tomu ale je? Zajímavé je také to, proč se smějeme, ačkoli lechtání není zrovna příjemná záležitost, informuje server mentalfloss.com.

Nemožnost zlechtat sám sebe přináší důkaz o tom, co dělá člověka člověkem. „Zde se dostáváme k otázkám ohledně našeho vědomí a sebeuvědomování," podotkl pro BBC George Van Doorn z Monash Univesity v australském Melbourne. Představte si, že by každý pohyb vašeho těla vytvářel potenciálně matoucí pocity: Kdykoli byste se sami dotkli vlastní nohy, mozek by to vyhodnotil jako útok nepřítele. Nastal by chaos.

Zjednodušeně řečeno, nemůžete sami sebe zlechtat, protože váš mozek ví, že to přijde. Doktorka Sarah-Jayne Blakemore z Institutu kognitivní neurovědy na londýnské University College více prostudovala schopnost mozku rozhodnout se „rychlostí světla". Naskenovala mozkovou aktivitu člověka, když byl lechtán na dlani a když se snažil lechtat sám sebe.

„Mozeček naprosto precizně předpovídá tělesné pohyby a vyšle signál do somatosenzorické kůry, která přijímá dotykové, tlakové, bolestivé a tepelné informace z receptorů umístěných například v kůži. Místo, kterého se chcete dotknout, mozek vmžiku znecitliví. A máte po lechtání," vysvětlila expertka. Naopak pohyby druhého člověka nejste schopni takovou rychlostí předvídat, takže se somatosenzorická kůra aktivuje.

Neuroložka dále upozornila na skutečnost, že mozek je naprogramován tak, aby nedůležité tělesné pocity předvídal a nevyvolával hned poplach. Můžete si to ověřit sami na sobě – například neregistrujete na nohou ponožky nebo necítíte záda, pokud jste opřeni v pohodlném křesle. Mozek se nezatěžuje „prkotinami", aby měl dost síly na aktivaci v případě nebezpečí, když vám po noze leze jedovatý pavouk.

Jsou také jedinci, kteří si ve spánku uvědomí, že právě mají sen, a mohou dokonce děj snu ovlivnit. Lékaři je proto požádali, aby se ve snu zlechtali. Ani v tomto případě nebylo možné svůj vlastní mozek ošálit.

Australský profesor Jakob Hohwy ale zjistil o „sebelechtání" ještě jednu zajímavou věc. Schizofrenici sami sebe zlechtat dokážou. Je to způsobeno pravděpodobně tím, že vlastní tělo vnímají odlišně a například se domnívají, že jejich končetiny ovládá někdo jiný. „Někde na trojúhelníku oči-prsty-mozek se u schizofreniků signál zadrhne," říká Hohwy.

Lechtání není legrace. Tak proč se smějeme?

Tato záhada fascinovala nemálo vědců, například Platóna, Galilea, Newtona či Darwina. Zcela jasná je pouze jedna věc. Nesmějeme se proto, že je to legrační. Pro mnoho lidí je lechtání nepříjemné.

Existují dva druhy lechtání. „Gargalesis" je silné lechtání na břiše či v podpaží, kdy se smějeme. „Knismesis" je lehčí forma, která evokuje spíše pocity, které máme při svědění. V tomto případě se nesmějeme.

Při dotyku vedou nervy signál z kůže do mozku, kde se aktivují dvě oblasti. Již zmíněná somatosenzorická kůra a dále pak část mozku zvaná „anterior cingulated cortex", která se zodpovědná za příjemné pocity.

Výzkum za pomocí elektromagnetické rezonance pak potvrdil, že smích při lechtání a smích při vyprávění vtipu aktivuje mozkovou oblast „Rolandic Operculum", která kontroluje obličejové pohyby, ale řídí také hlasové a emoční reakce. Když se smějeme během lechtání, je ovšem navíc aktivován hypotalamus. Ten vstupuje do hry, když cítíme bolest a když „bojujeme". Z toho neurologové odvozují, že smích při lechtání je vyslání signálu, že jsme submisivní a že se agresorovi vzdáváme. Snažíme se tak docílit toho, aby nepříjemný „lechtací útok" co nejdříve skončil.

Neurolog Robert Provine z americké Univesity of Maryland v Baltimoru ve své knize z roku 2000 „Smích: Vědecké vyšetřování" uvedl, že smích při lechtání upevňuje pouto mezi matkou a dítětem: „Když lidé říkají, že nesnášejí lechtání, zapomínají, že to kdysi byl první komunikační kanál mezi nimi a rodiči."

Závěrem je třeba dodat, že při lechtání se smějou také opice a dokonce i krysy. A co teprve tučňáci...

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

zajímavosti Vědci život

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy