Tým českých vědců zkoumá sluneční korónu, metoda zaujala ve světě

Brno - Na stránky prestižního časopisu Science se prosadil výzkum sluneční koróny mezinárodního týmu kolem profesora brněnské techniky Miloslava Druckmüllera. Vědcům se díky pokročilé matematické zobrazovací metodě podařilo objevit dosud neznámé struktury v koróně, plynné plazmatické hmotě kolem Slunce. ČTK to dnes řekla mluvčí Vysokého učení technického v Brně Jitka Vanýsková.

Časopis Science otiskl v květnovém čísle stručný výtah ze studie, která vyšla v odborném periodiku The Astrophysical Journal. Objevu si všimla také další vědecká média, například New Scientist nebo televize Discovery Channel.

Koróna je extrémně horká. Vyfotografovat se dá prakticky jen při zatmění Slunce. I tehdy je to však kvůli vysokému kontrastu a pohybu vesmírných těles poměrně komplikované. Snímkování vyžaduje zvláštní techniku.

Ze stovek vlastních snímků zatmění Slunce dokážou vědci pomocí počítačového programu a speciálních algoritmů zpracovat vizualizaci, na které jsou různé procesy v koróně mnohem zřetelnější. Jeden snímek před časem otiskl na titulní straně prestižní vědecký časopis Nature. Barevnou vizualizaci nyní využila také redakce Science.

Lidé od nepaměti spatřovali sluneční koronu jedině při úplných zatměních Slunce. Teprve ve 20. století začalo být možné koronu podrobně zkoumat specializovanými družicemi, jako je například SOHO. Při úplném zatmění Slunce, které proběhlo 7. srpna 1869 od Aljašky po severní Karolínu, byla ve spektru korony nalezena zcela atypická zelená čára. Vlnová délka čáry neodpovídala žádnému známému prvku, a tak se vyrojily domněnky, že jde o nový prvek, tzv. korónium. Pro domnělý prvek ale již nebylo v Mendělejevově periodické tabulce místo, píše aldebaran.cz.

VIDEO: Korónu lze vyfotit prakticky jen při zatmění Slunce

Zdroj: YouTube

Záhada byla vyřešena až po 70 letech. V roce 1939 W. Grotrian a B. Z. Edlén identifikovali tuto čáru jako spektrální čáru třináctkrát ionizovaného železa Fe XIV. Nešlo tedy o nový prvek, ale prvek důvěrně známý za neobvyklých podmínek. K tomu, aby bylo železo takto vysoce ionizováno, musí být v koroně extrémně vysoké teploty, řádově milion stupňů. 

Nejnovější měření americké družice Solar Dynamic Observer (SDO) a japonské sondy Hinode odhalila v povrchových vrstvách Slunce netušený zdroj tepla a vnesla jasno do záhady „příliš horké" korony.

Povrch Slunce není hladký. Z jeho povrchu neustále tryskají z povrchu proudy žhavého plynu, které vystoupají do výšky několika tisíc kilometrů, pak se obrátí a padnou zpátky na Slunce. Mezitím se už však derou do výše nové proudy. Tyto tzv. koronální spikuly dodávají povrchu Slunce „chlupatý" vzhled. Družice SDO a Hinode změřily teplotu v koronálních spikulích s přesností, jaká nemá obdoby.

Ukázalo se, že většina plasmatu ze spikulí má teplotu mezi 20 000 a 100 000 Kelvinů. Malá část této masy ale dosahuje teploty kolem milionu Kelvinů. Je zřejmé, že se plasma tryskající z povrchu Slunce ve větších výškách silně zahřívá. Zdroj tohoto tepla i energie, jež uvádí do pohybu plasma ve spikulích, ale nejsou zatím příliš zřejmé, dodává server vtm.e15.cz.

Související

Fantastický snímek erupce na Slunci, 2012

Zemi zasáhla nejsilnější sluneční erupce za poslední roky

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek zachytil nejsilnější sluneční erupci od roku 2017. Ve Spojených státech a dalších zemích způsobila poruchy rádiového spojení trvající dvě hodiny. Problémy měli například piloti letadel.

Více souvisejících

Slunce Vědci

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 1 hodinou

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Kromě vztahů obou zemí se má jednat o nadcházejícím summitu NATO či o situaci na Ukrajině. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

před 4 hodinami

sport

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

Američané odmítají zodpovědnost za pět mrtvých na Krymu. Ten je součástí Ukrajiny, líčí tamní diplomacie

Američané odmítají zodpovědnost za ukrajinský nedělení útok proti Sevastopolu na Krymském poloostrově. Podle americké diplomacie směšná obvinění bez důkazů jsou pro Moskvu obvyklá. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy