Berlínem otřásá skandál při transplantacích. Co se dělo na klinice?

Berlín - Opakuje se skandál z roku 2012? Největší německá kardiologická klinika v Berlíně údajně manipulovala s pořadím pacientů, kteří čekají na transplantaci srdce. Našim sousedům opět hrozí, že výrazně ubyde dárců.

Německé kardiologické středisko v Berlíně údajně samo podalo trestní oznámení, když na případy falšování záznamů pacientů upozornila interní vyšetřovací komise.

Místní primářka prý v letech 2010 až 2012 změnila diagnózu až 30 svých pacientů, kteří se dostali na vyšší pozici na celoněmecké čekací listině, a mohli se tak dříve dočkat náhradního orgánu.

V berlínském kardiologickém centru, třetím největším na světě, se ročně provádí více než 4500 operací srdce a oběhového systému. Asi ve stovce případů jde o transplantaci srdce či plic.

Po transplantačním skandálu, který vyšel najevo v roce 2012, ubylo v Německu meziročně dárců orgánů téměř o 20 procent. V reakci na to zákonodárci zreformovali spolkový transplantační zákon. Za manipulaci s údaji nyní hrozí trest peněžní pokuty nebo až dvou let vězení.

V pokročilé fázi srdečního selhání je kvalita života velmi špatná, nemocní mají obtíže i při běžných činnostech, časté jsou i opakované hospitalizace pro srdeční dekompenzaci.

Transplantace srdce zlepšuje stav nemocného významným způsobem. Zlepšení pozoruje nemocný již v prvých dnech po operaci, rekonvalescence postupuje velmi rychle a během prvých týdnů se již nemocný navrací k normálnímu životu. Je však nutné počítat s určitými problémy, které přináší operace i přítomnost cizího orgánu, uvedl ikem.cz.

Předpokladem příznivého potransplantačního průběhu je dobrá spolupráce nemocného, který musí přijmout určitá pravidla, především nutnost trvalého užívání léků a pravidelných kontrol. Návrat do zaměstnání určují spíše jiná než medicínská kritéria, nedoporučujeme pouze zaměstnání ohrožující pacienta vznikem infekce. Hlavní zásadou prevence kožních nádorů je ochrana před ultrafialovým zářením. Nedoporučujeme očkování živými vakcinami, užívání léků je nutné konzultovat s příslušným centrem. Otěhotnění žen s transplantovaným srdcem spíše nedoporučujeme.

Související

Více souvisejících

Německo transplantace Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 38 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 51 minutami

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy